Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Horvātijā izrādīs "Žizeli" ar Latvijas baleta iestudējuma horeogrāfiju un scenogrāfiju

Horvātijas Nacionālajā teātrī Splitā tiks izrādīts Ādolfa Adāna balets "Žizele", kas tapis ar Latvijas Nacionālā baleta iestudējuma horeogrāfiju, scenogrāfiju un kostīmiem, bet ar vietējās baleta trupas dejotājiem.

Pirmizrāde Horvātijā notiks šodien, 16.oktobrī. 13 dienās Splitā notiks astoņas "Žizeles" izrādes, bet jau janvārī "Žizele" būs skatāma Rīgā, informē Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Splitā dejo starptautiski raiba baleta kompānija - dejotāji no ASV, Ukrainas, Rumānijas.

"Žizele" ir viens no pirmajiem lielajiem romantisma baletiem un viens no retajiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. Uz lauku ciemata idilles fona risinās stāsts par naivās meitenes Žizeles pirmo iemīlēšanos - viņas nodotā mīlestība, kam seko ārprāts un nāve, baisi skaistā pēcnāves pasaule ar daiļajām vilām - mirušo jaunavu gariem, kas naktīs vīriešiem liek dejot līdz nāvei, un mīlestība, kas tomēr spēj uzveikt nāves nolemtību. Horeogrāfa Aivara Leimaņa, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Ināras Gaujas lasījumā "Žizeles" pirmizrāde Rīgā notika 2006.gadā.

Kā informē Latvijas Nacionālās operas sabiedrisko attiecību vadītāja, operas iestudējumi aizvadītajā sezonā bija ļoti pieprasīti starptautiskajā tirgū - operas "Karmena" skatuviskais risinājums tika izīrēts Boloņas operteātrim, baleta "Anna Kareņina" skatuves ietērps tika izīrēts Japānas iestudējumam.