Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā

Satversmes tiesas lēmumā saskata pagrieziena punktu ilgtspējīgai politikai Latvijā

© Kaspars Krafts / F64

Satversmes tiesas (ST) lēmums par mazāka caurmēra koku ciršanas normas atcelšanu kalpos par pagrieziena punktu ilgtspējīgai politikai Latvijā, aģentūrai LETA Latvijas Dabas fonda (LDF) komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Vides organizācijas uzsver, ka tiesas lēmums skaidri norāda, ka mežu apsaimniekošanā ir jāņem vērā ilgtspējas principi, ne tikai ekonomiskais aprēķins un, pieņemot lēmumus, nepieciešams tos rūpīgi izvērtēt un līdzsvarot sabiedrības labklājības, vides un ekonomikas intereses.

LDF pārstāve, prasības iesniedzēja Baiba Vitajevska-Balvilka uzskata, ka šī ir vēsturiska prāva vides tiesībās, kura kalpos par pagrieziena punktu ceļā uz ilgtspējīgas politikas attīstību Latvijā. "Mēs esam ļoti gandarīti par ST labvēlīgo lēmumu Latvijas dabai, kā arī par padziļinātajām un vērtīgajām diskusijām par ilgtspēju, dabas daudzveidību un mežsaimniecības lomu, kuras notika lietas izskatīšanas laikā," pauž Vitajevska-Balvilka.

Viņa piebilst, ka tajā pašā laikā tiesas procesā un nolēmumā tika akcentētas daudzas fundamentālas problēmas vides aizsardzībā Latvijā, kuras ilgstoši nav risinātas un kuras būs jārisina.

Tajā pašā laikā vides organizācijas vēlas norādīt, ka ST lēmums, lai arī pozitīvs mežu ilgtspējai, nerisina visas problēmas Latvijas mežu apsaimniekošanā. Prognozējams, ka tiks meklēti citi ceļi, lai atvieglotu mežu ciršanas nosacījumus vai vājinātu dabas aizsardzības prasības, tāpēc vides organizācijas turpinās aktīvi, konstruktīvi un zinātniski pamatoti iestāties par Latvijas mežu patiesi ilgtspējīgu apsaimniekošanu.

Kā vēstīts, Ministru kabinets 2022.gadā pieņēma grozījumus noteikumos par koku ciršanu mežā, kas noteica samazināt koku ciršanas caurmēru, tādā veidā pieļaujot tievāku, tātad jaunāku koku ciršanu lielākajā daļā priežu, egļu un bērzu mežu.

Tāpēc 2022.gada nogalē vairākas vides organizācijas vērsās ST, lai lūgtu izvērtēt pieņemtā lēmuma atbilstību Satversmes 115.pantam, kas paredz valsts pienākumu izveidot un nodrošināt efektīvu vides aizsardzības sistēmu, kā arī ietver personu subjektīvās tiesības dzīvot labvēlīgā vidē.

Jau ziņojām, ka Pirmdien ST par neatbilstošu Satversmei atzina normu, ar kuru samazināts galvenās cirtes caurmērs. Vairāk šeit.