Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Praktiski

Latvijā saglabājas ļoti augsts procents autovadītāju, kuri ziemā nejūtas pārliecināti par savām braukšanas prasmēm

© Publicitātes foto

Vairāk kā puse jeb 64% autovadītāju nav pārliecināti par savu prasmi vadīt auto ziemā - 55% no viņiem atzīst, ka nejūtas pārliecināti par savām braukšanas prasmēm ziemā, 7% ziemas periodā izvēlas braukt tikai sausā un gaišā laikā, bet vēl 2% atzīst, ka ziemas laikā nebrauc vispār. Tikai 36% autovadītāju jūtas pārliecināti par savām braukšanas prasmēm jebkuros apstākļos, liecina liecina "Carlsberg 0.0 atbildīgas braukšanas indeksa" dati.

Salīdzinot datus ar pērnā gada pētījuma rezultātiem, varam secināt, ka jau otro gadu saglabājas ļoti augsts procents autovadītāju, kuri ziemā nejūtas pārliecināti par savām braukšanas prasmēm, arī 2022.gadā tie bija 64%. Jāpiezīmē, ka pērn vairāk autovadītāju (10%) norādīja, ka brauc tikai sausā un gaišā laikā; par 1% samazinājies arī to autovadītāju skaits, kuri ziemā nebrauc vispār.

Arī šī gada aptaujas dati liecina, ka sievietes (3%) biežāk izvēlas nebraukt ziemas apstākļos, salīdzinot ar vīriešiem (1%).

"Divas pamatlietas, ko būtu nepieciešams uzlabot gandrīz visiem autovadītājiem, ir stūrēšana un bremzēšana. Mēs pārāk daudz grozām stūri lielos leņķos. Klasiskā situācija - slidens ceļš, pagriež stūri, mašīna nepaklausa un autovadītājs turpina griezt stūri līdz galam, taču tas nav pareizi. Otra lieta ir bremzēšana. Daudzi autovadītāji baidās, ka ieslēgsies ABS, tādēļ nepieciešamības gadījumā nav gatavi ekstremāli ātri nobremzēt, kas ir kritiski svarīgi ļoti daudzās situācijās. Izplatīta kļūda ir arī ceļa seguma nepārbaudīšana. Ja ceļš ir apledojis, svarīgi laikus izvēlēties drošu braukšanas ātrumu un palielināt distanci no priekšā braucošā transportlīdzekļa, lai spētu nokontrolēt automašīnu ekstremālas situācijas gadījumā," stāsta Drošas Braukšanas Skolas direktors Jānis Vanks.

"Carlsberg Baltic" izpilddirektors Rolandas Viršilas uzsver: "Prasme braukt arī ekstremālos apstākļos būtiski palīdz samazināt riskus uz ceļiem, tāpēc uzņēmumiem, kuros ir autoparki, ir būtiski rūpēties arī par autovadītāju zināšanu un prasmju pilnveidi. Ziemas mēnešos ir tumšāks, biežāk veidojas apledojums uz ceļiem, līst lietus un snieg sniegs - ikvienam autovadītājam ir svarīgi spēt vadīt spēkratu arī šādos apstākļos, turklāt, darīt to vienlīdz labi un droši kā siltā un sausā laikā."

Interesanti, ka pārliecinātākie par savām braukšanas prasmēm ziemas apstākļos ir tieši gados jaunākie autovadītāji, kuriem ir mazāka braukšanas pieredze - vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem 41% norādījis, ka jūtas pārliecināts par savām spējām vadīt auto jebkuros apstākļos, bet, piemēram, vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem šādu atbildi snieguši vien 33% aptaujāto.

Analizējot pētījuma datus reģionu griezumā, iespējams secināt, ka pārliecinātākie par savām prasmēm ir Pierīgas autovadītāji (40%), kam seko Vidzemes autovadītāji (38%). Savukārt, Zemgales autovadītāji biežāk (12%) norāda, ka ziemā brauc tikai sausā un gaišā laikā.

Arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas statistika liecina, ka gada tumšākais laiks rada papildus riskus uz ceļiem - pērn tikai novembrī ceļu satiksmes negadījumiem gāja bojā 15 cilvēki, bet 36 tika smagi ievainoti. 2021.gada novembrī uz ceļiem dzīvību zaudēja 16 cilvēki, bet smagi ievainoti tika 37.