Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Latvijā

Kādi ierobežojumi gaidāmi, ja izsludinās paaugstinātu putnu gripas riska periodu

© Aivars Ķesteris / F64

Patlaban nav nepieciešamība noteikt paaugstināta putnu gripas riska periodu, aģentūrai LETA pauda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Ja PVD noteiktu augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodu, Latvijā būs aizliegts mājputniem un nebrīvē turētiem putniem piedalīties dzīvnieku sacensībās, tirgos, izsolēs, izstādēs un citos pasākumos, izņemot gadījumu, kad tiek nodrošināti papildu drošības pasākumi.

Tāpat riska perioda laikā nedrīkst izlaist nebrīvē turētus putnus medību resursu atjaunošanai un pasta baložus.

Jau ziņots, ka Latvijā apstiprināts šogad pirmais putnu gripas gadījums - šī slimība konstatēta meža zosij Valmieras novada Skaņkalnes pagastā.

Dienesta pārstāvji aicina Latvijas mājputnu turētājus nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaut mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, īpaši - ūdens putniem, gulbjiem, pīlēm, kā arī pavasara mēnešos atturēties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs.

Mājputnu īpašniekiem nekavējoties jāziņo veterinārārstam vai PVD, ja putniem novērotas slimības pazīmes, būtiski samazinās putnu barības un ūdens uzņemšana, samazinās dējība vai novērojama putnu mirstība.

Augsti patogēnā putnu gripa ir akūta, ļoti lipīga putnu infekcijas slimība, kurai raksturīga augsta mirstība. Slimības klīniskās pazīmes ir pēkšņa un strauja slimības norise, nespēks, atteikšanās no barības, izspūrušas spalvas, grīļīga gaita, smakšana un citas pazīmes.

Vīrusa izplatītāji ir savvaļas putni, sevišķi ūdensputni, kuriem slimība var noritēt bez raksturīgajām pazīmēm. Mājputni var inficēties, nonākot kontaktā ar inficētajiem savvaļas putniem, piemēram, piekļūstot dīķiem un citām ūdenstilpnēm. Tāpat putnus var inficēt ar piesārņotu barību vai priekšmetiem, apaviem, apģērbu, inventāru, uz kuriem nonācis vīruss.

Augsti patogēnā putnu gripa savvaļas putniem šogad konstatēta 25 Eiropas valstīs, bet mājputniem - 16 Eiropas valstīs.

PVD aicina iedzīvotājus ziņot par atrastiem mirušiem savvaļas putniem, lai nepieļautu mājputnu saslimšanu.