Trešdiena, 15.maijs

redeem Airita, Arita, Sofija, Taiga

arrow_right_alt Latvijā

nra.lv Tautas Ministru kabinetā dominē vadoņa faktors

© www.nra.lv

Gandrīz mēnesi pēc portāla nra.lv uzsāktā projekta Tautas Ministru kabinets (TMK), kurā ikvienam dota iespēja izveidot savu ideālo Latvijas valdību, premjera un vairāku ministru amatos nostiprinājušies zināmi politiķi.

Mēneša laikā nominēti 254 ministru amatu kandidāti, no kuriem vairāk nekā 150 ieteikuši nra.lv lasītāji. Mēneša laikā TMK izveidoti vairāk nekā 340 valdību sastāvi.

Viena no TMK projekta galvenajām atziņām apliecina plaši apspriesto vadoņa faktoru jeb arvien spēcīgāko sabiedrības vēlmi pēc līdera. Lai gan Tautas partijas (TP) līdera Andra Šķēles atgriešanās lielajā politikā uztverta dažādi, tomēr pēdējās dienās tieši A. Šķēle guvis vislielāko balsotāju atbalstu. A. Šķēli par vislabāko premjeru atzinis 21% balsotāju, pēc kuru domām vienīgi A. Šķēle spētu Latviju izvest no krīzes.

TP līderis šajā pozīcijā nonācis pēdējās nedēļās, kamēr iepriekš premjera vietu ieņēma otrs ne mazāk pretrunīgi vērtēts politiķis – LPP/LC priekšsēdētājs un Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers. Viņu par vispiemērotāko kandidātu valdības vadītāja postenim uzskatīja 20% balsotāju. Trešajā pozīcijā (13%) ierindojusies ne mazāk spēcīgā figūra Latvijas politikā – Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Šā brīža Ministru kabineta vadītājs Valdis Dombrovskis pagaidām ieguvis niecīgu atbalstu (3%) no kopējā TMK balsotāju skaita un atzīts vienīgi kā sestais piemērotākais kandidāts premjera postenim.

Ir vairāki resori, kurus lielākais vairums TMK veidotāju vēlētos uzticēt nevis kādam konkrētam politiķim, bet likvidēt vai apvienot ar citām ministrijām. Turklāt šādas – likvidējamas –, pēc TMK dalībnieku domām, ir sešas jeb gandrīz puse no visām ministrijām. Visnevajadzīgākā ministrija pašlaik ir Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM), par kuras likvidēšanu iestājas 39% balsotāju. Tāpat, taupot budžeta līdzekļus, Latvija varētu iztikt bez Vides (37%), Kultūras (24%), Aizsardzības (19%), Labklājības (19%) un Satiksmes (13%) ministrijas.

Vienīgās ministrijas, kuru vadību TMK sastādītāji arī turpmāk uzticētu šā brīža ministriem, ir RAPLM, kā arī Zemkopības ministrija. Lai gan lielākais vairums respondentu (39%) uzskata, ka RAPLM būtu jālikvidē, otra populārākā versija tomēr ir par Edgara Zalāna nominēšanu šīs ministrijas vadītāja amatam (16%). Tikmēr vispopulārākais TMK kandidāts zemkopības jomas vadītāja postenim ir pašreizējais ministrs Jānis Dūklavs, kuru amatā gatavs atstāt 21% TMK sastādītāju.

Sabiedrības uzticību neilgā laikā spējusi iekarot arī veselības ministre Baiba Rozentāle (14%), minot viņu kā otru labāko veselības jomas vadītāju. Tikmēr par vispiemērotāko šim amatam pagaidām tiek uzskatīts Valsts prezidents Valdis Zatlers (18%).

Interesants fakts ir ar politiku nesaistītu personāliju parādīšanās TMK līderu pozīcijās, jo liela daļa sabiedrības vairs neuzticas nevienam aktīvās politikas pārstāvim un vēlas, lai nozaru ministrijas vadītu attiecīgās jomas profesionāļi, nevis politiskās figūras.

Piemēram, par vispiemērotāko kandidātu tieslietu sakārtošanai nra.lv projekta dalībnieki atzinuši advokātu Andri Grūtupu (24%). Savukārt Iekšlietu ministriju TMK sastādītāji vēlētos uzticēt Ceļu policijas biroja priekšniekam Edmundam Zivtiņam (7%).