Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Sasauc dalībnieku ārkārtas sapulci, lai ieceltu EDzL pagaidu valdi

© Dmitrijs Suļžics / F64

Satiksmes ministrija (SM) ceturtdien, 2.maijā, sasaukusi par dzelzceļa projekta "Rail Baltica" izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgās SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" (EDzL) dalībnieku ārkārtas sapulci, kurā plānots iecelt uzņēmuma pagaidu valdi, aģentūru LETA informēja SM pārstāvji.

Piektdien SM ir saņēmusi EDzL valdes priekšsēdētāja Kaspara Vingra un valdes locekļa Arņa Staltmaņa paziņojumus par atkāpšanos no amata pienākumiem.

SM pieņēma EDzL valdes priekšsēdētāja atlūgumu no šī gada 27.aprīļa. Savukārt valdes loceklis amata pienākumus turpinās pildīt līdz 2.maijam, lai nodrošinātu EDzL darbības nepārtrauktību.

Atbilstoši Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā noteiktajam, EDzL dalībnieku sapulcē tiks iecelts EDzL valdes priekšsēdētājs uz laiku līdz kapitāla daļu turētāja pārstāvis ievēlēs jaunu valdes priekšsēdētāju. Konkurss uz jauno vadītāju tiks organizēts publisku kandidātu pieteikšanās procedūrā normatīvajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

Lai nodrošinātu "Rail Baltica" pamattrases integrāciju TEN-T pamattīklā līdz 2030. gadam, projekta īstenošanā jāpārvar vairāki izaicinājumi, tajā skaitā jārod papildu finansējums un jāpilnveido projekta pārvaldība, norāda SM.

Līdzšinējais projekta finansēšanas modelis no Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta (EISI) tiek vērtēts kā nepietiekošs, tostarp ne visi "Rail Baltica" projekta elementi un aktivitātes atbilst EISI finansējuma attiecināmības noteikumiem.

SM sadarbībā ar kopuzņēmumu "RB Rail" un EDzL, kā arī Finanšu ministriju, jau sākusi darbu pie alternatīvu finansējuma avotu piesaistes "Rail Baltica" projekta īstenošanai.

Papildus tiek strādāts pie centralizēta projekta pārvaldības modeļa ieviešanas Latvijā, kurā stratēģisko vadību par projektu turpmāk uzņemsies SM.

Drīzumā plānots izveidot Latvijas "Rail Baltica" vadības grupu, kura turpmāk koordinēs projekta stratēģiskos vadības, ieviešanas un uzraudzības jautājumus. Vadības grupu vadīs SM valsts sekretāra vietnieks "Rail Baltica" jautājumos sadarbībā ar citu līdzatbildīgo institūciju un ministriju pārstāvjiem. Pašlaik norit konkurss uz valsts sekretāra vietnieka "Rail Baltica" jautājumos amatu.

Jau ziņots, ka piektdien Vingris atkāpies no amata. Viņš EDzL kapitāldaļu turētājam - SM - iesniedzis paziņojumu par atkāpšanos no amata personisku iemeslu dēļ.