Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Veselība

Par recepšu zāļu izniegšanu aptiekās plānots iekasēt pakalpojuma naudu

© Ģirts Ozoliņš/MN

"Par katru apstrādāto zāļu recepti aptiekā varētu ieviest pakalpojuma naudu 1,50 eiro apmērā, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri ("Jaunā Vienotība"), vēsta lsm.lv.

Pusi no tās apmaksātu valsts, bet otru pusi - pacients. Šādu plānu Veselības ministrija piedāvājot jaunajā recepšu zāļu uzcenojuma modelī, ko skatīs valdība.

Abu Meri minēja, ka Igaunijā receptes pakalpojuma cena esot 2,50 eiro. Savukārt Latvijā šobrīd šāds līdzmaksājums pacientam ar dažiem izņēmumiem jau jāveic par kompensējamo medikamentu izsniegšanu - 0,71 eiro par katru recepti.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Veselības ministrija ir izstrādājusi priekšlikumus jaunam zāļu cenu veidošanas modelim. Jaunais modelis sagatavots, analizējot Lietuvas, Igaunijas un Somijas farmācijas jomas regulējumu. Tas paredz atteikties no esošās sistēmas, kurā pieļaujamais procentuālais lieltirgotavu un aptieku piecenojums ir atkarīgs no zāļu ražotāja noteiktās cenas, tā vietā ieviešot vienu fiksētu uzcenojumu visām kompensējamajām zālēm un recepšu zālēm par iepakojumu neatkarīgi no cenas, kā arī maksu par farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu, skaidroja VM.

Veselības ministrs Hosams Abu Meri uzvēra, ka vienam medikamentam, neatkarīgi no diagnozes un tā, vai tas ir kompensējams vai recepšu, jābūt vienlīdzīgai un vienādai cenai, ja pacients pērk aptiekā. Tomēr viņš atzina, ka lielākās izmaiņas skars recepšu medikamentus, kas maksā piecus un vairāk eiro, jo tieši to dēļ Latvijas iedzīvotāji brauc uz Lietuvu un Igauniju.

VM skaidro, ka rosinātās pārmaiņas vērstas uz to, lai īsā termiņā sasniegtu rezultātus un iedzīvotājiem personīgie izdevumi par recepšu zālēm samazinātos par apmēram 15-20%. To ir paredzēts panākt, pārskatot pieļaujamo zāļu piecenojumu apmēru, kā arī palielinot valsts noteikto kompensācijas apmēru kompensējamajiem medikamentiem. Tāpat tiek strādāts pie jaunu medikamentu un diagnožu iekļaušanas kompensējamo medikamentu sarakstā, tādējādi palielinot medikamentu pieejamību tiem iedzīvotājiem, kuriem medikamenti efektīvai ārstēšanai vai dzīves kvalitātes nodrošināšanai iepriekš netika kompensēti. Vairak šeit: Veselības ministrija brīdina: zālēm būs fiksēts piecenojums