© Publicitātes foto

Vai kurpju var būt par daudz? Visās lietās ir labi saglabāt mēra izjūtu, taču apavu var būt arī krietni par maz. Ikdienā nepieciešamais minimums ir vismaz divi pāri, ko var (un ir pat ļoti vēlams) ik pa laikam mainīt, un atkarībā no, piemēram, darba specifikas te var pat pievienoties trešais.

Galvenokārt tas ir veselīgi pēdām un tikai pēc tam seko ikdienas dažādības faktors. Lai nu kā arī būtu, bet, neskatoties uz to, vai dzīvo Rīgā, Parīzē vai Romā, pavasara sezonai tev noderēs laba un atlasīta apavu bāze.

Bāzes jeb kapsulas garderobe jau sen nav jauns termins un kopējā tendence iepirkties gudrāk un veidot savu garderobi pārdomātāku joprojām palielinās.

Atsevišķi par to, kā nenopirkt kārtējo «ne tik ļoti nepieciešamo» apģērbu un kā mēģināt neļauties kārtējam impulsīvajam pirkumam parunāsim citreiz, bet šoreiz par vienu no lielākajām sieviešu vājībām - par kurpēm jeb precīzāk par pavasara sezonas apavu bāzes «garderobi», kas noderēs gandrīz visām sezonas vajadzībām.

Tas ir kas līdzīgs nepieciešamajam minimumam, kas vienmēr ir pa rokai un izglābs vai vienkārši jebkuram tēlam piešķirs nobeigtības sajūtu.

Lai šādu «bāzi» izveidotu, nav nepieciešams ieslīgt pārmērībās (tas, protams, nav aizliegts, ja sirds ļoti kāro) vien pārskatīt, kādu apģērbu valkājam vizbiežāk un izejot no tā stilistikas piemeklēt atbilstošākos apavus, kas iekļaujas tālāk minētajās kategorijās.

Katrai šis pamata komplekts nedaudz atšķirsies gan formās, gan krāsās, gan materiālos, bet būtībā nemainīsies. Jāpiebilst gan, ka apavus labāk izvēlēties kvalitatīvus, tādējādi tie kalpos daudz ilgāk un līdz ar to priecēs un aiztaupīs galvassāpes, ik sezonu meklējot no jauna. Tāpat kā labāk netaupīt ar labas ikdienas somas iegādi, jo ilgtermiņā kvalitāte atmaksāsies.

Snīkeri

Publicitātes foto

Snīkeri nu jau ir pielīdzināmi obligātai garderobes sastāvdaļai, nav noslēpums, ka savu aktualitāti tie nezaudē, ja nu vienīgi «ugly shoes» variācijā, kas pirms gadiem iekļuva trendos, pateicoties zīmolam «Balenciaga».

Ikdienas skrējienam un laiskai brīvdienu kafijai ar draudzenēm brīvā laika snīkeri ir ērts risinājums. Arī dodoties kādā īsākā ceļojumā vai, piemēram, pošoties apmeklēt Venēcijas biennāli šovasar - jebkur, kur paredzēts daudz staigāt, sporta kedas vai snīkeri ir vispiemērotākie. Turklāt tie šobrīd pieejami tik dažādos izpildījumos, ka varēs papildināt arī kādu smalkāku vakara pasākuma tēlu.

Līdzīgi kā loferus arī snīkerus ir vērts izvēlēties neitrālākās krāsas, jo tādā veidā tie būs vieglāk sakombinējami ar pārējo garderobi. Vienmēr droša izvēle ir balti vai bēši, tumši zili, pūdera rozā un pelēki.

Kā otru krāsu var meklēt košāku un kādā no sezonas aktuālajiem toņiem, spilgtas krāsas un raksti ar laiku mēdz arī apnikt, tāpēc priekšroka ir neitrālākai gammai.

Balerīnas

Publicitātes foto

Francūziešu uzticība šim apavu modelim šķiet ir mūžīga, pat tad, kad to uzskatīja par anti-trendu. Universālas un vieglas, tās ir viegli kombinēt ar džinsiem, šortiem, kleitām un visu garumu un stilu svārkiem. Te nu var ļauties iedvesmai un iegādāties vairākus pārus dažādās krāsās un materiālos. Neaizstājams un joprojām aktuāls modelis, ko viegli paķert līdzi somā kā maiņas apavus vajadzības gadījumā.

Izvēloties apavus, papildus skaistumam un komfortam vērts pievērst uzmanību vēl vairākiem kritērijiem, starp tiem modeļa aktualitāte un iespēja vizuāli pagarināt kājas.

Šosezon tendenču sarakstā ir «Mary-Jane» tipa zempapēžu apavi, taču jāņem vērā, ka jebkuri apavi ar siksniņām vizuāli kājas padara nedaudz īsākas. Tāpat ir arī ar apaļo purngalu - ja vēlies kājas optiski izstiept, tad labāk izvēlēties smailākas balerīnas. Labs paņēmiens, kā panākt «bezgalīgu» kāju efektu ar balerīnu un bezpapēžu apaviem, ir atrast nude jeb miesas krāsas ar «slingback» aizdari. Šis triks strādā arī ar papēžu laiviņām.

Loferi

Publicitātes foto

Viens no galvenajiem starpsezonas apavu garderobes «must have» un savu aktualitāti joprojām nezaudējoši apavi. Ne velti plaši pārstāvēti ik sezonu vadošo modes zīmolu starpā - loferi ir praktiski un daudzpusīgi apavi, ko viegli kombinēt ar lielāko daļu apģērba skapī.

Pašpikojiet tēlu idejas no modes skatēm un ielas stila - loferus var valkāt ar kašmira zeķēm, gariem mēteļiem un vilnas biksēm vēsākā pavasarī (vai rudenī), bet siltākā laikā ar džinsiem, kleitām un svārkiem.

Ilglaicīgāki ir modeļi, kas ir bez liekām detaļām, vienkrāsaini un vienkāršāki, no gludādas un ar biezāku zoli.

«Mule» jeb iešļūcenes

Publicitātes foto

Iešļūcenes, īpaši ar slēgtu purngalu, ir viens no labākajiem apavu pāriem sezonā. Kādu īpašu nosacījumu nav - ja esi sievišķīgas elegances cienītājas, izvēlies modeli ar smailāku purngalu un augstāku papēdi, savukārt, ja gribi relaksētā gaitā izbaudīt pilsētu - zemākas un varbūt pilnas platformas tipa kā piemēram zīmola «JW Anderson», «Loewe» u.c. modes skatēs.

Jau minējām iepriekš, ka viens no aktuālākajiem papēžiem šajā sezonā ir vidējā augstuma kitten heel» un mikropapēži, kas spilgti parādījās «Prada» modes skatē.

Materiālos ir brīvais lidojums - no «denim» līdz ādai, zamšādai, ar vai bez dekora un pat ar siltu oderējumu kā «Ugg».

«Mule» tipa apavus var valkāt gan uz plikas miesas, gan ar zeķīti un, nē, tas neizskatīsies slikti, jo, šā gada tendences apkopojot, tas var izskatīties gana stilīgi.

Puszābaki ar stabilu papēdi

Publicitātes foto

Ideālā gadījumā tie ir «stretch» zeķzābaki, bet var būt arī stingrāki ādas vai zamšādas izpildījumā. Kad laikapstākļi vēl ir mānīgi un nav pavisam karsts, tad plāni puszābaki būs glābiņš daudzos gadījumos.

Pirmkārt, stabils papēdis nodrošina ērtumu, arī tad, ja daudz jāstaigā, otrkārt, tas izskatās smalki un lietišķi. Atrodot īsto krāsu, šādi puszābaki būs viegli pieskaņojami dažādam apģērbam un stilam.

Starp citu, arī vēsākā vasarā tie labi noderēs un, ja esi gatava ekperimentēt, tad droši ievies arī garāka stulma modeli - līdz pat celim, tas labi sader ar midi un maxi garuma kleitām, svārkiem un mēteļiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv