© Foto: pixabay.com

Zivis ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa, un tās  dod daudz veselībai svarīgu ieguvumu.

Cilvēkiem, kuri regulāri ēd zivis, ir mazāks sirds, asinsvadu slimību un insulta risks. Zivis iesaka ēst divas reizes nedēļā, raksta everydayhealth.com. Piedāvājam divas receptes, kur izmantoti makaroni, sardīnes un anšovi. Izmēģini!

Vēl vairāk recepšu, kur izmantotas dažādas zivis, lasiet šeit.

Sicīlijas makaroni ar sardīnēm

Sardīnes / Foto: pixabay.com

Sardīnes ir lielisks olbaltumvielu, D vitamīna, B12 vitamīna un kalcija avots, kā arī labs dzelzs avots. Lai gan svaigām sardīnēm parasti ir labāka garša un tekstūra, un tajās ir mazāk nātrija, tomēr arī konservētas sardīnes var lieliski noderēt, ja svaigas nav pieejamas.

SASTĀVDAĻAS:

450 gr sardīnes (notīrītas un ķidātas, vai 300 gr ūdenī konservētas sardīnes)

6 ķiploka daiviņas, sadalītas (5 rupji sasmalcinātas, 1 malta)

2 sadalīti citroni

½ tējkarotes paprikas

200 gr pilngraudu spageti

3 ēdamkarotes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas

¼ glāzes saulē kaltētu sausu tomātu

½ tējkarotes košera sāls

¼ tējkarotes svaigi maltu melno piparu

¼ glāzes svaigu smalki sagrieztu pētersīļu

PAGATAVOŠANA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2000C. Izklājiet cepešpannu ar foliju un vienmērīgi izklājiet sardīnes uz cepešpannas. Katras sardīni nosmērējiet ar maltu ķiploku, 1 citrona sulu un papriku. Cep uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz zivs viegli apcepusies, apmēram 15 līdz 17 minūtes. *Ja izmanto konservētas sardīnes, šo soli izlaiž.

Katlā vāra makaronus līdz al dente, apmēram 8 līdz 10 minūtes. Novieto pannu uz vidējas uguns. Pievieno olīveļļu, atlikušās 5 ķiploka daiviņas un saulē kaltētus tomātus. Gatavo, līdz ķiploki kļūst smaržīgi, apmēram 3 līdz 5 minūtes. Samaisiet citronu sulu, sāli, piparus un makaronus, un pievieno pannā pie mērces, lai makaroni vienmērīgi pārklātos ar mērci. *Ja izmanto konservētas sardīnes, iemaisa tās tagad.

Vienmērīgi sadala makaronus divās porcijā un katrai virsū uzliek pusi no ceptajām sardīnēm. *Ja izmanto konservētas sardīnes, tās jau pūs pie makaroniem.

Spinātu un anšovu makaroni

Anšovi / Foto: pixabay.com

Anšovi gūst sliktu reputāciju kā zivs, kas sabojā picu, taču šīs garšīgās un uzturvielām bagātās mazās zivtiņas var būt lielisks papildinājums makaroniem, vienlaikus piešķirot apburošu sāļu garšu un sirdij veselīgas omega-3 taukskābes. Spināti pievieno veselīgu devu augu izcelsmes dzelzs, lai padarītu šo ēdienu vēl pilnīgāku uzturvērtības ziņā.

SASTĀVDAĻAS:

600 gr bucatini (biezi spageti līdzīgi makaroni ar caurumu) vai spageti, vēlams pilngraudu

¼ glāzes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas

½ glāzes panko rīvmaizes, vēlams pilngraudu

maltas 3 ķiploka daiviņas

1 tējkarote sasmalcinātu sarkano piparu pārslu

4 glāzes mazo, jauno spinātu

1 glāze ķiršu tomātu

½ tējkarotes košera sāls

¼ tējkarotes svaigi maltu melno piparu

60 gr anšovu konservi, ūdenī vai olīveļļā, nosusināti

PAGATAVOŠANA

Foto: pixabay.com

Vāra makaronus līdz al dente, apmēram 10 minūtes, pēc tam nokāš. Pannu uz vidējas uguns pievieno eļļu un panko un cep, bieži maisot, līdz panko kļūst zeltaini brūna, apmēram 5 minūtes. Pievienojiet ķiploku un piparu pārslas un cep, līdz kļūst smaržīgs, apmēram 1 minūti vairāk. Noņem panko maisījumu uz šķīvja un novieto malā. Noslauka pannu.

Tajā pašā pannā pievieno atlikušo ēdamkaroti olīveļļas, spinātus un tomātus, garšo, vai vajag sāli un piparus un cep, laiku pa laikam maisot, līdz spināti ir savītuši, apmēram 3 līdz 5 minūtes. Iemaisa anšovus un karsē. Pievieno makaronus un samaisa. Pasniedzot, garnē ar panko maisījumu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv