© Foto no personiskā albuma

Gardo zemeņu audzētājs un agronoms Guntars Dzērve dēvēts arī par Augustu, nolēmis Mālpilī ieviest jaunu tradīciju.

Lieldienas ieskandināt ar pavasara svētkiem Mālpilī “Augusta zemenes” un “Augusta stallis” saimniecībā. Durvis saimniecībā būs atvērtas jau no pulksten 10.00.

Foto no personiskā albuma

“Tepat pie vārtiem spīdinās īpatnējs tornis - kā ūdenstornis, ja nebijis viss stiklā un pilns ar puķēm. Tā ir torņa siltumnīca, vienīgā tāda Latvijā,” savulaik rakstīja Imants Ziedonis.

Varēs apmeklēt unikālu torņa siltumnīcu

Foto no personiskā albuma

70.gadu beigās Mālpils dārzniecība kļuva slavena ne tikai Latvijā, bet visā Padomju savienībā, jo agronoms Juris Grollis izprojektēja un uzbūvēja 22 metrus augstu torņa vai vertikālo siltumnīcu. Tā saucamais Groļļa tornis kļuva par vienu no galvenajiem apskates objektiem Latvijā. Torņa iekšienē speciālās ķēdēs iekarināti atradās 400 plauktiņi un katrā no tiem novietoti caurmērā 50 podiņi ar puķēm vai dārzeņu kultūrām. Torņa pamatne aizņēma tikai 18 kvadrātmetrus, bet, tā saucamā lietderīgā platība sastādīja 250 kvadrātmetrus. Siltumnīcā tika pārdomāts ik sīkums. Nepieciešamo gaisa temperatūru un mitrumu tornī uzturēja automātiski.

1976.gadā Mālpils dārzniecība kļuva slavena visā Padomju savienībā. Paralēli tornim tika uzceltas jaunas slitumnīcas, katlu māja, apmēram 30 hektāros audzēti dārzeņi uz lauka.

Groļļa tornis bija kļuvis par ievērojamu vietu, ko ekskursanti, semināru dalībnieki, atpūtas namu un sanatoroju apmeklētāji no citām republikām un valstīm centās iekļaut apskatāmo objektu sarakstā. Pāris gadu laikā tur pabija apmēram 20 000 ekskursantu.

Foto no personiskā albuma

Šobrīd torni daļēji ir atjaunojis agronoma dēls Raimonds Grollis, kas šo sestdien vērs vaļā siltumnīcas durvis visiem interesentiem. Savukārt blakus esošajā teritorijā, kur savulaik atradās dārzniecība, šobrīd saimnieko “Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve.

“Pēdējo piecu gadu laikā, cik vien mūsu spēkos, esam atjaunojuši siltumnīcas un sakopuši teritoriju. Pateicoties bijušā dārzniecības agronoma Andra Bīriņa meitai Evijai, kas iznomājusi plašo teritoriju, mums ir iespēja realizēt savu sapni. Audzējot zemenes un uz zirgu staļļa “Augusta stallis” bāzes izveidojot šobrīd Latvijā vienīgo Zirgu asistētas terapijas centru,“ stāsta Guntars Dzērve.

Kas ir frigo zemenes?

Foto no personiskā albuma

“Augusta zemenes” stāsts aizsākās pirms aptuveni septiņiem gadiem, kad Guntars Dzērve nolēma realizēt savu sapni, sākot audzēt zemenes segtajās platībās (tuneļos un siltumnīcās).

“Šobrīd pakāpeniski paplašinām savu darbību. Izglītojot interesentus zemeņu audzēšanas noslēpumos, audzējam arī zemenes, organizējam saimniecībā ekskursijas un dažādus pasākumus. Pirms daudziem gadiem, kad pats strādāju Amerikā, ar skaudību noraudzījos, kā tur lauku saimniecībās organizē dažādus notikumus. Svin Ražas svētkus, organizē degustācijas un Lauku dienas utt. Tolaik domāju, ja man kādreiz būs sava saimniecība, tad ko šādu organizēšu. Pērn sākām un šogad jau otro gadu turpināsim kopā ar Lieldienām ieskandināt un sveikt pavasari.

Foto no personiskā albuma

Piedāvājam arī frigo zemeņu stādus pārdošanā. Šie stādi pasaulē gūst arvien lielāku popularitāti, jo jau pirmajā gadā ir iespējams baudīt gana lielu zemeņu ražu.“

Pasākuma ietvaros tiks organizētas divas bezmaksas meistarklases. Pulksten 11.00 līdz 11.40 “Augusta zemenes” agronoma Guntara Dzērves bezmaksas meistarklase “Kā gudri audzēt zemenes, izmantojot frigo zemeņu stādus?”

Savukārt no pulksten 12.00 līdz 12.40 eņģeļtauru (brugmansijas) kolekcionārs Renārs Korulis piedāvā bezmaksas meistarklasi “Stāsts par eņģeļtaurēm. Audzēšanas noslēpumi”. Būs iespējams iegādāties dažādu šķirņu kannu, pelargoniju un eņģeļtauru stādus.

Ekskursija pie zirgiem, olu ripināšanas slaloma trase

Pateicoties Baložu ģimenei no Mālpils (Baložu māja) apmeklētājiem būs iespēja izmantot olu ripināšanas slaloma trasi. Savukārt Raimonds Grollis sola vārīt gardu zupu un ļaut šūpoties šūpolēs. Pēcpusdienā (no pulksten 14.00 līdz pulksten15.30) paredzēta ekskursija pie “Augusta stallis” zirgiem, kur izveidots Zirgu asistētas terapijas centrs.

Iveta Dzērve ar saviem mīluļiem / Foto no personiskā albuma

“Augusta stallis” saimniece Iveta Dzērve stāsta: “Pirmkārt, Augusta stallis un Augusta zemenes ir viena saimniecība. Tā ir unikāla ar to, ka vienas ekskursijas laikā iespējams izzināt gan zemeņu audzēšanas noslēpumus, gan uzzināt daudz interesanta par zirgiem.

Mēs piedāvājam ne tikai ekskursijas, bet arī speciālas nodarbības, kuru laikā cilvēkam ir iespējams būt kopā ar zirgu. Zirgu tīrīt, doties pastaigā pie rokas, uzzināt daudz interesanta par zirgu uzvedību un psiholoģiju. Vārdu sakot, būt ar zirgu kopā. Piedāvājam arī zirgu asistētas psihoterapijas nodarbības, kurā piedalās zirgs, psihoterapeits un klients. Šobrīd Latvijā ko šādu piedāvājam tikai mēs. Jāņem vērā, ka pasaules praksē pieņemts, ka zirgu asistētu terapiju var piedāvāt tikai ar zirgiem, kas netiek nodarbināti sportā vai zirgu nomā un kuriem ikdienā tiek nodrošināta dzīve saskaņā ar augstiem zirgu labturības standartiem.

Mūsu unikalitāte ir faktā, ka nodarbību laikā zirgu stallī un slēgtā manēžā uzturas tikai klients un terapeits (vai treneris).

Agronoms Guntars Dzērve / Foto no personiskā albuma

Savukārt ekskursiju laikā es mēģinu “lauzt” stereotipus par zirgiem un izglītot cilvēkus par šiem lielajiem un gudrajiem dzīvniekiem. Stāstu kā zirgs uztver pasauli, kāpēc viņam aukstumā nav auksts, bet karstumā ir karsts; rādu un stāstu par zirgu savstarpējām attiecībām, jo starp zirgiem veidojas gan patika, gan nepatika. Kāpēc zirgiem tik svarīgs ir zirgs un mazāk svarīgs cilvēks. Ja ir interese, tad stāstu arī par dažādām zirgu apmācību metodēm. Kā savu misiju redzam sabiedrības izglītošanu par zirgiem. Informējot, rādot, stāstot un palīdzot cilvēkam iepazīt zirga patieso būtību.

Zirgi ir mana pasaule, kas man palīdz izlīdzsvarot ikdienas darba spriedzi. Pati ikdienā vadu sabiedrisko attiecību aģentūru. Kā zināms, tad šī ir nozare, kurā ikdienas spriedzes netrūkst. Zirgs ir izcils sabiedrotais cilvēkam, kas palīdz mums līdzsvara atgūšanā,“ stāsta Iveta Dzērve.

Foto no personiskā albuma

Sestdien pusotru stundu zirgu saimniece Iveta stāstīs aizraujošus stāstus par zirgiem, atklājot daudzus noslēpumus un stereotipus par šiem lielajiem, skaistajiem un gudrajiem dzīvniekiem.

Pret stāstu un ceļojumu zirgu pasaulē apmeklētāji tiek aicināti ziedot.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv