© Foto: Nils Vilnis

Ziemassvētku dziesmas spēj daudz. Tās spēj apstādināt laiku, iepriecināt, pat radīt nepārvaramu vēlmi dejot, taču pāri tam visam – Ziemassvētku dziesmas apbur. Tām ir īpaša maģija, kas katru gadu no jauna liek apzināties, cik mēs esam bagāti, jo ikvienam ir iespēja tās sadzirdēt un novērtēt.

Tāpat arī es nedrīkstu nepieminēt mūziķus, kas šīs dziesmas mums dāvina, pārsteidzot ar savu talantu. Paldies, ka šo pasauli radāt mūzikas skaņās.

Uzrunāju pašmāju mūziķus un grupas, lai viņi dāvinātu savas visu laiku iecienītākās Ziemassvētku dziesmas. Viņiem izdevās ne tikai apstāties šajā steidzīgajā laikā, bet radīt Ziemassvētku dziesmu izlasi, kas noderēs katrā mājā, kur šajā laikā mirdz eglīte.

Māra Upmane - Holšteine un Goran Gora

Foto no personiskā albuma

Māra:

Ziemassvētku dziesmas ir vērts klausīties, jo mūzikai ir tas spēks un spēja tevi mazliet pārnest citā realitātē. Ziemassvētku mūzika spēj apstādināt no ikdienas skrējiena, tāpēc ir labi to klausīties.

The Hobos: The Hobos - A Frickin' Xmas Song

Kristīne Pāže: Miers

Goran Gora: Mosties

Jaunajā gadā novēlu ticēt sev un saviem spēkiem, jo tikai tad viss izdosies!

Jānis:

Mūzika ir viens no spēcīgākajiem emociju katalizatoriem un svarīgos brīžos spēj vai nu motivēt, stiprināt vai atslābināt. Ziemassvētku laiks vienmēr asociējas arī ar mūziku, kas palīdz izkāpt no ikdienas rutīnas, ievirza domas svētku noskaņā un nostāda prātu uz mieru, saskaņu un līdzdalību. Man Ziemassvētku dziesmas nozīmē manifestu par visu labo, mīļo un cilvēcīgo.

Sting: Soul cake

The Pogues: Fairytale of New York Bing Crosby

David Bowie: Peace on earth/ Little drummer boy

Daudz jau nekā nevajag: mieru pasaulē, labā uzvaru pār ļauno un saticību. Mēs esam tik dažādi, bet visi esam vienādi - cilvēki. Ja vien mēs spētu atkāpties no saviem subjektīvajiem ego uzstādījumiem, dzīvot kļūtu daudz vieglāk. Novēlu, lai katrs ieraugām tos melnos punktiņus savās baltajās sirdīs un tos noberžam nost. Jaunajā gadā jāieiet tīrākiem.

Dziedātājs Normunds Rutulis

Foto: Edijs Andersons

Ir diezgan grūti nosaukt mīļāko Ziemassvētku melodiju, jo, lai dziesma iepatiktos, ļoti svarīgs ir tās aranžējums un izpildījums.

Tāpēc pareizāk būtu nosaukt tās dziesmu versijas, kas man patīk, jo gandrīz visas klasiskās Ziemassvētku dziesmas ir skaistas.

Ļoti patīk Babyface, Michael Buble, Nat King Cole un vācu dziedātāja Andreas Weise interpretācijas, kas katra piepildīta ar augstvērtīgu muzikalitāti gan aranžējumā, gan izpildījumā, un sniedz to, ko, manuprāt, ar mūzikas palīdzību Ziemassvētkos jāsaņem - dzīvesprieku, mieru, cerību nākotnei un tikai ar mūziku iegūstamo estētisko baudu.

Un tomēr, mēģināšu nosaukt savas trīs Ziemassvētku melodijas, pievienojot ar savu favorītizpildītāju šai dziesmai:

Andreas Weise: “I’ll be home for Christmas”

Michael Buble: “Have Yourself a Merry little Christmas”

Normunds Rutulis: “Tikai balts”

Par pirmajām divām, iepriekš rakstītais ir arī raksturojums. Par trešo, sevis izpildīto - tā ir mana favorītdziesma Ziemassvētku laikam. Vispirms dēļ skanīgās Jāņa Strazda melodijas, tad mūziķu izjusto sniegumu un visbeidzot ar Ivara Kurpnieka vārdiem - … un es tiešām sapratu, ka šis brīnums esam es un tu ... Reizēm šo dziesmu pat grūti nodziedāt aizkustinājuma dēļ, kas izveido kamolu kaklā.

Un, iespējams, ka vēl šajās Ziemassvētku dienās var noderēt manis izveidotā pleiliste “Pareizā mūzika Ziemassvētkiem”, ko esmu salicis Spotify, kad tradicionālā mūzika ir kļuvusi nogurdinoša.

Grupa “DAGAMBA”

Foto: Lauris Vīksne

“Have Yourself a Merry Little Christmas” - esam šo skaņdarbu izpildījuši un viennozīmīgi varam teikt, ka šī ir viena no skaistākajām Ziemassvētku dziesmām, kas jebkad radīta. Uzbur noskaņu.

“Last Christmas” - absolūtā Ziemassvētku klasika. Šo dziesmu Džordžs Maikls radīja agrā jaunībā un pēc tās panākumiem viņam vairs nekad nebija jāuztraucas par finansiālo stāvokli. Novēlam ikvienam mūziķim šādus hitus!

Killing in the Name (Rage Against the Machine) - aktuāla mums, jo drīzumā to varēs dzirdēt arī mūsu Latvijas koncerttūrē “Bach Against the Machine”. Bet kāpēc izvelējāmies šo kā Ziemassvētku dziesmu? 2009. gadā tā brīnumainā kārtā nokļuva 1. vietā Apvienotās Karalistes Ziemassvētku čārtos.

Nevaram sagaidīt Jauno gadu, kad ar klausītājiem tiksimies labākajās koncertzālēs Latvijas tūres “Bach Against the Machine” ietvaros. Lai skaisti svētki un Jaunais gads krāšņiem notikumiem pilns!

Latvijas Radio 2 programmu vadītājs, dziedātājs, dziesmu autors Mārtiņš Kanters

Foto: Mārtiņš Garais

Es nezinu, vai jūs to esat dzirdējuši, bet zinātnieki ir pierādījuši, ka tieši Ziemassvētku sajūtu rada Ziemassvētku dziesmas.

Ja man būtu jānosauc tagad trīs dziesmas, ko tieši šajos svētkos paklausīties, tad es sāktu ar latviešu dziesmu: “Eglīte”, pēc tam es novēlētu jums noklausīties “Have Yourself a Merry Little Christmas” un tad, lai būtu priecīgāks prāts, jūs varētu padziedāt līdzi “Zvaniņš skan”. Priecīgus visiem svētkus!

Grupa “Mazais Princis”

Foto no personiskā albuma

Īsumā varam teikt, ka jebkura dziesma, kas ir par sievieti, ir svētku dziesma. Jo, kur ir sieviete, tur ir svētki... Tāpat, iesakām klausīties dziesmas, kas ir par mīlestību. Jo kas tad ir šie Ziemassvētki? Tas viss ir par mīlestību!

Mūziķis Aivo Oskis

Foto no personiskā albuma

Man ļoti patīk Ziemassvētku mūzika, jo tai ir īpaša spēja radīt svētku sajūtu. Mans Ziemassvētku dziesmu TOP3:

Brenda Lee: "Rockin' Around The Christmas Tree." Šī dziesma mani uzrunā, jo ļoti patīk Brendas Lee balss tembrs, uzskatu, ka tā ir kļuvusi par svētku klasiku.

Bianca Ryan: "Why Couldn't It Be Christmas Every Day?". Šī nav tik populāra, bet manās mājās tā skan katru gadu. To klausos un dziedu līdzi, ar ģimeni gatavojot svētku vakariņas.

Michael Bublé: "Have Yourself A Merry Little Christmas." Šī dziesma rada miera un siltuma sajūtu. To klausoties bieži aizdomājos par svētku nozīmi, un to, cik svarīgi ir būt kopā ar saviem mīļajiem.

Novēlu visiem pavadīt šos svētkus ar saviem mīļajiem cilvēkiem, baudot viens otra kompāniju, smejoties un kopā noskatoties kādu svētku filmu. Mierīgu Ziemassvētku laiku!

Mūziķis Mārtiņš Jātnieks

Foto no personiskā albuma

Jātnieki: “Miera gadalaiks”

“Have YourSelf A Merry Little Christmas”

“Circenīša Ziemassvētki”

Daudz ir dziesmas, kas liek sajust Ziemassvētku sajūtu, bet šis man ir Top 3. Novēlu visiem skanīgus un gaišus country mūzikas pilnus svētkus! Lai katram mājās ir kāds, kas tos sagaida ar mīlestības pilnu sirdi un labiem vārdiem ik dienas!

Dziedātāja DIONA

Foto no personiskā albuma

Dziesmas palīdz ieskandināt Ziemassvētkus sevī. Klausos tās, kad iesaiņoju dāvanas, braucu mašīnā, gatavoju ēst. Slavenākās Ziemassvētku dziesmas pārmantojas no gada uz gadu, tādēļ tās kļūst gandrīz kā svētku “himniņas”. Tās ir vērts zināt un, iepējams, klausoties kādas publiskās pleilistes, var saklausīt vēl kādu labu un senu Ziemassvētku dziesmu, kas iepriekš nav dzirdēta.

“Santa Claus is Coming To Town”

“”Rockin' around the Christmas Three”

“Merry Christmas Everyone”.

Novēlu klausītājiem ticēt brīnumiem un pašiem būt kā brīnumiem - gan savās, gan tuvāko dzīvēs. Novēlu izbaudīt laiku ar tuvajiem un atcerēties, ka vērtība ir nevis dāvanu cenā vai daudzumā, bet to vēstījumā.

Grupa “BARITONI”

Foto no personiskā albuma

Pat ja ārā nav sniega, pat ja lolotie pīradziņi piedeguši - Ziemassvētku dziesmas spēs uzburt svētku noskaņu. Šajos Ziemassvētkos novēlam visiem mieru. Mieru mājās, mieru Latvijā, mieru pasaulē!

Mūsu Ziemassvētku dziesmu tops:

Normunds: Cacao “Reiz ziemassvētkos”, Līvi “Eglīte”, Baritoni “Priecīgākie Ziemassvētki“.

Ingars: Bet bet “Nakts”, Zvaigžņu koris “Nāc”, Lādezers “Karameles”.

Artūrs: “Divas dvēseles”, Cacao “Reiz Ziemassvētkos”, Baritoni “Priecīgākie Ziemassvētki”

Mārtiņš: Wham! “Last christmas”, Baritoni “Lai jau tas ledus kūst”, Michael Buble “It’s beginning To Look A Lot Like Christmas”

Grupa “Stop Acting”

Foto no personiskā albuma

Žanete Felsa:

Ar mūziku ir tāpat kā ar sveci, kas iedegta, tā uzreiz rada mājīgu noskaņu un mieru. Arī mūzika palīdz mainīt noskaņu, pacelt omu un iekustināt svētku sajūtas.

Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You

Drifters: White Christmas

ABBA:The Winner Takes It All

Lai gan šī nav Ziemassvētku dziesma un ABBA vairāk asocējas ar Jauno gadu, šī grupa man iet uz riņķi jau no decembra sākuma.

Vēlu garšīgus, smaržīgus, miera un prieka piepildītus Ziemassvētkus, un brīnumiem, jauniem mērķiem un panākumiem pilnu Jauno 2024. Zaļā pūķa gadu!

Edgars Bikse:

Ziemassvētku dziesmas ir jāklausās, lai noķertu Ziemassvētku sajūtu. Īpaši, ja ziema pati kaut kur kavējas. Šogad tieši ir aktuāli.

Double Faced Eels: Sniegavīrs;

Sia: Ho Ho Ho;

Mārtiņš Brauns: (no k/f “Ziemassvētku Jampadracis”) Veltījums

Lai balti, mierīgi svētki! Domājam gaišas domas un neaizmirstam palutināt arī paši sevi!

Arnolds Rullis:

Ziemassvētku dziesmas ir jāklausās, lai iegūtu vai pastiprinātu svētku sajūtu. Dzirdot dziesmas, tu saproti, ka gads tūliņ būs cauri, sāc aptvert un aizdomāties par padarīto. Pamazām iemet "neitrālajā", optional, lai pārbaudītu savus nervus uz visām TOP dziesmām, kas skan lielveikalos un radio.

Wham!: Last christmas

Laufey: Winter wonderland

Līvi: Eglīte

OPTIONAL - Olas: Zvaniņš skan.

Mierīgus, sirdssiltus un baltus Ziemassvētkus, panākumiem un izaicinājumiem bagātu Jauno gadu!

Henrijs Jaudzems:

Ziemassvētku dziesmas atskaņo, lai noķertu Ziemassveku sajūtu, aizdomātos par mīļajiem un tuvajiem cilvēkiem.

Bobby Helms: Jingle Bell Rock

Justin Bieber: Mistletoe

Sia: Snowman

Lai priecīgi Ziemassvētki!

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv