© Publicitātes foto

Kleitu un svārku nekad nevar būt par daudz, it sevišķi pavasara-vasaras sezonas garderobē un īpaši tad, ja šis apģērba elements ir iecienītākais jūsu ikdienā.

Šis likums strādā ar visu, kas perfekti «sēž», der un izskatās, tieši tāpēc, ja atrodi ideāla piegriezuma un stila svārkus - ir vērts iegādāties vairākus, dažādās krāsās, gluži tāpat kā tas strādā ar «īstajām» papēžu laiviņām vai džinsiem.

Svārki atšķirībā no, piemēram, kleitas, sniedz brīvākas un teju bezgalīgas iespējas eksperimentēt ar stilizāciju un atkarībā no tās ļaus svārkus viegli integrēt ne tikai vasaras, bet arī ziemas garderobē.

Kādi apavi nepieciešami šai vasarai, lasiet šeit.

Modes dizaineri šogad piedāvā diezgan daudz variāciju - klasikas cienītājiem ies pie sirds stingri zīmuļsvārki, izteikts viduklis un minimālistiskie midi, romantiskie kuplie mini, savukārt drosminiecēm un modes gardēžiem - gandrīz pilnībā caurspīdīgi, ar bārkstīm, apdrukām un fliteriem, apakšsvārku stilistikā.

Lai gan šā gada pavasara sezonas modes skatēs dizaineri koncentrējušies uz mēteļiem, trenčiem un visa veida virsdrēbēm, tomēr netrūkst arī svārku. No klasikas līdz ekstravagancei - sezonas svārku izvēle ir plaša un galvenās tendences apskatīsim arī mēs.

A - siluets

Publicitātes foto

Sezona iesākās ar klasiskās sievišķības slavināšanas tendencēm un visi šķiet ir sajutuši vieglu nogurumu no «oversize» siluetiem, «sport chiq» un «grunge», runā, ka jaunākajos analītiskajos ziņojumos interese par tiem tikai krītas.

Iznākuši pat divi TV seriāli, kas veltīti pirmskara, kara un 1950.-1960. gadiem - «Cristobal Balenciaga» un «The New Look» un uzmanības centrā ir A-veida svārki, pie kuriem strādāja arī Christian Dior».

Raksturīgākās proporcijas, ko rada un izceļ šis piegriezums ir tievs viduklis un apjomīga zvana veida svārku kuplā daļa. Lai gan ideja nav jauna, modes zīmoli un dizaineri centās A-silueta svārkus pasniegt mūsdienīgā veidā ar savu redzējumu, īpaši spēlējoties ar audumu faktūrām, krāsām un apdrukām, kā spilgtākos piemērus var minēt «Erdem», «Carolina Herrera», «Botega Venetta», «Prada», «Valentino» u.c.

A-veida svārkus var savienot ar īsiem topiem, blūzi vai kreklu, korseti vai piegulošu jaku, tikpat labi ar apjomīgu svīteri vai bomberi. Dizaineri Iesaka neatteikties no pilsētas burzmā tik nepieciešamā komforta - brīvi kombinējot A- svārkus ar snīkeriem, zempapēžu sandalēm, laiviņām un balerīnām.

Izskatās, ka šajā sezonā mēs ne tikai pievērsīsim uzmanību jauniem stiliem, bet arī atgriezīsimies pie siluetiem, kas bija moderni iepriekšējās desmitgadēs.

Plisēti

Publicitātes foto

Īpaši populāri plisēti svārki bija 20.gs sākumā, un šie svārki mums jau ir zināmi arī no iepriekšējām sezonām. Pirms vairākiem gadiem tie bijuši pat tendenču priekšgalā. Taču tgad ir mainījušies to veidi - no maxi garuma modeļiem tie transformējušies relaksētākos midi un pat mini. Mainījušies ir arī to audumi - tie kļuvuši blīvāki, stingrāki un pat pavisam caurspīdīgi, izteikti aktuāls ir rūtains raksts.

Apakšsvārki

Publicitātes foto

Svārki, kas būtībā ir apakšsvārku vai «kombinē» atvasinājums, pēdējo sezonu laikā vairs netiek slēpti, gluži otrādi - dizaineri vienbalsīgi tos izceļ. Zīda, mežģīņu un viegli caurspīdīgu audumu variācijās, ar interesantām fliteru un volānu apdarēm tagad redzami dažādu zīmolu piedāvājumā, atturīgākā izpildījumā «Altuzarra» kolekcijā, drosmīgākā variantā, piemēram, «Coperni».

Klasiskā variācijā satīna vai zīda, līdz ceļgalam vai nedaudz garāki un viegli pieguloši. Pavasarī un vasarā lielākoties meklējam gaišākus toņus, taču var brīvi eksperimentēt un izvēlēties arī šokolādes, burgundijas vai zaļu un sārtu.

Bārkstis un fliteri

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Kā viegla atsauce uz čarlstona laiku, tendenču sarakstu papildina šie viegli rotaļīgie bārkstu un fliteru svārki, ko dizaineri iesaka ieviest arī kā ikdienas elementu, nevis tikai kā svētku un izejamu vakaru sastāvdaļu. Kombinācijā ar minimālistiskām blūzēm un topiem, neitrālas gammas blūzēm un džemperiem, tās var viegli pielāgot darba gaitām. Iedvesmai skatiet «16Arlington, «Coperni» un «Carolina Herrera» kolekcijas.

Ādas svārki

Publicitātes foto

Kā jau esam minējuši iepriekš, tieši ādas auduma svārki (un ne tikai svārki) ir kļuvuši par šīs sezonas galvenajiem spēlētājiem, tāpēc nav pārsteigums, ka dizaineri tieši ādas svārkus ierindojuši populārāko un pieprasītāko modeļu vidū. Ādas svārki ir aktuāla un viegli kombinējama, ilglaicīga vērtība - no klasiskiem zīmuļsvārkiem līdz kardinālam mini un šobrīd aktuālajam midi garumam A-silueta piegriezumā.

Šogad redzam ne tikai dažādus piegriezumus un veidus, bet arī papildinošas detaļas, no kurām aktuālākas ir bārkstis un ziedi.

Izvēloties krāsas, jāsaka, ka, iestājoties pavasarim, modes dizaineri piedāvā izvēlēties spilgtākas gammas, piemēram, debesu zilo, burgundinjas un zaļu, taču joprojām strādā arī pamatkrāsu bāze, tādēļ droši var palikt arī pie melnas, pelēkas un neitrāli gaišas krāsas. Iedvesmai iesakām apskatīt «Bottega Veneta», «Miu Miu», «Versace» un ««Gucci» sezonas skates.

Kombinējot ar pārējo apģērbu, var spēlēties ar faktūrām un jaukt tās kopā, piemēram, ar «denim» vai kādu izteiktu adījumu, tāpat labi strādās arī kontrasti - ādas svārki un gaisīgāka blūze vai tops. Ierastās gludādas vietā eksperimentējiet ar lakādu vai zamšādu.

Mini

Publicitātes foto

Savulaik mini svārki radīja veselu stila un modes revolūciju, kad tos savās kolekcijās ieviesa modes dizaina ikona Mērija Kvanta (Mary Quant), šodien tie jau mūsu garderobē ir iedzīvojušies un pārsteigumu rada vien neveiksmīgi izveidotos tēlos. Svarīgākais, izvēloties mini garumu, ir tas, kāds apģērbs to papildinās, kā arī neliela deva veselā saprāta, lai izvērtētu, vai daba mūs ir apveltījusi ar podiuma modeļu cienīgām kājām.

Caurspīdīgi

Publicitātes foto

Lai gan praktiskuma līmenī šī tendence raisa vairāk jautājumu un neizpratni, tomēr, mazliet piedomājot pie stilizācijas, tai var rast glītu pielietojumu ikdienā, piemēram, ģērbjot kā papildus kārtu, kas arī ir viena no sezonas aktualitātēm. Zīmols «Saint Laurent» tieši šai tēmai ir veltījis savu jaunāko rudens/ziemas kolekciju.

Caurspīdīgas blūzes un topi mūs tik ļoti vairs nepārsteidz, taču svārkos gan, taču daudzi zīmoli tos ir apspēlējuši korektā un ļoti valkājamā veidā, iedvesmai «Carven», «Givenchy» un «Prada».

Balti un «denim»

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Sezonas «must have» kleitas krāsu paplašinām arī uz svārkiem - balti vai gaiši krēmkrāsas, ziloņkaula toņi atsvaidzīnās tēlu, sevišķi pavasara un vasaras sezonā, savukārt ziemā izcelsies. Atšķirībā no klasiski melniem, balti svārki piedos ekstravagances noti, piemēram denim izpildījumā, kas ari ir viena no aktuālākajām tendencēm šosezon.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv