Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Ekonomika

Maija beigās Latvijā ieradīsies valūtas fonda pārskata misija

Eiropas Komisijas un Starptautiskā Valūtas fonda kopīgā pārskata misija Latvijā plānota no 25.maija līdz 9.jūnijam, aģentūru LETA informēja Eiropas Komisijas pārstāvniecībā.

Pārskata misijas uzdevums ir izvērtēt 2010.gada budžeta ieviešanas gaitu, 2011.gada budžeta sagatavošanu, progresu strukturālo reformu veikšanā un finanšu sektora stabilitāti.

Vizītes laikā paredzēts izskatīt, kā Latvija pilda saistības, ko uzņēmusies Saprašanās memoranda starp Eiropas Savienību un Latviju otrajā papildinājumā, kas spēkā stājās šā gada 22.februārī.

No izvērtēšanas rezultātiem būs atkarīgs nākamā, pēc skaita ceturtā, Eiropas Komisijas aizdevuma piešķiršana 200 miljonu eiro (140 miljoni latu) apmērā no kopējā plānotā EK aizdevuma 3,1 miljarda eiro (2,17 miljardi latu) apmērā.

Jau ziņots, ka Latvijai patlaban saskaņošanas procesā ir līgumi ar vairākām starptautiskā aizdevuma sniedzējvalstīm un šis process varētu noslēgties gada pirmajā pusē.

Latvijai ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ietvaros ir pieejams 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) liels aizdevums no starptautiskajiem finanšu donoriem. Lielākie ir institucionālie aizdevēji - Starptautiskais Valūtas fonds, Eiropas Komisija, Pasaules Banka un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Taču kopējā aizdevuma ietvaros ir paredzēts slēgt arī divpusējos līgumus ar atsevišķām valstīm - Čehiju, Poliju un Ziemeļvalstīm (Zviedriju, Somiju, Norvēģiju, Dāniju, Igauniju).

Plānots, ka Čehija aizdos 200 miljonus eiro (140 miljoni latu), Polija - 100 miljonus eiro (70 miljonus latu), bet Ziemeļvalstis - 1,9 miljardus eiro (1,33 miljardi latu).

Pašlaik Finanšu ministrijā notiek darbs un sarunas ar attiecīgajām valstīm, lai ar Čehiju aizdevuma līgumu varētu noslēgt 2010.gada pirmajā pusē, tāpat arī ar Ziemeļvalstīm. Savukārt ar Poliju līguma slēgšana tiek plānota līdz vasaras beigām. Līgumi pašlaik ir saskaņošanas procesā.

Indikatīvajā aizņēmumu saņemšanas grafikā ir plānots, ka 2010.gadā divpusējo līgumu ietvaros Latvijai būtu pieejami 1,2 miljardi eiro (840 miljoni latu) - miljards eiro (700 miljoni latu) no Ziemeļvalstīm, 100 miljoni eiro no Čehijas un 100 miljoni eiro no Polijas.

LETA jau ziņoja, ka Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem šogad kopumā plānojusi saņemt 2,7 miljardus eiro (1,89 miljardus latu).