Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Aptauja: kur Līgo svētkus plāno svinēt Latvijas iedzīvotāji?

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Interneta pētījumu un tehnoloģiju uzņēmuma Gemius ik gadu veiktajā interneta lietotāju aptaujā noskaidrots, ka līdzīgi kā pērn – 40 procenti respondentu šogad Līgo svētkus plāno svinēt savās vai draugu lauku mājās vai vasarnīcās. Tikmēr pieaugusi tā aptaujāto daļa, kas svētkus nesvinēs – to šogad norādījuši jau 18 procenti aptaujas dalībnieku.

Tāpat kā pērn, arī šogad lielākā daļa Gemius aptaujāto interneta lietotāju Līgo svētkus plāno pavadīt lauku mājās - to norādījuši 39,6 procenti respondentu.

No tiem gandrīz ceturtdaļa jeb 24 procenti aptaujāto saulgriežu svētkus aizvadīs savās lauku mājās vai vasarnīcās, bet 15 procenti respondentu viesosies laukos pie draugiem vai radiem.

Šis rādītājs saglabājies stabils jau vairākus gadus - pērn laukos svinēt kopumā bija iecerējuši 39 procenti aptaujāto, bet 2021. gadā - 38 procenti aptaujas dalībnieku. Tikmēr 18 procenti respondentu svētkus nesvinēs, un tā ir otra biežāk noradītā aptaujāto izvēle, šim rādītājam pieaugot par pusotru procentpunktu, salīdzinot ar pagājušo gadu.

Daļa aptaujāto svētkus svinēs pilsētā - 11 procenti savās pilsētas mājās, šim rādītājam sarūkot par 2,5 procentpunktiem, salīdzinot ar 2022. gadu. Mazliet pieaugusi tā respondentu daļa, kas svētkus pilsētā atzīmēs, esot ciemos vai apmeklējot publiskus pasākumus - to plāno teju 7 procenti aptaujas dalībnieku, pērn šis rādītājs bija vien aptuveni 5 procenti.

Kamēr teju 3 procenti aptaujāto svētkos strādās un vēl tikpat - atradīsies ārpus Latvijas, 5 procenti respondentu svētkos atpūtīsies brīvā dabā, bet 2 procenti - publiski organizētā pasākumā zaļumos, 9 procenti pētījuma dalībnieku vien dažas dienas pirms svētkiem vēl nebija izlēmuši, kā pavadīs saulgriežu dienas.