Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Zviedrijas premjers satraucies par policijas informācijas nopludināšanu

© Kaspars Krafts / F64

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons pirmdien paudis bažas par mediju atklātiem gadījumiem, kad policijas darbinieki nopludina informāciju bandu locekļiem, ar kuriem viņi bijuši romantiskās attiecībās.

Zviedrijā pēdējos gados notiek asiņaini konflikti starp bandām, kas cīnās par ieroču un narkotiku tirgu, un tie izvērsušies par bandu savstarpēju atriebību. Zviedrijā teju katru nedēļu notiek sprādzieni un apšaudes.

Laikraksts "Dagens Nyheter" (DN) nedēļas nogalē ziņoja, ka atklāti vairāki gadījumi, kad policijas darbinieki nodevuši noziedzniekiem slepenu informāciju par aktuālām izmeklēšanām. Dažos gadījumos policijas darbinieki bijuši intīmās attiecībās ar bandu locekļiem, kuriem viņi izpauda informāciju.

Saskaņā ar DN, četros gadījumos informācijas noplūdei sekoja atriebības uzbrukumi, tai skaitā slepkavības.

Vismaz 30 policijas darbinieki dažādu iemeslu dēļ tika uzskatīti par "drošības riskiem" un vai nu atkāpās no amata, vai bija spiesti to pamest, ziņo laikraksts.

DN norāda, ka vairākos gadījumos noziedznieki bija uzsākuši "seksuālas attiecības ar stratēģiski izvēlētiem policijas darbiniekiem".

Kristersons pirmdien ziņu aģentūrai TT atzina, ka tā ir "ļoti satraucoša informācija".

"Pastāv daudzi lieli riski, un viens no tiem ir uzticības samazināšanās policijai. Rodas priekšstats, ka tiek izmantotas mafijai līdzīgas metodes, lai iefiltrētos tiesībsargājošās iestādēs," norādīja premjerministrs. "Tas ir ļoti nopietni, un mums tas ir jārisina," viņš uzsvēra.

Kristersons piebilda, ka pagaidām viņš nevar pateikt, vai tas ir vai nav drauds valsts drošībai. "Taču jau tikai aizdomas par šāda veida sakariem ir kaitīgas," atzina premjers.