Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plāno veidot fondu dzīvojamo māju atjaunošanas atbalstam Rīgā

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Rīgas pašvaldība plāno izveidot Energoefektivitātes fondu, ar kura palīdzību varētu sniegt atbalstu iedzīvotājiem ēku atjaunošanai, to paredz šodien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā atbalstītās pašvaldības mājokļu politikas pamatnostādnes.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes ārējās komunikācija nodaļa, rinda uz Rīgas pašvaldības mājokli ar katru gadu sarūk un pagājušā gada sākumā rindā gaidīja 1954 personas.

Taču pašvaldības dzīvojamais fonds palīdzības sniegšanai mājokļu jomā nav pietiekams, ņemot vērā iedzīvotāju vajadzības un to, ka daļa pašvaldības dzīvokļu ir sliktā tehniskā stāvoklī vai ar mūsdienu prasībām neatbilstošu plānojumu.

Pašvaldība ņemot vērā, ka mājsaimniecības ar zemiem vai vidējiem ienākumiem nespēj iegādāties mājokli brīvajā tirgū un vienlaikus neatbilst statusam, lai pretendētu uz pašvaldības palīdzību. Piemēram, pamatnostādnēs ir ietverts atbalsts mājokļa jautājuma risināšanā speciālistiem, kas ir nodarbināti Rīgas pašvaldības funkciju veikšanai svarīgās profesijās, un viņu ģimenēm, aptuveni 2000 speciālistu.

Bez mājokļu pabalsta un nodrošinājuma ar dzīvojamo platību līdz 2030.gadam ir jāattīsta jauni daudzveidīgi Rīgas pašvaldības atbalsta mehānismi, lai nodrošinātu dzīvojamo platību atbalstoši mājsaimniecības vajadzībām individuālajā dzīves situācijā.

Izstrādātajās pamatnostādnēs paredzēti pasākumi, kas ļaus nodrošināt atjaunotus un energoefektīvus 1200 Rīgas pašvaldības dzīvokļus un vairāk nekā 20 000 privāto dzīvokļu.

Plānots uzbūvēt vai iegādāti vairāk nekā 1000 jaunus Rīgas pašvaldības dzīvokļus, tostarp vairāk nekā 300 dzīvokļus kopprojektos ar privāto sektoru un 350 Rīgas pašvaldības zemas īres maksas dzīvokļus un dzīvokļus sociālajās mājās.