© Publicitātes foto

Saules aizsardzība ir aktuāla neatkarīgi no vecuma, sejas ādas tipa vai no tā kāds gadalaiks ir aiz loga. Saule, arī mākoņainās dienās, izstaro ne tikai dienas gaismu, bet arī kaitīgus ultravioletos starus, kuri ietekmē ādas veselību.

“Maxima Latvija” kopā ar blogeri Aigu Zviedri atgādina, ka saules aizsargkrēmi ir veids kā savu ādu pasargāt no kaitīgās saules ietekmes jebkurā gadalaikā.

“Bez šaubām SPF krēmi ir neatņemama sejas un ķermeņa ādas kopšanas sastāvdaļa. Es gan mēdzu grēkot un aukstajos mēnešos piemirstu par šo krēmu lietošanu. Parasti to uzklāju tikai siltajos mēnešos, kad saulīte ir stiprāka.

Publicitātes foto

Bet domāju, ka tieši tāpēc arī man ir izveidojušies pigmentācijas pleķīši uz sejas, jo sauļoties un skaists iedegums, kā arī pavadīt laiku dabā man ļoti patīk! Vasarā maksimāli daudz kopā ar bērniem esam ārā un, protams, piedomāju par viņu veselību - viņiem klāju stiprāko 50 SPF krēmu. Visērtākie lietošanā man šķiet izsmidzināmie, bet galvenais, lai labi nosedz ādu un izveido aizsargkārtu.

Pati sev visbiežāk izmantoju krēmus ar 30 SPF, bet kājām 15 SPF, jo tās man vislēnāk iedeg. Vasarai gatavojoties, es savus SPF krēmu iegādāšos no “Maxima” “Skaistuma Festivāla” piedāvājuma un iesaku to darīt arī jums. Sortimentā ir pieejami SPF krēmi par izdevīgām cenām un atlaidēm līdz pat 60 %, ” savā pieredzē dalās blogere Aiga Zviedre

1.SPF - kas tas ir un kā pareizi izvēlēties tā stiprumu

Publicitātes foto

Saule izstaro divu veidu kaitīgus ultravioletos starus - UVA un UVB. Galvenokārt UVB stari izraisa saules apdegumus, savukārt UVA stari veicina priekšlaicīgu novecošanos un palielina ādas vēža risku. Saules aizsardzības krēmi jeb SPF krēmi darbojas, bloķējot vai absorbējot UV starus. SPF apzīmē saules aizsardzības faktoru jeb, cik ilgi āda tiks pasargāta no UV stariem. Piemēram, ja parasti āda saulē apdeg pēc 10 minūtēm, tad, lietojot saules aizsargkrēmu ar SPF 30 tiktu nodrošināta aizsardzība aptuveni 30 reizes ilgāk jeb aptuveni 300 minūtes (10 minūtes x 30 SPF = 300 minūtes).

2.SPF krēmu lietošanas nozīme dažādās vecuma grupās

Bērni un jaunieši: Bērniem un pusaudžiem ir maiga un jutīga āda, kas padara to īpaši neaizsargātu no UV staru kaitīgas ietekmes. Tā rezultātā āda ir vairāk pakļauta saules apdegumiem. Saules radītie bojājumi laika gaitā uzkrājas, kas nozīmē, ka pārmērīga saules iedarbība bērnībā un pusaudža gados var ievērojami palielināt ādas problēmu risku vēlākā dzīvē. Sākot ādu pasargāt jau agrā vecumā tiek samazināts ilgtermiņa bojājumu risks.

Pieaugušie: Saules UV starojums ir viens no galvenajiem ādas priekšlaicīgas novecošanas cēloņiem, jo UV stari izraisa kolagēna proteīna sadalīšanos. Tā ietekmē rodas, piemēram, grumbas, smalkās līnijas un pigmentācija, kas ādu vizuāli padara vecāku. Integrējot SPF saturošos krēmus savā ikdienas ādas kopšanas rutīnā, var mazināt šīs sekas un saglabāt veselīgāku, jauneklīgāku ādas izskatu.

Seniori: Cilvēkiem novecojot, āda kļūst arvien jūtīgāka pret saules bojājumiem un ar to saistītajām sekām. Gados vecākiem cilvēkiem jau var būt gadu laikā parādījušās ādas slimības, kas padara aizsardzību pret sauli vēl svarīgāku. SPF krēmu lietošana arī vecumdienās palīdz aizsargāt ādu no turpmākiem bojājumiem un samazina ādas vēža risku, nodrošinot būtisku atbalstu vispārējai ādas veselībai.

Publicitātes foto

Ikdienā ne vienmēr ir laiks izmantot daudz un dažādus produktus. Vislabāk ir izmantot dienas krēmus, kuru saturā jau ir SPF - divi vienā! To sastāvā parasti var atrast no SPF 15 līdz SPF 30, kas ir pilnībā piemēroti ikdienas lietošanā, piemēram, ejot uz darbu vai pastaigai mākoņainās dienās.

Brīvdienās dodoties uz pludmali vai pavadot ilgstoši laiku ārā ir jāizmanto SPF 50 krēmi, kuros ir vislielākā aizsardzība. Svarīgi ir atcerēties arī to, ka SPF krēmus dienas gaitā ir jāuzklāj atkārtoti, jo saules aizsardzības krēmi pasargā ādu tikai konkrētu laiku. Arī “Maxima Latvija” veikalos ir iespējams iegādāties plašu klāstu ar kvalitatīviem SPF krēmiem gan ikdienai, gan pludmalei. Jau tagad “Skaistuma festivāla” ietvaros visiem iemīļotajiem saules aizsardzības krēmiem ir īpaši izdevīgas cenas un atlaides līdz 60 %.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv