© Foto: pixabay.com

Olbaltumvielām un sirdij veselīgiem taukiem bagāts, lasis nenoliedzami ir ieguvums mūsu ēdienkartei. Nav brīnums, ka lasis ir populāra zivs Latvijā, Amerikā un citur. Bet, neskatoties uz visām laša īpašībām, lasis nav vienīgā veselīgā zivs, ko var pagatavot.

Zivis ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa, un tās dod daudz veselībai svarīgu ieguvumu. Cilvēkiem, kuri regulāri ēd zivis, ir mazāks sirds un asinsvadu slimību un insulta risks. Iesaka ēst zivis divas reizes nedēļā, raksta everydayhealth.com.

Foto: pixabay.com

Diemžēl lielākā daļa cilvēku joprojām zivis tik daudz nelieto. Daži izvairās no zivīm, jo viņiem nepatīk garša vai tekstūra, taču ir svarīgi paturēt prātā, ka dažādām zivju šķirnēm var būt ļoti atšķirīgas garšas. Papildus lasim daudzi citi zivju veidi ir arī bagātīgi sirdij veselīgo omega-3 taukskābju, D vitamīna, riboflavīna, kalcija, dzelzs, magnija, kālija un joda avoti.

Bažas no piesārņojuma, piemēram, smagajiem metāliem un mikroplastmasas, var likt dažiem cilvēkiem izvairīties no zivīm.

Ir svarīgi zināt, ka ieguvumi no zivīm ievērojami pārsniedz jebkādu piesārņojuma radīto apdraudējumu, un, lai samazinātu šo risku, var izvairīties no zivīm, kas satur dzīvsudrabu, piemēram, tunzivis vai zobenzivis, vai tās ierobežot.

Ja uztrauc zivju cenas, lielveikalu saldētās produkcijas nodaļā ir pieejamas cenas ziņā pieejamas preces un zivis, un tās ir tikpat barojošas kā svaigās zivis. Konservētas zivis ir arī laba un stabila izvēle.

Ja pieskaitāt sevi pie tiem, kas neēd pietiekami daudz zivju vai ēd tikai lasi, iespējams, ir pienācis laiks apsvērt jaunus veidus, kā šķīvī likt vairāk jūras velšu. Lūk, dažas receptes, kā pagatavot zivis.

Miso menca

Foto: Pexels.com

Miso (par miso vairāk lasiet šeit) menca ir viens no modernākajiem ar umami (par umami vairāk lasiet šeit) bagātajiem ēdieniem restorānos, taču to ir viegli pagatavot mājās. Daudzi šefpavāri patiesībā izmanto nevis mencu, bet gan sablefish jeb melno mencu, mazāk zināma zivi, bet kuras garša ir bagātīga, sviestaina un tai ir zīdaina tekstūra. Tas satur arī zemu dzīvsudraba saturu un vairāk omega-3 tauku nekā pat savvaļas lasis. Ja jūs nevar atrast sablefish, var izmantot jūras asarus.

SASTĀVDAĻAS:

3 ēdamkarotes baltās miso pastas

3 ēdamkarotes rīsu etiķa

2 ēdamkarotes rīsu vīns mirin

1 ēdamkarote brūnā cukura

0,5 kg neapstrādātas mencas

PAGATAVOŠANA

Mazā bļodā sajauciet kopā miso, etiķi, mirīnu un brūno cukuru. Novietojiet zivis uz cepešpannas, kas izklāta ar alumīnija foliju. Pārklājiet zivi ar miso maisījumu (ja vēlas, var zivi marinēt 30 minūtes vai uz nakti ledusskapī). Iestatiet cepeškrāsni uz augstu temperatūru un cepiet zivi 5 līdz 6 minūtes, līdz zivs izskatās karamelizēta un brūna.

Terijaki skumbrija

Foto: pixabay.com

Šo ēdienu ir pārsteidzoši vienkārši pagatavot. Vēl labāk, tas ir neticami barojošs un prasa tikai 4 sastāvdaļas! Skumbrija ir vienu no trim visvairāk barojošajiem zivju veidiem (pat pārspējot lasi). Tas ir tāpēc, ka tajā ir daudz sirdij veselīgo omega-3 taukskābju, bet dažos veidos ir maz dzīvsudraba.

SASTĀVDAĻAS:

700 gr neapstrādātas skumbrijas filejas

2 tējk. kļavu sīrups

3 ēd.k. rīsu vīns mirin

2 ēdamkarotes sojas mērces ar mazu sāls daudzumu

PAGATAVOŠANA

Pannu uzsildiet uz vidējas uguns. Nosusiniet zivis ar papīra dvieļiem. Novietojiet zivis pannā ar ādu uz leju un cepiet, līdz tā ir apcepusies, apmēram 5 minūtes. Apgrieziet un cepiet līdz zeltaini brūnai, apmēram 5 minūtes vairāk. Pievienojiet kļavu sīrupu, mirinu un sojas mērci un apgrieziet zivis, lai tās pārklātu mērcē. Gatavojiet, līdz zivs ir gatava mērce sabiezē, apmēram 1 līdz 2 minūtes. Noņem no plīts un pasniedz.

Saldā čili-laima forele

Foto: pixabay.com

Forele ir bagātīgs omega-3 taukskābju avots ar veselīgu D vitamīna devu.

SASTĀVDAĻAS:

700 gr neapstrādātas foreles filejas

1 laims, nomizots

2 tējkarotes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas

1 ēdamkarote medus

½ tējkarotes košera sāls

1 tējkarote čili pulvera

½ tējkarotes maltas ķimenes

PAGATAVOŠANA

Foto: pixabay.com

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2000 C. Izklājiet cepešpannu ar foliju. Izlieciet foreli ar ādu uz leju. Mazā bļodiņā sakuļ kopā atlikušās sastāvdaļas. Apsmērējiet foreles filejas ar garšvielu maisījumu un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz zivs gatava, apmēram 18 līdz 20 minūtes. Lai pabeigtu maltīti, pasniedziet ar salātiem un pilngraudu, piemēram, brūnajiem rīsiem, kvinoju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv