Ir vasara, un tas nozīmē, ka ir vairāk saules un vairāk brīvā laika dabā, spēlējoties, dodoties pārgājienos un pētot apkārtni. Diemžēl tas var nozīmēt arī satikšanos ar dažiem dabas kaitēkļiem. Ērces, kas parasti sastopamas augstā zālē un mežainās vietās, ir viens no bēdīgi slaveniem kaitēkļiem.

Lai arī ērces ir mazas, tās var radīt lielas problēmas, izplatot tādas bīstamas slimības kā Laimas slimību un ērču encefalītu. Tāpēc, pirms šovasar dodaties ārā, iepazīstieties ar mazzināmajiem faktiem par ērcēm, lai uzzinātu vairāk par šiem radījumiem, raksta pestworld.org.

Farmaceita padomus, kā pasargāt sevi no ērcēm, lasiet šeit.

Ērces nav kukaiņi

Foto: pixabay.com

Ērces nav kukaiņi, lai gan tās bieži tiek sajauktas ar tiem. Ērces faktiski tiek klasificētas kā zirnekļveidīgie jeb zirnekļu un skorpionu radinieki. Ja, to identificējot, paskatās uz ērci, tā atgādina zirnekli ar četriem kāju pāriem. Ērces ir mini, reālās dzīves vampīri... Viņas vēlas sūkt jūsu asinis.

Vai zinājāt, ka ērcēm ir nepieciešama asiņu maltīte, lai tās izdzīvotu. Melnkājainās ērces galvenokārt barojas ar briežu asinīm, taču tās var iekost arī pelēm, maziem savvaļas dzīvniekiem, putniem un cilvēkiem.

Ērces ir pārdrošas

Ērces nelec un nelido. Tā vietā tās rāpjas pa zemiem krūmiem vai zāli, lai atrastu upuri. Pēc tam ar aizmugurējām kājām pieķeras un izstiepj priekšējās kājas, lai satvertu garāmejošu dzīvnieku vai cilvēku. Dažreiz tās pat nokrīt no koka zara un brīvi atsitas pret garāmbraucošu vai ejošu upuri. Tas ir riskants gājiens un ne vienmēr izdodas, bet ērces rīkojas droši.

Ērces mīl arī suņus

Foto: pixabay.com

Dažas ērču sugas dod priekšroku suņiem kā upuriem. Diemžēl suņi bieži vien ir viegli mērķi, spēlējoties pagalmā vai dodoties pastaigā pa mežainām vietām. Ja esat mājdzīvnieka īpašnieks, neaizmirstiet bieži pārbaudīt dzīvnieku, vai nav ērču, īpaši pēc pastaigām vai rotaļām, un regulāri mazgājiet gultas veļu un rotaļlietas. Ja jums ir āra kaķis, regulāri pārbaudiet, vai viņam nav ērču.

Barojas ilgu laiku

Foto: pixabay.com

Atšķirībā no daudziem citiem indīgajiem kaitēkļiem, ērces var iesūkties uz ilgu laiku un baroties. Viņas ierok savus izliektos zobus dziļi ādā, lai tie varētu palikt droši piestiprināti vairākas dienas. Ir svarīgi piebilst, ka ērcēm parasti ir nepieciešamas 24-48 stundas, lai tās varētu veiksmīgi pārnēsāt tādas infekcijas kā Laimas slimība, tāpēc ļoti svarīga ir to laikus noņemšana.

Ērces var apdraudēt veselību, īpaši vasarā, kad cilvēki un mājdzīvnieki ilgāku laiku pavada brīvā dabā. Tomēr tas nenozīmē, ka visiem ir jāpaliek mājās. Ja plānojat izmantot siltā laika priekšrocības, dodoties pārgājienos, braucot ar velosipēdu, kempingā vai āra piedzīvojumā, vienkārši ievērojiet šos padomus, lai novērstu ērču kodumus.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv