© Foto: pixabay.com

Kurš gan nezina plānās pankūkas – plāni jo plāni no kviešu vai griķu miltiem izceptas un pildītas ar visdažādākajiem pildījumiem. Bet vai katrs zina, ka šīs pankūkas jeb krepes (crepes) cēlušās no Francijas ziemeļrietumiem, no Bretaņas?

Francūži krepes bauda divos veidos: kā saldās un kā sāļās. No kviešu miltiem ceptas saldās krepes pasniedz ar šokolādes mērci, ievārījumiem, cukuru, kļavu sīrupu, putukrējumu un dažādiem saldajiem krēmiem, savukārt no griķu miltiem cep sāļās krepes un pilda ar sieru, šķiņķi, sēnēm, gaļu un citām sātīgām sastāvdaļām.

Krepes

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

4 olas

250 g miltu

500 ml piena

20 g kausēta sviesta

30 g sviesta - cepšanai

šķipsniņa sāls

šķipsniņa cukura

PAGATAVOŠANA:

Foto: pixabay.com

  1. Viegli sakuļ olas, tajās iesijā un iemaisa miltus. Lēnām pievieno pienu - sākumā tik daudz, lai iegūtu viendabīgu masu bez kunkuļiem. Pēc tam lēnām lej klāt atlikušo pienu, pievieno pavisam nedaudz sāls un cukura un turpina maisīt. Mīklai pievieno kausētu sviestu, izmaisa un ļauj nedaudz uzbriest.
  2. Pannā uz vidējas uguns izkausē aptuveni tējkaroti cepšanai paredzētā sviesta. Ar mazu kausiņu uz pannas lej pankūku mīklu un grozot pannu, mīklu vienmērīgi izpludina pa visu pannas virsmu. Kad pankūkas maliņas kļūst zeltainas, ar lāpstiņu pankūku apgriež uz otru pusi un cep vēl kādu minūti.
  3. Atkarībā no tā, kādas pankūkas izceptas - sāļās vai saldās, izvēlas atbilstošas piedevas. Pasniedz siltas.

Kūkas un pudiņš, ko ātri var pagatavot mikroviļņu krāsnī. Lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv