Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Klāt konkurss “Ventspils IT izaicinājums 2023”! Vai tu jau pieteicies?

© Publicitātes foto

Nu jau astoto gadu Ventspils Digitālais centrs aicina visu vecumu skolēnus no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas piedalīties tehnoloģiju konkursā “Ventspils IT izaicinājums 2023”. Konkurss norit divās kārtās – atlases kārtā var piedalīties neierobežots komandu skaits, taču uz klātienes konkursa noslēdzošo kārtu Ventspilī no 6. līdz 8. decembrim tiks uzaicinātas katras vecuma grupas labākās, kopumā 46 komandas. Pieteikumus ar izpildītu mājasdarbu konkursa pirmajā kārtā var iesniegt līdz 6. novembrim.

Vairāk par konkursu, iespējām un balvām “Neatkarīgās” intervija ar Ventspils Digitālā centra direktori Elīnu Kroņkalni.

Kad un kāpēc pirmo reizi tika organizēts konkurss “Ventspils IT izaicinājums”?

Konkurss pirmo reizi tika organizēts 2016. gadā, kad Ventspils pilsēta bija uzsākusi realizēt IKT nozares attīstības stratēģiju, kuras ietvaros Ventspils Digitālais centrs 2015. gadā uzsāka un joprojām veiksmīgi realizē Rīcības programmu datorprasmju apguvei Ventspils vispārizglītojošo skolu 1. - 12. klašu skolēniem - katram Ventspils vispārizglītojošo skolu skolēnam, atbilstoši viņa vecumam un prasmēm tiek piedāvāta unikāla iespēja apgūt digitālā foto un video pamatus, datorgrafikas un datoranimācijas pamatus, datorzinību pamatus, mājas lapu izveidi, digitālās mājturības prasmes, ļoti plašu programmēšanas kursu klāstu u.c. interešu izglītības kursus.

Publicitātes foto

Konkurss “Ventspils IT izaicinājums” tika veidots kā viena daļa no kopējā pasākumu klāsta, un tā mērķis bija ne tikai jauniešos raisīt interesi par IT jomu un tehnoloģijām, bet arī parādīt Ventspili kā vietu, kur iespējams iegūt kvalitatīvu IT izglītību, kā arī pēc tam ir lieliskas izaugsmes iespējas šīs nozares uzņēmumos. Arī šodien konkursa mērķi nav mainījušies, tāpēc konkurss “Ventspils IT izaicinājums” mums ir tikpat svarīgs kā pirms astoņiem gadiem.

Publicitātes foto

Apzinoties, ka ne tikai Ventspilī, bet arī citās Latvijas pilsētās, kā arī kaimiņvalstīs - Lietuvā un Igaunijā - skolas vecuma jaunieši mācās, strādā un realizē dažādas dažādus IT jomas projektus, sākotnēji nacionālais konkurss ir pārtapis par starptautisku projektu.

Komandu veido trīs jaunieši un viens pedagogs. Tomēr uzsvēršu, ka komandas var veidot ne tikai vienas klases skolēni ar skolotāju - komanda var sastāvēt arī no trim draugiem, pieaicinot kādu pieaugušo - vecāku, pulciņu vadītāju vai jebkurš jebkuru citu pieaugušo, kurš ir gatavs uzņemties atbildību par nepilngadīgajiem komandas dalībniekiem.

Publicitātes foto

Vai ir vērojamas atšķirības starp Baltijas valstu jauniešiem?

Ir izveidojies stereotips, ka Igaunija IT jomā mums visiem ir priekšā, tomēr skolu līmenī tas nebūt tā nav - katras valsts skolēniem ir savas stiprās puses. Kopumā visu valstu komandas ir līdzvērtīgas, un uzvarētāja tituls nav atkarīgs no vienas vai otras valsts izglītības sistēmas, bet no komandas spējas domāt plašāk, radīti inovatīvas idejas un problēmu risināšanas paņēmienus.

Uzsvēršu, ka šajā konkursā nav strikti noteikts, kādas tehnoloģijas, programmatūru, risinājumu izmanto, lai atrisinātu doto uzdevumu, nozīme ir radošumam un spējai pēc iespējas plašāk orientēties tehnoloģiju piedāvājumā un iespējās. Svarīga ir komandas spēja identificēt problēmu, kopīgi rast iespējamu risinājumu un kvalitatīvi noprezentēt savu piedāvāto pieeju.

Publicitātes foto

Vai ir kādi speciālie kursi, lai kvalitatīvi sagatavotos konkursam?

Tādu kursu nav, jo šajā gadījumā svarīgas nav tikai zināšanas par IT jomu, bet arī spēja plašāk paskatīties uz konkursa uzdevumu un rast radošu pieeju dotās problemātikas risinājumam, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Informācija par konkursa norisi, uzdevumiem, termiņiem, noteikumiem utt. ir atrodama konkursa mājas lapā ventspilsitc.com.

Papildus tam esam paredzējuši tiešsaistes informatīvos seminārus, respektīvi, jautājumu un atbilžu vakarus, kuros katras vecuma grupas dalībnieki varēs precizēt neskaidros jautājumus. Iesaku pirms šiem semināriem iepazīties ar uzdevumiem, lai semināra laikā gūtu maksimāli noderīgas atbildes. 16. oktobrī seminārs paredzēts A grupai jeb 1. - 3. klašu skolēniem, 17. oktobrī - B grupai jeb 4. - 6. klašu audzēkņiem, 18. oktobrī - C grupai jeb 7. - 9. klašu skolēniem, bet 19. oktobrī jautājumus varēs uzdot D grupas jeb 10. - 12. klašu skolēni.

Publicitātes foto

Vai Ventspils Digitālā centra piedāvātās attālinātās tehnoloģiju nodarbības ir saistītas ar konkursu “Ventspils izaicinājums”?

Tiešā veidā šīs nodarbības nav saistītas, tomēr tas neizslēdz iespēju, ka šo nodarbību dalībnieks startē pieminētajā konkursā. Attālinātās tehnoloģiju nodarbības ir turpinājums jeb jauns attīstības virziens 2015. gadā uzsāktajai, iepriekš pieminētajai Rīcības programmai datorprasmju apguvei jeb Digitālā centra organizētajiem digitālajiem pulciņiem. Gadu gaitā attīstoties gan pulciņu piedāvājumam, gan pārņemot kovidpandēmijas laikā gūto pieredzi nodarbību nodrošināšanai attālinātā formātā, sapratām, ka attālināti pieslēgties var ne tikai Ventspils bērni, bet arī jaunieši no pārējās Latvijas un pat pasaules. Pagājušajā mācību gadā pamēģinājām un sapratām, ka ir interese un atsaucība šāda veida pulciņiem, piedalās gan ventspilnieki, gan jaunieši no visas Latvijas. Šogad tiek piedāvāti astoņi dažādi pulciņi, dažādu vecuma vecumu jauniešiem, detalizētu informāciju iespējams apskatīt Digitālā centra mājas lapā digitalaiscentrs.lv. Lai arī nodarbības jau ir sākušās, vēl nav par vēlu pieteikties un iegūt IT zināšanas visā mācību gada garumā. Skolēniem, kuri nav deklarēti Ventspilī, nodarbības ir par maksu.

Publicitātes foto

Kāds virziens šogad ir izvēlēts konkursa uzdevumiem?

Šajā gadā tā ir “zaļā domāšana” jeb "Ventspils IT challenge goes green"! Un konkursa draugu pulkam līdz ar šī gada konkursa tēmas aktualitāti ir pievienojušies arī četri spēcīgi sadarbības partneri. Zaļās ilgtspējas tēmas tiem nav svešas, apliecinot to arī darbos - realizējot dažādas zaļās iniciatīvas un projektus. “Latvijas valsts meži”, “Tet”, “Depozīta Iepakojuma Operators” (Depozīta punkts) un “Elektrum” Energoefektivitātes centrs atbalsta ne tikai konkursa ideju, bet arī ir praktiski iesaistījušies pirmās kārtas uzdevumu sagatavošanā, veicinot pieredzes un zināšanu pārnesi.

Publicitātes foto

Vai konkurss notiks zinātnes centrā VIZIUM, kur ir gan plašas telpas, gan pieejamas jaunākās IT tehnoloģijas?

Jā, protams, konkurss notiks zinātnes centrā VIZIUM. Šis būs jau otrais gads, kad varam visu vecumu komandas aicināt un uzņemt zem viena jumta, nodrošinot telpas un tehnoloģijas, kas nepieciešamas sekmīgai konkursa uzdevumu risināšanai. Jau pagājušajā gadā pārliecinājāmies, ka šāda pieeja patīk gan mums kā organizatoriem, gan dalībniekiem.

Svarīgi, ka ne tikai tiešā konkursa norise ir vienviet, bet arī vakara aktivitātes, kad kopā satiekas visas grupas, ir plašās un mūsdienīgās telpās.

Piebildīšu, ka konkursa trešā diena, kad notiek apbalvošana, paredzēta arī ekskursijām - dalībnieki dosies uz mūsu pilsētas ievērojamākajiem apskates un tūrisma objektiem.

Publicitātes foto

Ar kādiem noteikumiem jārēķinās komandām, kas iekļūs finālā un dosies uz Ventspili?

Esam gandarīti, ka spējam komandām nodrošināt pilnīgi visu nepieciešamo, lai tās te justos gaidītas. Ventspils Digitālais centrs ar pašvaldības atbalstu ne tikai pilnībā apmaksā komandu uzturēšanos Ventspilī, tajā skaitā naktsmītnes, izmitināšanu, ekskursijas un dalību konkursā, bet arī ceļa izdevumus uz Ventspili.

Publicitātes foto

Visi noteikti grib zināt par balvām. Vai saglabājat formātu, kurā balvas tiek paredzētas naudas izteiksmē?

Jā, mēs pieturamies pie tā, ka naudas balva ir vislabākais sasniegumu novērtējuma veids. Protams, varētu dāvināt datorus, austiņas, planšetes, telefonus vai kādu citu “gadžetu”, tomēr jāņem vērā, ka, piemēram, konkursa uzvarētājam jau ir tikko iegādāts jauns jaudīgs dators un atvilktne pilna ar dažādām austiņām. Bet naudas balvu katrs pats var izvēlēties, kā vislabāk un visvērtīgāk iztērēt. Kopējais balvu fonds arī šogad noteikts 13 tūkstoši eiro.

Piebildīšu, ka speciālbalvas paredzētas arī aktīvākajai skolai, aktīvākajiem skolotājiem finālā jeb komandas pavadonim, jo arī viņiem būs savas aktivitātes un uzdevumi. Pirmajām trim godalgotajām vietām naudas balvas paredzētas visiem dalībniekiem, ieskaitot komandas vadītāju.

Mēs gaidām komandu pieteikumus un vēlamies ieraudzīt tiešām izcili un radoši izstrādātus mājasdarbus. Un uz tikšanos Ventspilī!

Publicitātes foto

Publicitātes foto