Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Cēsīs uz ielas mēģina nolaupīt uzņēmēja dēlu

"Bērnu izglāba tikai tas, ka viņš uzreiz sāka kliegt, piesaistot sev uzmanību," dēla paglābšanos no pagaidām nenoskaidrotiem ļaundariem izskaidro Cēsīs pazīstamais uzņēmējs Renārs Sproģis. Gaišā dienas laikā 11 gadu veco puiku centās ievilkt automašīnā viņam nepazīstami cilvēki. Policija uzsākusi izmeklēšanu, bet pagaidām lietā nav virzības.

Mēģina ievilkt mašīnā

Gadījums norisinājās pirms pāris nedēļām Cēsīs – no rīta īsi pēc astoņiem uzņēmēja dēls Rainers devās uz skolu. Zēns gāja tieši pa to pašu maršrutu, ko mērojis katru dienu. "Pēkšņi Lauku ielā 200 metru pirms Gaujas ielas pie viņa apstājās automašīna, vadītājs atvēra durvis un puikam prasīja: kā tevi sauc un kur tu dzīvo," stāsta Renārs. Uzreiz pēc tam vadītājs pieliecies, saķēris zēnu un vilcis iekšā automašīnā. "Labi, ka dēls neapjuka un sāka kliegt, saukt palīgā, tas viņu izglāba, jo cilvēki, kuri bija mašīnā, apjuka un palaida viņu vaļā," stāstu turpina Renārs. Viņa dēls iegaumējis, ka automašīnas modelis bijis "starp vieglo un džipu", tai bijuši noņemti numuri un, kas liekas pavisam dīvaini un aizdomīgi, uz paneļa pie priekšējā stikla bija novietotas vairākas plāksnes ar automašīnas numura zīmēm. Bez autovadītāja automašīnā bijuši vēl vismaz viens vai pat divi vīrieši, kuri sēdējuši uz aizmugurējā sēdekļa.

Tajā pašā dienā Rainera mamma aizgājusi uz policiju Cēsīs un uzrakstījusi iesniegumu. Kad bija pagājušas vairākas dienas, bet no policijas nebija saņemta nekāda informācija vai papildjautājumi par tās dienas notikumiem, kuri šokējuši Sproģu ģimeni, kā arī viņu tuviniekus un draugus, ģimene vēlreiz devās uz policiju un uzrakstīja iesniegumu, taujājot, ko policija ir izdarījusi, lai lietu atrisinātu, kādas darbības ir veiktas, lai nosargātu bērnus? Pēc R. Sproģa teiktā, tad lietas sāka virzīties straujāk uz priekšu. Policija iztaujājusi lieciniekus.

Varbūt uzņēmējdarbības dēļ?

"Visticamāk, ne tikai tas, ka dēls sāka kliegt, lai piesaistītu uzmanību, bet vēl kāds cits apstāklis paglābis zēnu," uzskata uzņēmējs. Tajā brīdī, kad nezināmais autovadītājs centās ievilkt puiku mašīnā, netālu no notikuma vietas, apmēram 150 metru, uz auto pusi brauca kāds velosipēdists. "Varbūt viņi nobijās no iespējamā aculiecinieka un tikai tāpēc iesākto nepabeidza, jo principā viņi varēja arī kliedzošu bērnu ievilkt mašīnā un aizbraukt," spriež par dēla drošību norūpējies tēvs. Līdz šim tieši viņš uzstājis, ka zēnam jābūt patstāvīgam un pašam jāiet uz skolu. Nevienam jau arī prātā neienāktu, ka Cēsīs kāds tādā veidā varētu laupīt bērnus uz ielas.

Pa šo laiku Renārs apklaušinājis citu bērnu vecākus, meklējis informāciju internetā, vai un kā vispār bērnu laupīšanas notiek. Viņš, protams, iedomājies, ka varbūt šī laupīšana bija ieplānota, lai pēc tam prasītu no vecākiem izpirkuma naudu (R. Sproģis ir Cēsīs pazīstams uzņēmējs), taču tā nešķiet īsti ticama. "Tiesa, esmu tagad ievācis informāciju, ka krimināllietās figurē arī tādas izpirkuma summas kā 150–300 latu, iespējams, tas saistīts arī krīzi, ka cilvēki meklē visdažādākos iztikas avotus," spriež R. Sproģis. Taču tikpat labi uzbrukums viņa dēlam varētu būt saistīts ar vardarbību pret bērniem, arī seksuāla rakstura. Uzņēmējs aicina atsaukties citus cēsniekus, kuriem būtu informācija par šo konkrēto notikumu vai līdzīgiem, ar ko varētu būt saskārušies bērni Cēsīs un kas varētu noderēt izmeklēšanā policijā, zvanot pa tālruni viņam pašam 22003257. R. Sproģis arī pieļauj, ka skolās būtu nepieciešams aktualizēt jautājumu par bērnu drošību.

Apzina arī seksuālos varmākas

Cēsu Kriminālpolicijas priekšnieks Salvis Gaigals stāsta, ka pagaidām uzbrucēji nav noskaidroti. Ir apzinātas vairākas automašīnas, kuras varētu būt izmantotas, aptaujāti iespējamie liecinieki. "Nevaram izslēgt, ka tas noticis uzņēmējdarbības dēļ," norāda Cēsu kriminālpolicists. Līdz šim Cēsīs nav bijis tādu gadījumu, kad bērnus laupītu uz ielas, un S. Gaigals uzsver, ka viņš to nesaka tikai tādēļ, lai mierinātu bērnu vecākus Cēsīs. Tajā pašā laikā policija ir apzinājusi personas, kuras dzīvo Cēsīs un kuras iepriekš bijušas sodītas par seksuāla rakstura noziegumiem. "Tādi mums ir, protams," saka policists, tomēr, vismaz kā liecina pašreiz policijas rīcībā esošā informācija, neviens no viņiem nav bijis iesaistīts laupīšanas mēģinājumā. "Iespējams, šie cilvēki jau iepriekš zinājuši, kuru bērnu uzrunāt uz ielas, vai arī tikpat labi braukājuši pa ielu, līdz ieraudzīja bērnu, kas iet viens pats," spriež policists. Visticamāk, uzbrucēji nav vietējie.

S. Gaigals uzsver, ka zēns bija ļoti pareizi darījis – kliedzis un pievērsis sev uzmanību. Šāda rīcība var izglābt dzīvību. Savukārt citu bērnu vecākiem viņš iesaka vēlreiz pārrunāt drošības jautājumus, pirmām kārtām atgādinot, lai nekad neiesaistās sarunās ar svešiniekiem uz ielas.