Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Pēc gandrīz 27 gadu ilga darba parlamentā ietekmīgs Vācijas ārpolitikas eksperts paziņo par aiziešanu no politikas

© depositphotos.com

Vācijas Bundestāga Ārlietu komitejas priekšsēdētājs, sociāldemokrātu (SPD) ārpolitikas eksperts Mihaels Rots, kurš bijis viens no aktīvākajiem Ukrainas atbalstītājiem, paziņojis par aiziešanu no politikas SPD iekšējo domstarpību dēļ.

Rots, kurš parlamentā nostrādājis gandrīz 27 gadus, intervijā žurnālam "Stern" paziņojis par savu nodomu nekandidēt nākamajās Bundestāga vēlēšanās 2025.gadā.

Intervijā viņš atzina, ka zaudējis motivāciju, un paziņoja, ka nodarbosies ar politiku tikai līdz federālajām vēlēšanām, bet pēc tam aizies. Viņš piebilda, ka ir atsvešinājies no SPD un izjūt kolēģu pretestību viņa nostājai Ukrainas jautājumā.

"Pēdējos gados es pamanīju, ka man arvien biežāk nav ko sacīt mūsu sanāksmēs, ka komitejas un atmosfēra tajās mani traucē (..). Dažkārt es jūtos kā svešķermenis," izteicies Rots, vienlaikus atzīstot, ka viņam pašam bijusi zināma loma šīs distances radīšanā.

Viņš izpelnījās partijas biedru kritiku, 2022.gadā, neilgi pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, dodoties uz Kijivu kopā ar diviem augsta ranga valdības deputātiem - zaļo politiķi Antonu Hofreiteru un brīvo demokrātu (FDP) pārstāvi Marī Agnesi Štraku-Cimmermani.

Viņu kopīgā vizīte uz Ukrainu bija īpaši nepopulāra SPD rindās, jo palielināja spiedienu uz kancleru Olafu Šolcu piegādāt Ukrainai vairāk ieroču. Kopš tā laika visi trīs politiķi ir aktīvi atbalstījuši militārās palīdzības palielināšanu Ukrainai, lai gan Rots kļuva piesardzīgāks, kad vizīte Ukrainā viņam atspēlējās.

Pagājušā gada beigās Rots, aplausu un smieklu pavadīts, tika izslēgts no SPD partijas izpildkomitejas. Šo pieredzi viņš raksturo kā briesmīgu. "Kara un miera jautājums" SPD ir radījis jaunu skarbumu, atzinis Rots.

Garīgās pārslodzes dēļ Rots 2022.gadā paņēma atvaļinājumu. Viņš arī pārmeta kolēģiem, jo īpaši partijas vadībai, nepareizu apiešanos ar Šolcu. "Gan partija, gan parlamentārā frakcija faktiski ir pakļāvušās viņam," norāda Rots. "Viss ir atkarīgs no kanclera (..), politika ir komandas spēle, nevis viena cilvēka šovs."

Lielākās opozīcijas partijas - kristīgo demokrātu (CDU) - pārstāvis aizsardzības politikas jautājumos Florians Hāns vietnē "X" raksta, ka "līdz ar Rotu no SPD aiziet viens no pēdējiem saprātīgajiem ārpolitikas ekspertiem un nelokāmajiem Ukrainas atbalstītājiem".

"Es cienu jūsu lēmumu, bet mēs atvadīsimies vēlāk," paziņojis Ukrainas vēstnieks Vācijā Oleksijs Makejevs, piebilstot, ka vēl ir daudz darāmā līdz Rota pilnvaru beigām.