Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Gruzijā turpinās protesti pret tā dēvēto "Krievijas likumu"

© Scanpix

Gruzijā turpinās protesti pret pretrunīgi vērtēto ārvalstu ietekmes likumprojektu, kuru likumdevēji šodien apstiprināja tālākai apspriešanai.

Likumprojekts izsaucis protestus Gruzijā un raisījis bažas Rietumos, daudziem uzskatot to par šķērsli Gruzijas centienos pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis" šo likumprojektu atkārtoti iesniedza parlamentā šī mēneša sākumā, gadu pēc tam, kad tā protestu dēļ bija spiesta atcelt gandrīz identisku priekšlikumu.

Likums paredzētu, ka nevalstiskajām un plašsaziņas līdzekļu organizācijām, kas saņem vairāk nekā 20% ārvalstu finansējuma, būtu jāreģistrējas kā organizācijām, kas "darbojas ārvalsts interesēs". Šī frāze ir vienīgā atšķirība salīdzinājumā ar pagājušajā gadā atsaukto projektu, kurā bija teikts, ka attiecīgajām grupām jāreģistrējas kā "ārvalstu ietekmes aģentiem".

Likumprojekta pretinieki dēvē to par "Krievijas likumu" un apgalvo, ka likuma pieņemšana kavētu Gruzijai realizēt savu mērķi pievienoties Eiropas Savienībai, kas pagājušajā gadā piešķīra valstij sen kāroto kandidātvalsts statusu.

Tūkstošiem cilvēku šodien sapulcējās pie parlamenta, skandējot "Nē Krievijas likumam!" un nobloķējot satiksmi uz Gruzijas galvaspilsētas galvenās maģistrāles. Policija norobežoja piekļuvi parlamentam un uz brīdi izraisījās policistu un demonstrantu sadursmes.

"Gruzīni nekad nepieņems šo Krievijas likumu," sacīja viens no demonstrantiem, universitātes students Kote Tatišvili.

"Mēs, miermīlīgie demonstranti, uzvarēsim, mēs piespiedīsim Krievijas pakalpiņus (valdošajā partijā) "Gruzijas sapnis" atsaukt šo likumu," sacīja Tatišvili.

Protesti pret ārvalstu ietekmes likumprojektu notika arī pirmdien, kad policija aizturēja 14 demonstrantus. Pirmdien ielās izgāja aptuveni 10 000 cilvēku.

ES ir aicinājusi Tbilisi nepieņemt šo likumprojektu, norādot, ka tas ir pretrunā demokrātiskajām reformām, kas valstij jāveic, lai virzītos uz dalību ES. Eiropadomes prezidents Šarls Mišels šodien atkārtoti norādīja, ka likumprojekts attālina Gruziju no ES, nevis pietuvina tai.

"Gruzijas sapnis" kontrolē 84 no150 vietām parlamentā un var pieņemt šo likumprojektu bez opozīcijas atbalsta.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili ir paziņojusi, ka neparakstīs šo likumprojektu, ja parlaments to apstiprinās. Taču prezidentes veto var nebūt ilgs mūžs. Zurabišvili pilnvaru termiņš beidzas šogad, un saskaņā ar konstitūcijas izmaiņām nākamo prezidentu iecels vēlēšanu kolēģija, kurā ietilpst visi parlamenta deputāti.