Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sākot ar šodienu par braucienu autobusā ir jāmaksā dārgāk

© Vladislavs Proškins/F64

Tarifa maksas izmaiņas mazos vai vidējos attālumos autobusos jaunajā tarifu sistēmā būs relatīvi nelielas, taču izmaiņu rezultātā ir arī atsevišķi gadījumi, kad pieaugums būs lielāks, vēsta Autotransporta direkcija (ATD).

Jaunajā tarifu sistēmā saglabāsies minimālās maksas princips, taču, lai šo tarifu salāgotu ar pilsētu sabiedriskā transporta sistēmām, noteiks minimālo braukšanas maksu, tostarp Rīgā tā būs 1,5 eiro, citās pilsētās - viens eiro, bet ārpus pilsētām - 0,7 eiro.

Tāpat, lai stiprinātu vilcienu kā sabiedriskā transporta mugurkaulu, jau esošajos vilciena un autobusu savienojumos Aizkrauklē, Tukumā, Krāslavā un Dagdā plānots ieviest jaunu biļešu veidu "Vilciens+", ar kuru īsos braucienos ar autobusu uz vai no vilciena pieturas punkta varēs braukt bez papildu maksas vai par minimālu samaksu.

No 1.aprīļa vilcienos būs vienreizējās vienas, trīs, piecu un 30 dienu biļetes, bet reģionālajos autobusos - vienreizējās biļetes un esošās mēneša biļetes. Savukārt, kad vilciena un autobusu pārvadājumos vienādos visus biļešu veidus, ieviesīs arī desmit un 20 braucienu biļetes.

ATD piebilst, ka autobusu pārvadājumos saglabāsies arī līdzšinējie biļetes veidi - no desmit līdz 19 braucieniem, 20 līdz 34 braucieniem un 35 un vairāk braucieniem.

Savukārt, ja esošā mēnešbiļete vilcienā pasažierim atmaksājās pēc 33 braucieniem un autobusā pēc 41 brauciena, pēc jaunās tarifu sistēmas ieguvums pasažierim vilcienos un autobusos būs no 21.brauciena.

ATD iepriekš skaidroja, ka, piemēram, ja brauciens Rīga-Salaspils ar vilcienu patlaban maksā 1,1 eiro, tad pēc jaunā tarifa cena būs divi eiro, bet brauciens ar autobusu šobrīd šajā maršrutā maksā 1,45 eiro, bet pēc jaunā tarifa ieviešanas maksa būs divi eiro. Savukārt, ja pasažieris izmantos 30 dienu biļeti, pieņemot, ka no 20 līdz 22 mēneša darba dienām pasažieris vilcienu izmantos 14 darba dienas, viens brauciens izmaksās 1,43 eiro.

Vienlaikus maršrutā Rīga-Sigulda vilciena biļetes cena šobrīd ir 2,1 eiro, bet pēc jaunā tarifa ieviešanas cena būs 2,5 eiro. Savukārt, braucot ar autobusu, šobrīd šajā maršrutā biļetes cena ir 2,5 eiro un arī pēc tarifu izmaiņām cena būs nemainīga.

Vienlaikus maksa par braucienu ar vilcienu maršrutā Rīga-Liepāja šobrīd biļetes cena ir 7,4 eiro, bet turpmāk tā būs 8,9 eiro, kamēr maksa par braucienu ar autobusu šajā maršrutā šobrīd ir 8,65 eiro, bet turpmāk tā būs 10,4 eiro.

Tajā pašā laikā maksa par braucienu ar vilcienu maršrutā Imanta-Centrālā stacija (Rīga) šobrīd ir 0,9 eiro, bet maksa par braucienu ar vilcienu maršrutā Imanta-Sarkandaugava patlaban ir 1,8 eiro, taču turpmāk maksa abos gadījumos būs 1,5 eiro.

Savukārt maršrutā Rīga-Talsi maksa par braucienu ar autobusu šobrīd ir 4,8 eiro, bet turpmāk tā būs 5,6 eiro, maršrutā Rīga-Bauska maksa par braucienu ar autobusu šobrīd ir 3,15 eiro, bet turpmāk tā būs 3,6 eiro, maršrutā Daugavpils autoosta-Krāslavas autoosta maksa par braucienu ar autobusu šobrīd ir 2,45 eiro, bet turpmāk tā būs 2,6 eiro, kamēr maršrutā Balvu autoosta-Alūksnes autoosta maksa par braucienu ar autobusu šobrīd ir 2,45 eiro un turpmāk būs 2,7 eiro.

Vairāk par jaunajām biļešu tarifiem var izlasīt šeit