Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Ekonomika

Starptautiskais Valūtas fonds samazina Latvijas IKP izaugsmes prognozi

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam, liecina otrdien publiskotais SVF jaunākais pārskats par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook"). 

Pārskatā SVF prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 0,5%, bet nākamgad - par 2,6%.

Septembrī, noslēdzot kārtējās pēcprogrammas uzraudzības konsultācijas, SVF prognozēja, ka Latvijas IKP kāpuma temps šogad palēnināsies līdz 0,9%,

Jaunākajās prognozēs teikts, ka inflācija Latvijā šogad un nākamgad gaidāma attiecīgi 9,9% un 4,2% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarba līmenis šogad būs 6,7% un nākamgad - 6,6%, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 3% no IKP apmērā, bet nākamgad - deficīts 2,4% no IKP.

Lietuvā tiek prognozēts, ka IKP šogad samazināsies par 0,2%, bet nākamgad palielināsies par 2,7%. Inflācija Lietuvā šogad tiek gaidīta 9,3%, bet nākamgad - 3,9% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad prognozēts līdzsvars, bet nākamgad - pārpalikums 0,9% no IKP apmērā. SVF sagaida, ka bezdarba līmenis Lietuvā šogad būs 6,5%, bet nākamgad - 6,3%.

Igaunijā SVF šogad prognozē ekonomikas lejupslīdi 2,3% apmērā, bet nākamgad - ekonomikas pieaugumu 2,4% apmērā. Kā lēš SVF, inflācija Igaunijā šogad un nākamgad būs attiecīgi 10% un 3,8% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā pārpalikums šogad tiek prognozēts 1,8% apmērā no IKP un nākamgad tiek sagaidīts tā pieaugums līdz 2,6% no IKP. Bezdarba līmenis Igaunijā, pēc SVF aplēsēm, šogad un nākamgad būs attiecīgi 6,7% un 7,1%.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 0,7% IKP pieaugumu šogad, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsmes paātrināšanās līdz 1,2%.

Inflāciju 20 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF šogad un nākamgad sagaida attiecīgi 5,6% un 3,3% apmērā. Kārtējo maksājumu kontā tiek prognozēts 1,2% no IKP pārpalikums šogad un 1,4% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarba līmenis eirozonā šogad būs 6,6%, gan nākamgad - 6,5%, lēš SVF.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā tiek prognozēts, ka IKP šogad samazināsies par 0,5%, bet nākamgad tiek gaidīta 0,9% izaugsme.

SVF prognozē, ka Lielbritānijā šogad IKP pieaugs par 0,5%, un nākamgad izaugsmes temps būs 0,6%.

Tikmēr Ukrainā fonds šogad prognozē IKP kāpumu par 2%, kas nākamgad paātrināsies līdz 3,2%. Savukārt agresorvalsts Krievijas ekonomikā SVF prognozē 2,2% izaugsmi, bet nākamgad - kāpumu par 1,1%.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad 2,1%, bet nākamgad - 1,5% apmērā, savukārt pasaules otrajā lielākajā ekonomikā Ķīnā šogad tiek prognozēts IKP pieaugums par 5%, bet nākamgad - par 4,2%.

Pasaulē trešās lielākās ekonomikas - Japānas - IKP pieaugums šogad, kā lēš SVF, būšot 2%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 1% apmērā.

Pasaules ekonomikai kopumā SVF šogad prognozē izaugsmi 3%, bet nākamgad - 2,9% apmērā.