© Foto: pixabay.com

Kazas siers bieži saukts ar franču nosaukumu chèvre, kas nozīmē kaza. Šim siera veidam ir daudz dažādu garšu un tekstūru – no drupana līdz krēmīgam, no jauna līdz nobriedušam, no maiga līdz pikantam.

Daudzpusīgs siers, tas var būt balts, pārklāts ar pelniem vai zaļumiem vai ietīts vīnogu lapās. Tā atšķirīgo raksturu veido kaprīnskābe (no latīņu vārda capra, kas nozīmē "kaza") - garšīgas taukskābes, kas veicina zarnu labo baktēriju attīstību cilvēkiem un tiek pārdota kā veselīgas pārtikas produkts. Pateicoties salīdzinoši zemajam laktozes saturam, gan kazas, gan aitas piena sieri ir lieliska izvēle cilvēkiem ar laktozes nepanesamību.

Daudzveidīga, garšīga klasika

Foto: pixabay.com

Garšas ir skābenas, ar mīkstu, gandrīz smērējamu tekstūru. Svaigs kazas siers ir intensīvs, sniedzot piezemētas un pikantas garšas nianses. Ļaut tam ievilkties nozīmē ļaut garšām nosēsties, sniedzot jaunas nianses. Nogatavojies siers kļūst stingrs. Konsistence kļūst drupana, savukārt garša kļūst krēmīga ar lazdu riekstu un kaltētu garšaugu notīm, kas pakāpeniski norāda uz garšaugu klātbūtni.

Ar zemo tauku saturu tas ir vieglāks un ir alternatīva lielākajai daļai sieru, kam ir lielāks tauku saturs. Siera nepārprotamais rūgtums atdzīvina garšas, vienlaikus piedāvājot bagātīgu buķeti.

Svaigam kazas sieram nekad neveidojas garoza, savukārt izturētie varianti lepojas ar dažādu pārklājumu pārpilnību. Cietākiem variantiem parasti ir dabiska vai vaskota miziņa, savukārt tiem, kas nogatavojušies, ar baltu pelējumu ir pārklāts pūkains apvalks, līdzīgi kā kamambēram vai brī.

Kur ražo kazas sieru?

Foto: pixabay.com

Chèvre jeb fromage de chévre aptver plašu sieru klāstu, raksturo lepnu un drosmīgu pieeju franču kazas siera pagatavošanai, kas ir tradīcijām apvīta daudzu paaudžu garumā. Tradicionālo chèvre, kas sākotnēji ražots Francijas centrālajos reģionos un ap tiem, ko lielā mērā ietekmē klimats un ganības, kurās ganās kazas. Atkarībā no tā īpašībām reģions var izsaukt garšas, kas piemērotas baltā pelējuma sieriem, savukārt citi ražo sierus, ko vislabāk baudīt svaigā veidā.

Kā izgatavo kazas sieru?

Foto: pixabay.com

Tāpat kā smalks vīns, arī tradicionālā chèvre gatavošanas process ir balstīts uz ideju pastāvīgi veicināt neapstrādāta piena garšu. Siera razōtāji paļaujas uz pieredzi un piena dabisko kvalitāti, nodrošinot izcilību visos sieros.

Kultūru un siera maisījumu pievieno svaigpienam vai pasterizētam pienam lielās tvertnēs, palīdzot pienam sarecēt un veidot blīvu biezpienu. Kad biezpiens ir sacietējis, to atdala no sūkalām. Pēc tam sašķelto biezpienu liek īpašās veidnēs, ļaujot sieram atpūsties un elpot. Šā procesa laikā visas atlikušās sūkalas tiek izkāstas un bagātīgi apbērtas ar sāli. Šis sālījums uzlabo garšu un novērš nevēlamu baktēriju augšanu. Svaigajam sieram praktiski nav nepieciešama izturēšana, bet dažiem izturētiem siera veidiem ir nepieciešamas līdz 12 nedēļu nogatavināšanas periods, lai tas pilnībā būtu gatavs.

Ar ko ēd kazas sieru?

Foto: pixabay.com

Svaigais chèvre lieliski garšo ar medu, nobriedušiem bumbieriem un grauzdētiem valriekstiem. Lielisks uz krekeriem, pildīts paprikā vai pievienots vieglos vasaras salātos, kazas siers ir spilgta, krēmīga piedeva uzkodām, makaroniem un picām. Pievienojiet kazas sieru omletei

Omlete pavisam citā līmenī. Vienkārši sadrupināt kazas sieru un sajauk to omletē ar sēnēm un spinātiem. Omletei, kas pagatavota ar 4 olām (2 porcijām), parasti izmanto 1/2 tasi drupināta svaiga kazas siera.

Kazas siera un sēņu sparģeļu tarte no kārtainās mīklas. Pārklāj kārtaino mīklu ar lielu daudzumu krēmveida kazas sieru, apber to ar sparģeļiem un cep cepeškrāsnī, lai iegūtu gardu sparģeļu pīrāgu, ko var pasniegt kā brokastu vai vēlo brokastu ēdienu.

Foto: pixabay.com

Kazas siera salātu receptes. Zaļajiem salātiem nedaudz pievieno sadrupinātu kazas sieru. Tā ir vienkāršākā sastāvdaļa, kas nodrošina krēmīgu un pikantu garšu jebkuriem zaļajiem salātiem. Pievieno arī svaigus augļus un riekstus, lai iegūtu vēl gardākus salātus.

Kāda gaļa sader ar kazas sieru?

Foto: pixabay.com

Iecienītākie gaļas gaļas veidi, ko var izmantot kopā ar kazas sieru, ir salami un prošuto. Labākie krekeri, kas der ar kazas sieru ir mājas cepti cepumi no dažādām sēkliņām, piemēram, čia, kaņepēm, linsēklām, ķirbju un saulespuķu sēklām.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv