Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Komercziņas

Visai Eiropai ir jājūt tas, cik patiesībā spēcīgs ir Latvijas mugurkauls un mūsu cilvēki!

© Publicitātes foto

Intervija ar ekonomikas ministru, Eiropas Komisijas komisāra amata kandidātu Viktoru Valaini.

Zaļo un zemnieku savienība jūs ir izvirzījusi kā Eiropas Komisijas komisāra amata kandidātu. Kāds ir jūsu uzstādījums, piekrītot šādai nominācijai?

Ikdienā saskaroties ar Latvijai būtiskiem ekonomiskās izaugsmes jautājumiem, es redzu, ka mēs kā valsts Eiropas mērogā nevirzāmies uz priekšu pietiekami strauji, un šis nav akmens iedzīvotāju lauciņā, te ir runa par mūsu lomu kā Eiropas Savienības dalībvalstij. Ja mēs neprotam demonstrēt to, cik patiesībā spēcīgs ir Latvijas mugurkauls un mūsu cilvēki, tad ko mēs gaidām no saviem sadarbības partneriem Eiropā? Es esmu pārliecināts, ka mēs varam virzīties uz priekšu daudz straujāk un daudz pārliecinošāk.

Latvijas ekonomikā gan ir novērojamas pozitīvas tendences?

Jā, ārvalstu investori novērtē Latvijas potenciālu un pludina savas investīcijas mūsu valsts virzienā. Jā, vietējie uzņēmēji tic saviem spēkiem un tad, ja ir atbilstoši instrumenti atspērienam, arī tie, kuri tikai uzsāk savas gaitas uzņēmējdarbībā, ir gatavi riskēt un stiprināt Latvijas ekonomiku. Jā, mēs esam NATO dalībvalsts un tāpēc varam justies droši un pārliecinoši virzīt uz priekšu Latvijas ekonomiku. Bet, ja mēs gribam augt un būt tiešām augstas konkurētspējas dalībvalsts Eiropas Savienībā, mums ir jābūt vēl desmitkārt aktīvākiem gan vietējās uzņēmējdarbības attīstības veicināšanā, gan investoru piesaistē, gan sociālās nevienlīdzības mazināšanā, tas savukārt sekmēs Latvijas pilsētu un reģionu izaugsmi, lielākas algas skolotājiem un mediķiem, cienīgas pensijas senioriem un nepieciešamo atbalstu mazaizsargātajiem iedzīvotājiem.

Ko varam darīt, lai veicinātu Latvijas izaugsmi?

Man šķiet, ka mēs bieži aizraujamies ar tādu kā žēlošanos par to, ka mums kaut kas ir mazāk nekā citām valstīm, ka mēs atpaliekam no kaimiņiem. Mums visiem ir jāsaprot, ka valsts - tā ir ikviens no mums. Es kā ekonomikas ministrs redzu, ka mēs varam panākt, lai tuvāko 5-6 gadu laikā mūsu kaimiņvalstis uz mums skatās ar skaudību. Taču, lai tas notiktu, mēs nevaram skatīties uz savu dzīvi atrauti no pārējiem. Mēs esam Eiropas Savienības dalībvalsts, un mums ir jāprot tas pilnvērtīgi izmantot. Mums ir jācīnās par savu valsti un tās izaugsmi tā, it kā tā būtu mūsu mājas vai darbavieta, kam ir ļoti augsta pievienotā vērtība ikviena cilvēka dzīvē, lai justos labi un dzīvotu savām prasmēm un izglītībai atbilstošā labklājībā.

Ko mēs kā Eiropas Savienības dalībvalsts varam darīt citādi?

Mums ir jābūt ar dzelžainu stāju. Neviens cits nenāks un mūsu vietā neko nedarīs. Ja mēs neizpildām paši savus mājas darbus... Piemēram, vai jūs varētu man šobrīd nosaukt, ko 20 gadu laikā ir Latvijas labā izdarījis kāds mūsu valsts pārstāvis Eiropas Parlamentā vai panācis Eiropas Komisijā? Es šaubos, ka atbilde uz šo jautājumu ir pašiem pārstāvjiem, kuri tur Latviju it kā aizstāvējuši gadiem. Tā tas nedrīkst būt. Ja Latvijas ievēlēti deputāti ir Eiropas Parlamentā, tad ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir jābūt skaidrībai, ko viņš vai viņa tur dara un kāds valstij no tā ir labums.

Kā to panākt?

Es pret darbu vienmēr esmu attiecies un arī šobrīd attiecos ar visaugstāko atbildības izjūtu, jo es zinu, ka brīdī, kad apstāšos, kāds mans kolēģis Igaunijā, Lietuvā, Polijā vai jebkur citur Eiropā to izmantos, lai virzītos uz priekšu atbilstoši savas valsts interesēm. Latvijas pārstāvjiem Eiropā nav tiesību apstāties ne mirkli, ir jāstrādā ar apziņu, ka uz tevi paļaujas visa Latvija. Latvijas iedzīvotāji par to ikdienā, iespējams, neaizdomājas, bet patiesībā par jebkuru Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij būtisku jautājumu mūsu valsts pārstāvjiem Eiropas Parlamentā būtu jācīnās dienu un nakti. Ar tādu pārliecību ZZS piedalās šajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, un ar tādu pārliecību arī es esmu pieņēmis izaicinājumu būt par Eiropas Komisijas komisāra amata kandidātu.

Politisko reklāmu apmaksā Zaļo un zemnieku savienība