© Foto: Depositphotos

Darba devēji arvien vairāk interviju laikā novērtē pretendenta radošumu, uzskatot to par vienu no nākamā darbinieka efektivitātes un produktivitātes atslēgām.

No mums tiek prasīts domāt ārpus rāmjiem, prast piedāvāt neparastus risinājumus pēc iespējas īsākā laikā un izturēt ikdienas stresu. Bet diemžēl ne visi piedzimst par radošiem ģēnijiem. Vai ir iespējams iemācīties domāt oriģināli?

Mūsdienās daudzi psihologi ir pārliecināti: laika gaitā lielākā daļa cilvēku piedzīvo zināmu radošuma samazināšanos, taču šo procesu var apturēt jebkurā vecumā. Kā? Vienkārši jāiemācās atkal domāt, trenēt smadzenes.

Foto: pixabay.com

Ar izcilām radošām spējām apveltīts cilvēks vienkārši nevar būt muļķis. Ir atklāts, ka intelekts un radošums ir cieši saistīti. Turklāt radošumam, t.i. oriģinālu ideju ģenerēšanai ir nepieciešams noteikts inteliģences pamatlīmenis. Citiem vārdiem sakot, tu vari būt ārkārtīgi gudrs cilvēks, bet ne radošs cilvēks. Tomēr nav iespējams vienlaikus būt izcilam radītājam un muļķim: augsts radošo spēju līmenis vienmēr nozīmē, ka IQ ir daudz augstāks par vidējo.

Domāšanas oriģinalitāte ir prasme. Un, tāpat kā jebkuru prasmi, to var attīstīt.

Kā attīstīt sesto prātu, lasiet šeit.

Aizmirstiet par kritiku

Ļaujiet savam neapzinātajam prātam sniegt norādes. Pieraksti visu, kas ienāk prātā, pat ja sākumā tas šķiet absurds. Nerediģējiet sevi, pretējā gadījumā iekšējais kritiķis nodzēsīs pirmās radošā impulsa dzirksteles.

Izvirziet sev mērķi piedāvāt pēc iespējas vairāk iespēju uzticētās problēmas risināšanai. Savādi, ka tur, kur notiek radoša izpēte, kvantitāte pārvēršas kvalitātē.

“Pieredze rāda, ka vidēji no katrām 60 idejām tikai viena būs lieliska,” raksta Endrjū un Mērija Bregi.

Nebaidieties teikt vai domāt kaut ko muļķīgu. Uzņemieties risku, un palielināsit savas iespējas izveidot kaut ko patiesi neparastu. Jo vairāk “drošu” ideju izdomājam, jo ​​tuvāk tās ir modelim. Turklāt vēlāk vienmēr būs iespēja pilnveidot ģeniālo ideju saskaņot to ar realitāti.

Meklējiet neparasto parastajā

Foto: pixabay.com

Lai attīstītu šo prasmi, veiciet asociācijas vingrinājumus. Atlasiet jebkuru objektu (piemēram, pildspalvu) un izveidojiet virkni jēdzienu, ar kuriem to saistāt. Sākumā šī sērija var būt īsa (vēstule, piezīmju grāmatiņa, papīrs, stienis utt.), pēc tam arvien garāka. Noteikti kopā ar neparastām asociācijām ienāks prātā jauni šā priekšmeta izmantošanas veidi (piemēram, kā caurule mājās gatavotā istabas augu laistīšanas sistēmā).

Foto: pixabay.com

Veiciet iztēles testus

Izvirziet sev mērķi izveidot vislielāko objektu sarakstu, par ko attēls vai vieta atgādina. Attīstiet savu iztēli! Šo vingrinājumu var izmantot arī ikdienā: mēģiniet izdomāt pēc iespējas vairāk dažādu variantu, lai atrisinātu problēmu.

Iesaistiet savu ķermeni

Rakstiet, tīriet zobus ar kreiso roku, kāpiet pa kāpnēm ar kreiso kāju - šīs vienkāršās metodes veicina arī labās puslodes attīstību. Ir pierādīta atgriezeniskā saite starp ķermeņa daļām un smadzenēm.

Improvizācija. Radošuma darbība

Foto: pixabay.com

Paņemiet zīmuli un uzzīmējiet kaut ko bez domāšanas. Bez priekšstata par to, ko gatavojaties izveidot, piespiediet zīmuļa galu pie papīra un ļaujiet tam brīvi kustēties. Nedomājiet par to, kas notiks: tas, kas iznāks, iznāks. Tas ir lielisks veids, kā atbrīvoties no pārmērīgas prāta kontroles, kas bloķē radošo enerģiju.

Atstājiet laiku "klusumam". Lai intuīcija (pastāvīgs radošuma pavadonis) atmostos, ir nepieciešams, lai loģika “aizmigtu”! “Atbrīvojiet galvu no domām, iedomājieties, ka apziņa ir tukša lapa, kurā nav palicis ne miņas no dzīves pieredzes. Varat zīmēt uz šīs lapas, nepaļaujoties uz paraugiem. Vai arī iedomājieties, ka kaut kur ārā atveras tunelis bez dibena. Ielūkojies tā tumsā un vienkārši virzies uz priekšu. Varbūt pēc dažām minūtēm aizmiegat vai pamanāt, ka vairs nav domu. Nākamā diena patīkami pārsteigs... Idejas radīsies kā no pārpilnības raga.

Pirms darba uzsākšanas pusstundu atpūtieties. Aizmirstiet par termiņu. Izmetiet to no galvas: galu galā jau visu laiku domājāt par problēmu. Šī pusstunda neko neatrisinās. Dzert kafiju, papļāpāt ar draugu. Apsēdieties krēslā ar izstieptām kājām un rokām, dziļi ieelpojiet un sāciet darbu.

Foto: pixabay.com

Daudzi to zina

Sev ērtā un drošā situācijā daudzi cilvēki daudz vieglāk rada “izcilas idejas”. Bet nepazīstamā vidē viņi bieži rīkojas un jūtas stulbi. Kā pārvarēt šo barjeru?

Galvenā problēma nepazīstamā vidē ir bailes no kritikas. Cilvēkam šķiet, ka viņa idejas tiks izsmietas, nosodītas un nepieņemtas. Gluži pretēji, paziņas un draugi vienmēr atbalstīs un sapratīs. Pret šādu šķērsli ir tikai viens līdzeklis: jāpalielina pašapziņa.

Foto: pixabay.com

Sastādi sarakstu ar visām savām idejām, kas sabiedrībai jebkad ir patikušas - to, iespējams, būs daudz. Palūdziet saviem draugiem pastāstīt saviem draugiem par idejām un ieklausīties viņu teiktajā. Pirms idejas izvirzīšanas darbā iesakiet to nepazīstamiem cilvēkiem, piemēram, kaimiņam, attālam radiniekam vai tiešsaistes draugam.

Saņemot negatīvu reakciju, varat saprast, kur tieši esat kļūdījies, un labot domu. Un, ja cilvēks reaģēs pozitīvi, jutīsit, ka ir kaut kas vērtīgs, ko piedāvāt, un ir pienācis laiks citiem nodot savas idejas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv