© Foto: pixabay.com

Telpaugi lieliski kalpo kā dekors, jo tie mājām piešķir krāsainību mājīgumu. Labā ziņa ir tā, ka, lai rūpētos par šiem telpaugiem, nav nepieciešami zaļie īkšķīši.

Telpaugi, kam nepieciešama neliela aprūpe, kurus nav nepieciešams daudz laistīt un nav vajadzīgi konkrēti vides apstākļi, ir laba izvēle iesācējiem, raksta thespruce.com.

Nefrīta augs (naudas koks)

Foto: pixabay.com

Nefrīta augs, ko parasti sauc par “naudas koku”, ir pazīstams ar mirdzošajām, tumši zaļajām lapām. Iespējams, tāpēc tas ir kļuvis par bagātības un labklājības simbolu. Tas aug lēni, vidēji gadā sasniedzot apmēram 5 centimetru augstumu.

Tāpat kā lielākajai daļai sukulentu, šim augam nav nepieciešams daudz ūdens, un tas labi darbojas tiešos saules staros, tāpēc tas ir lieliski piemērots iesācējiem.

Gastērija

Foto: pixabay.com

Izskata dēļ šim augam ir iesauka “vērša mēle”. Tāpat kā daudziem sukulentiem, šim augam nav nepieciešams daudz ūdens, tāpēc to ir viegli kopt. Var stāvēt saulē izaug apmēram pat 60 cm garš.

Eiforbija

Foto: pixabay.com

Lai gan tas izskatās kā kaktuss, šis augs, kam nepieciešama neliela apkope, patiesībā ir sukulents. Asaras formas zaļās lapas ir klātas ar ērkšķiem, piešķirot šim augam mūsdienīgu izskatu. Tāpat kā daudzi citi augi šajā sarakstā, Āfrikas piena koks (Euphorbia trigona) mīl dažādus saules gaismas apstākļus. Tomēr tas var būt toksisks mājdzīvniekiem un cilvēkiem, ja to vēlas nogaršot.

Alveja

Foto: pixabay.com

Alveja ir lieliska augu iesācējiem, jo šim sukulentam ir nepieciešams maz ūdens. Augam ir skaisti ziedi dzeltenos, sarkanos vai oranžos toņos. Tomēr, neskatoties uz visām tā priekšrocībām, šis augs, ēdot, diemžēl ir toksisks, tāpēc noteikti jānoliek tālāk prom no mājdzīvniekiem un maziem bērniem.

Čūskas aste

Foto: pixabay.com

Šis augs savu nosaukumu ieguvis no tā garajām slaidajām lapām, kas līdzinās čūskai stāvošā stāvoklī. Šis augs ir lieliski piemērots iesācējiem, jo tas pacieš vāju apgaismojumu un nav bieži jālaista. Tas var izdzīvot pat sausumam līdzīgā vidē.

Kokveida eonija

Foto: pixabay.com

Šis sukulents jebkurai telpai piešķir dramatismu. Tumšās lapas izskatās gandrīz melnas, tāpēc arī nosaukums ir melnā roze, jo tas atgādina rozi. Tāpat kā vairums sukulentu, šie augi ir lieliski piemēroti iesācējiem, jo tie vislabāk aug pilnā saules gaismā, taču tiem nav nepieciešama aprūpe, jo tie var augt arī ēnainu vietu.

Violetā kaislība jeb ginūra

Foto: Depositphotos

Tā samtainā, neskaidri purpursarkanā tekstūra ir tas, kas deva šim augam nosaukumu. Tomēr augu ir ļoti viegli kopt, ja to atstāj spilgtā saules gaismā.

Pothos

Foto: pixabay.com

Vairums pothos, ko sauc arī par velnu efeju, šķirņu ir vīnogulāju augs, kas labi darbojas vājā apgaismojumā, un tās ir jālaista tikai reizi nedēļā. Tas ir tāpēc, ka augi sākotnēji nāk no lietus mežiem, kur viņi dzīvoja mežā. Šīs sugas ir pieejamas dažādās krāsās, lai tās atbilstu jebkuram mājas stilam, padarot to par lielisku papildinājumu jebkurai vietai.

Pērļu virtenes augs

Foto: pixabay.com

Šis ir sulīgs augs, kas aug garās lapu virtenēs, kas atgādina pērles. To var ievietot iekārtā podā, un tas izskatās labi gandrīz jebkurā vietā. Šis augs, kam nepieciešama maza aprūpe, ir lieliski piemērots iesācējiem, jo tas var augt dažādā apgaismojumā.

Ziloņu augs jeb portulaka

Foto: pixabay.com

Šis mazais augs ir jauks ar sīkām zaļām lapām, kuru malās ir rozā nokrāsa. Ziloņu krūms ir ne tikai skaists, bet arī viegli kopjams, ja tas saņem sešas stundas saules gaismas dienā.

Sirdslapu filodendrs

Foto: pixabay.com

Sirdslapu filodendrs (Philodendron hederaceum) ir skaists tumši zaļš augs ar bronzas plankumiem. Tas labi izturas daļēji saulē, un, tā kā tas aug lēni, tas ir jāpārstāda tikai ik pēc diviem vai trim gadiem, kas ir lieliska iespēja iesācējiem.

Kordilīne

Foto: pixabay.com

Šī auga ādainās, smailās lapas to atšķir no citiem telpaugiem. Un tas ir pieejams dažādās krāsās, padarot to lieliski piemērotu jebkurai mājas estētikai. Kordilīnes plaukst siltā, mitrā vidē un dod priekšroku vairāk saules. Tomēr tas ir toksisks gan kaķiem, gan suņiem.

Aglaonēma

Foto: pixabay.com

Tropu aglaonēma ir telpaugs ar garām lapām ar sudraba svītru rakstu. Izvēloties daudz ķīniešu mūžzaļo šķirņu, varat iegūt šā viegli kopjamā auga versiju daudzās dažādās krāsās. Augam ir rozā un zaļa, balta, sudraba vai dzeltena krāsa. Ķīnas mūžzaļajam augam patīk maz ūdens un tas var izturēt dažādus saules gaismas apstākļus. Augs ir toksisks suņiem un kaķiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv