Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Itālijas lauksaimnieki sarīko simboliskus protestus pie Kolizeja

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Itālijas lauksaimnieki, kuri iepriekšējās nedēļās rīkoja mazākas demonstrācijas visā valstī, piektdien ar četriem traktoriem protestēja Romā pie Kolizeja.

Galvaspilsētas ziemeļu nomalē jau vairākas dienas stāv aptuveni 300 traktoru, lauksaimniekiem gaidot atļauju iebraukt pilsētā. Šodien lauksaimnieki ar četriem traktoriem Itālijas valsts karoga krāsās nobrauca gar Kolizeju.

Lauksaimnieki vēlas oficiālu tikšanos ar Itālijas premjerministri Džordžu Meloni, lai pārrunātu viņu sūdzības un prasības, kas ietver gan nodokļu samazināšanu, gan Eiropas Savienības (ES) vides noteikumu pārskatīšanu.

"ES politika mūs nostāda nopietnās grūtībās," aģentūrai AFP nedēļas sākumā sacīja 26 gadus vecs lauksaimnieks no Toskānas. "Mums nepatīk protestēt. Mēs vēlamies pēc iespējas ātrāk atgriezties mājās, bet ar jaunām programmām labākai lauksaimniecības nākotnei," uzsvēra lauksaimnieks.

Lauksaimnieki visā Eiropā protestē pret ienākumu samazināšanos, izmaksu pieaugumu un, viņuprāt, aizvien apgrūtinošākiem vides aizsardzības noteikumiem, ko apstiprinājusi ES.

Itālijas lauksaimnieki nav vienoti un viņiem nav viena līdera. Tomēr daudzi no viņiem sūdzas par pārtikas importu no valstīm ārpus ES, uz kurām neattiecas stingrie ES noteikumi, un viņi vēlas nodokļu samazināšanu, tai skaitā degvielai.

Meloni juta līdzi lauksaimniekiem, nodēvējot ES noteikumus par ideoloģiskiem, bet norādīja, ka viņas valdība jau ir veikusi pasākumus nozares atbalstam.

Tie ietver papildu trīs miljardu eiro piešķiršanu nozarei no Itālijas daļas ES atveseļošanas fondā pēc pandēmijas.

Taču valdības jaunākajā budžetā netika pagarināts ienākuma nodokļa atbrīvojums lauksaimniekiem, kas bija spēkā kopš 2017.gada. Itālijas ekonomikas ministrs Džankarlo Džorgeti ceturtdien paziņoja, ka izvērtē, vai to pagarināt.