© Publicitātes foto

Pusaudžu gadi ir laiks, kad sejas ādas kopšana ir svarīga, jo tas ir hormonālo izmaiņu periods, kas izraisa dažādas ādas nepilnības.

Atbildīgu un pareizu ādas kopšanas paradumu piekopšana jau agrā vecumā ne tikai palīdz veikli pārvaldīt šīs izmaiņas, bet arī veido pamatu rūpēm par sevi un veselīgiem sejas ādas kopšanas ieradumiem turpmākajā dzīvē. Mūsdienās ir pieejami daudz un dažādi kopjošās kosmētikas produkti, lai atrastu sev piemēroto “Maxima Latvija” kopā ar Dr. med. Janu Janovsku “Skaistuma festivāla” ietvaros ir izstrādājusi četru soļus sejas ādas kopšanai.

Pirmkārt, jānosaka savs ādas tips

Foto: Pexels.com

Dr. med. Jana Janovska norāda, ka katram pusaudzim ir jānosaka savs ādas tips - normāla, kombinēta, jūtīga, sausa āda. Pēc tā var piemērot nepieciešamo sejas kopšanas kosmētiku. Pirmais, ko jaunietis var darīt ir apjautāties vecākiem, kāda sejas āda viņiem ir bijusi pusaudžu vecumā.

Ādas tipu var noteikt arī pēc klīniskajām izpausmēm. Ja āda pēc mazgāšanās kļūst sausa un savelkas, tā ir jūtīga. Ja dienas laikā āda spīd, tā ir taukaina āda.

Papildu taukainu ādu var noteikt, ja pusaudzim ir melnie un baltie punkti uz ādas - tas gan var liecināt arī par nepareizu ādas kopšanu. Ja deguns un piere spīd, bet pārējās zonas ir normālas vai bez īpatnībām, tā ir kombinēta āda. Izsitumi, pumpas un iekaisīgie ādas elementi ir raksturīgi visiem ādas tipiem.

Otrkārt, jauniešu sejas āda atšķiras no pieaugušo sejas ādas

Foto: Pexels.com

Pusaudžu sejas āda ir taukaināka, raksturīga ir ādas nolobīšanās, kā arī atjaunošanās un aizsardzības spējas ādai ir citādākas nekā pieaugušajiem. “Es rekomendētu pusaudžiem vienmēr izmantot ne-komedogēno kosmētiku, kas nozīmē, ka produkta sastāvs neaizsprosto poras.

Pieaugušo sejas kopjošās kosmētikas produktos ir sarežģītāks un intensīvāks sastāvs, tāpēc jauniešiem vajadzētu izvēlēties kosmētiku atbilstoši viņu sejas kopšanas prasībām un produktus, kuri ir vieglas un maigas tekstūras, un nesatur ķīmiskas vielas un spēcīgas smaržas.

Jāseko līdzi ir SPF aizsardzībai. Krēmam ir jābūt vismaz SPF 30+ ne tikai saules sezonās, bet arī ziemas sezonas saulainās dienās,” norāda Dr. med. Jana Janovska.

Treškārt, jo mazāk, jo labāk

Foto: pixabay.com

Ikdienas sejas kopšanas rutīnā nav jāizmanto desmitiem produktu kā to bieži rāda reklāmās. Kārtu pēc kārtas uzklājot produktus uz ādas, var panākt ādas siltumnīcas efektu, kur viegli savairojas baktērijas un aizsprostojas poras. Jo vairāk tā ir noslogota ar dažādiem krēmiem, sarežģītiem serumiem, skābēm un pīlingiem, jo biežāk var rasties komplikācijas: ādas jūtīgums, apsārtums, izsitumi, iekaisumi, pigmentācija, nātrene vai cita tipa alerģiska izpausme. Dr. med.

Jana Janovska norāda, ka pusaudžiem obligāti sava ādas kopšanas rutīna ir jāizrunā ar dermatologu. Būtiski ir to optimizēt un likt uzsvaru uz attīrīšanu, mitrināšanu un aizsardzību.

Pusaudžiem ir ieteicams iekļaut savā ādas kopšanas rutīnā šādus produktus, kurus var iegādāties arī “Maxima” veikalos par īpaši izdevīgām cenām:

  • Attīrošs gēls vai ziepes ar neitrālu pH līmeni (piemēram, attīrošās putas “MADARA”, “Skaistuma festivāla” laikā EUR 11,99) ;
  • Micelārais ūdens, toniks (piemēram, micelārais ūdens “Bioderma”, “Skaistuma festivāla” laikā EUR 9,99)
  • Mitrinošs gēls vai krēms, atkarībā no ādas tipa. Jebkurus krēmus ir jālieto uz sausas, tīras ādas (piemēram, “Mixsoon” mitrinošs, atjaunojošs sejas krēms, “Skaistuma festivāla” laikā EUR 22,99);
  • Sausinoši antiseptiski (dezinfekcijas) līdzekļi priekš pinnēm (piemēram ātras iedarbības līdzeklis pret pinnēm “Dzintars” “Melnsils” “Skaistuma festivāla” laikā EUR 5,99).

Ceturtkārt, viegla attīrīšana, ikdienas mitrināšana un saules aizsardzība

Foto: Pexels.com

Ādas kopšanai mājas apstākļos ir jāievēro šis:

  • Iekaisuma elementus nedrīkst spiest - tas bojā ādu, sekmē iekaisuma un baktēriju attīstību, paaugstina risku pēc aknes rētošanai;
  • Āda ir jāmazgā ar neitrāliem, neagresīviem mazgāšanas līdzekļiem, gēliem, kas ir piemēroti problemātiskai ādai, ar neitrālu pH līmeni;
  • Jāsaudzē ādu no pārmērīgas saules iedarbības - neapmeklēt solārijus, jo tas tikai sausinās ādu un sekmēs iekaisumu attīstību;
  • Izmantot skrubjus, vai atlobošos līdzekļus, kas attīrīs poras.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv