© Publicitātes foto

Džinsa bikses ir pamata garderobes stūrakmens. Un zīmīgi, ka viens no populārākajiem modes skatu un sociālo tīklu izskatiem 2024. gadā ir nevis  balles  kleita, bet gan mākslas darbs, kas radīts, lai izskatītos kā vienkārši zili džinsi.

2024.gada pavasarī/vasarā dizaineri turpina izmantot minimālistisku pieeju ikdienas apģērbam, pielietojot smalkas dizaina detaļas un rūpīgus siluetus, lai piešķirtu greznuma piesitienu pat vispraktiskākajiem priekšmetiem jeb vienkārši sakot - kluso greznību (old money).

Par apaviem, kas nepieciešami vasaras sezonai, lasi šeit.

Tas jo īpaši attiecas uz džinsiem, kas kopumā paliek uzticīgi klasiskajam stilam un pēdējos gados ir izrādījušies populāri. Tomēr tika pielietoti pārdomāti dizaina uzlabojumi, lai pircēji paskatītos uz tik ierastajiem džinsiem ar svaigu skatienu.

Piemēram, iemīļotais 90. gadu džinsa audums ar taisnu kāju siluetu tika papildināts ar divslāņu jostasvietām. Plati džinsi tika aizvietoti ar lielizmēra džinsiem, kas sakrājas, salokās un viļņojas pie potītēm, veidojot grunge stilam raksturīgo nevērību. Otrā galējība - džinsiem ar taisnu kāju siluetu uzšūtas buktis, šuves, šautriņas un krokas, rezultātā džinsi drīzāk izskatās pēc uzvalka biksēm.

Viens no spilgtākiem šā gada modes šoviem bija Gucci 2024. gada pavasara/vasara skate, kur modeles valkāja indigo krāsas džinsus ar kristāla rotājumiem.

Mazgāts tumši zils džins jeb klasiskais indigo

Publicitātes foto

Piesātināta indigo krāsa vienmēr piešķir džinsam noslīpētu un izsmalcinātāku izskatu. Un tie nav vienīgi skaisti vārdi. Tā ir atgriešanās pie saknēm. Jo tieši šādi bija pirmie komerciālie ražotie džinsi, kas šodien ir kļuvusi par mūsu ikdienas pamata garderobes elementu. Balts krekls, kamieļkrāsas vai melni mokasīni un koptēls gatavs.

90.gadu džinsi ar taisnu kāju siluetu

Publicitātes foto

Viegli mazgājamie džinsi ar taisnām starām, ko 90. gadu sākumā valkāja Keita Mosa vai Kerolīna Beseta-Kenedija, ir bijuši populāri jau vairākas sezonas un 2024. gadā un turpmāk tas joprojām būs minimālistu iecienītākais piegriezums.

Tie iemieso dizaina filozofiju, kur savijas 90. gadu mierīgās noskaņas ar mūsdienu modes niansēm. Katrs elements, sākot no pacēluma jostasvietā līdz apakšmalai, ir kā rūpīgi pārdomāts soneta stila dzejolis.

Šis ir griezums, kas ne tikai iederas; tas glaimo, uzlabo un pārveido. Tas ir stils, kas saglabā pagātnes komfortu un dumpīgo attieksmi, vienlaikus izvirzot tīras līnijas un izsmalcinātu apdari, ko pieprasa mūsdienu mode.

Lielas un platas

Publicitātes foto

Maigi, plati džinsi diez vai ir jauns siluets 2024. gada pavasarim/vasarai, tomēr proporcijas ir kļuvušas vēl slaidākas, jo džinsi ir kļuvusi īpaši gari. Tie gandrīz nosedz apavus. Savienojumā ar lielizmēra trikotāžas jaku, šis koptēls rada to noskaņu, ko pieprasa mūsdienu mode.

Buktis un krokas

Publicitātes foto

Otrajā spektra galā ir vēl viena džinsu siluets. Krokojums, šautriņas, krokas un buktis padara ikdienas džinsus noslīpētākus un rūpīgi konstruētākus. Pārī ar glancētām balerinām un polo kreklu šī būs jaunais elegantais tērps 2024. gadam.

Pakava jeb mucas silueta džinsi

Publicitātes foto

Pakava siluets pamazām kļūst arvien populārāks, kopš Tunisijā dzimušais dizainers Alaïa to iekļāva savā 2023. gada rudens/ziemas kolekcijā.

Tam ir neparasta izliekta forma, kas izceļas no gurniem un sašaurinās pie potītēm. Un tam ir neliela līdzība ar 90.gadu banānveida džinsiem.

Pakavs jeb mucas silueta džinsi šķiet nedaudz skulpturāli, taču tas joprojām spēj izskatīties relaksēti un izsmalcināti. Tas atsaucas uz vintage stiliem, tomēr ir mūsdienīgs. Tas ir šķelmīgs stils un, kad tas pirmo reizi tika publicēts Instagram, cilvēkiem viedokļi dalījās. Šobrīd tas bestsellers džinsu pasaulē.

Džinsi ar lieliem atlokiem

Publicitātes foto

Džinsi ar lieliem atlokiem ir atgriezušies. Šāds izskats ir relaksēts, taču elegants. Lai iegūtu 2024. gada izskatu, caurspīdīgu brūnu topiņu apvienojiet ar vintage ziliem džinsiem ar lieliem atlokiem un brūniem snīkeriem. Otrs šīs sezonas top tonis ir sviesta dzeltenas nokrāsa (pale yellow).

Tā ne tikai atdzīvinās un atjaunos garderobi, bet arī nodrošinās, ka izskatīsities atbilstoši jaunajai sezonai.

Tonis ir kļuvis par jauno neitrālo — šis tonis ir tik smalks, ka dažās gaismu niansēs tas var izskatīties kā dziļš olu krēms vai pretēji - vēsi bēšs.

Apvienojiet topu vai blūzi šajā tonī ar atlocītiem džinsiem un būsiet trendā.

Izgreznoti džinsi

Publicitātes foto

Gada jautrākā džinsa apģērba tendence ir džinsu bikses pārvērst par aksesuāru. Kāpēc gan neizrotāt ar swarovski (vai kādu lētāku rhinestones), kniedēm un fliteriem savus džinsus ko vienkārši pievilkt pie masīviem bleizeriem, piegulošiem topiņiem un darba apģērbu jakām.

Labu džinsu ilggadējā pievilcība, iespējams, sakņojas praktiskumā, taču šīs sezonas priecīgākā jaunā džinsu tendence piedāvā kaut ko nedaudz atšķirīgu: ir atgriezušies izrotātie džinsi.

Balti džinsi

Publicitātes foto

Tie izskatās lieliski ar zemes toņu paleti. Izmēģiniet melnu vai brūnu augšdaļu, lai koptēls būtu vienkāršs un grafisks. Vai pretēji, veidojiet visu baltu, ieskaitot baltus T-kreklus un pieskaņotas baltas kedas. Baltā krāsa atkal ir topā.

Zemi pieguļoši džinsi

Publicitātes foto

Ja nekad vairs nevēlaties valkāt džinsus ar pazeminātu jostas vietu, izlaidiet šo sadaļu. Bet, ja jūs ieinteresē šis siluets - ir iepriecinoša ziņa: mūsdienās zemie džinsi ir tiešām eleganti. Galvenais ir ignorēt Y2K ziedu laiku izskatu. Izmēģiniet T-kreklus , lielus bleizerus vai balerīnas stila apavus, un koptēls būtu svaigs un mūsdienīgs. Vēl labāk, jo mūsdienu džinsu bikses ar zemu jostasvietu ir vairāk līdzīgas vidēja izmēra džinsiem, nevis biksēm, kas atsedz stringus.

Džinss (jeans) vai denim?

Lai gan džinsus uzskata par īstenu amerikāņu produktu, par kura popularitāti un mūsdienu pielietojumu jāpateicas Latvijā dzimušajam šuvējam Jakobam Deivisam un viņa partnerim Luisam Strausam, tomēr šo audumu pirmo reizi izmantoja Eiropā.

Itālijā audumu, kas tagad pazīstams kā džinss, pirmo reizi izmantoja Dženovas jūras flote 16. gadsimtā, kad jūrniekiem vajadzēja pienācīgu apģērbu un kuģiem - buras.

Tieši Dženovā džinss ieguva savu raksturīgo zilo krāsu (Blu di Genova). Un no šā vārdu salikuma ir veidojies nosaukums džinss.

Savukārt Francijas pilsētā Nīmā audēji centās atveidot Dženovā radīto unikālo audumu. 17. gadsimtā viņiem izdevās izgudrot citu audumu, veidotu no vilnas un zīda, kas kļuva par “denimu” jeb “de Nīmas”. Un no šejienes vārds denim.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv