Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Nākamgad LNSO koncertdarbību uzsāks Lielajā ģildē ar koncertu "LNSO, Ešenvalds, Čaikovskis un Dvoržāks"

© MN

Nākamgad Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) koncertdarbību uzsāks 12.janvārī plkst.19 Lielajā ģildē ar koncertu "LNSO, Ešenvalds, Čaikovskis un Dvoržāks", aģentūru LETA informēja LNSO pārstāve Anna Babre.

Koncertā pie diriģenta pults stāsies diriģents Aivis Greters, savukārt kopā ar orķestri solo atskaņos vijolnieks Daniils Bulajevs. Programmā iekļauta LNSO rezidējošā komponista Ērika Ešenvalda simfoniskā fantāzija "Mākoņi", čehu komponista Antonīna Dvoržāka Sestā simfonija Remažorā op.35 un Pētera Čaikovska Vijolkoncerts.

LNSO 98. sezonas otrās puses koncertos klausītājus gaida tikšanās ar vairākiem starptautiski atzītiem un Latvijā iecienītiem diriģentiem, tostarp LNSO māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Tarmo Peltokoski, kā arī Andri Pogu, Kristīnu Posku, Modestu Pitrenu, Žanu Klodu Kazadesī un citiem.

Viņiem līdzās uzstāsies virkne solistu - pianisti Agnese Egliņa, Aurēlija Šimkus, Antons Ļahovskis, Reinis Zariņš un Hjong-Gi Džū, vijolnieki Anna Agafija Egholma un Daniils Bulajevs, čellists Džemins Hans, dziedātājas Perīna Madefa, Elīna Šimkus, Zanda Švēde un citi, kā arī koris "Latvija". Pavasara cēlienā Lielajā ģildē norisināsies trīs LNSO kamermūzikas cikla koncerti.

Savukārt nākamā gada 10.februārī plkst.19 Lielajā ģildē koncertā kopā ar LNSO māksliniecisko vadītāju Peltokoski uzstāsies publikas ienienītais pianists Antons Ļahovskis. Koncertā skanēs Sergeja Prokofjeva Otrais klavierkoncerts un Dmitrija Šostakoviča 11.simfonija.

Pirmais kamermūzikas koncerts 2024.gadā notiks ceturtdien, 15.februārī, plkst.19 Lielajā ģildē - "No Parīzes līdz Berlīnei". Tajā uz skatuves kāps flautiste Egija Sproģe, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Mārtiņš Circenis, fagotists Raimonds Gulbis, mežradznieks Māris Evelons un pianiste Evelīna Jēkabsone. Programmā izskanēs Teodora Blūmera, Paula Juona, Luīzes Farencas un Fransisa Pulenka mūzika.

Savukārt 24.februārī plkst.19 Lielajā ģildē uz skatuves tiksies LNSO mākslinieciskais vadītājs Peltokoski un korejiešu izcelsmes pianists Hjong-Gi Džū. Šajā vakarā varēs dzirdēt Sergeja Rahmaņinova Rapsodiju par Paganīni tēmu, Vitolda Lutoslavska Variācijas par Paganīni tēmu divām klavierēm un Gustava Mālera Piekto simfoniju. Koncertprogramma dienu iepriekš - 23.februārī - izskanēs Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē.

LNSO kamermūzikas cikls ar koncertu "Veltījums mūzām" turpināsies ceturtdien, 7.martā, plkst.19 Lielajā ģildē. Klausītājus ar īpašu programmu priecēs klarnetiste Anna Gāgane, altists Pēteris Trasuns un pianiste Linda Leine, savukārt prozu lasīs aktieris Matīss Budovskis. Koncertā tiks atskaņota Maijas Einfeldes, Anitas Miezes, Klāras Šūmanes, Ērika Ešenvalda, Ģerģa Ligeti un Roberta Šūmaņa mūzika.

Savukārt 21.martā plkst.19 Lielajā ģildē atgriezīsies Francijas mūzikas leģenda Žans Klods Kazadesī. Uz skatuves viņš tiksies ar vairākkārt starptautiski apbalvoto jauno dāņu vijolnieci Annu Agafiju Egholmu. Programmā Fēliksa Mendelszona-Bartoldi Vijolkoncerts miminorā un Nikolaja Rimska-Korsakova "Šeherezade". Dažas dienas vēlāk - 24.martā - orķestris ar šo programmu uzstāsies Francijā, Eksanprovansā.

Paredzēts, ka 5.aprīlī plkst.19 Rīgā un 7.aprīlī plkst.18 Ventspilī koncertā "LNSO, koris "Latvija" un Mālera Otrā" diriģenta Peltokoski vadībā orķestris atskaņos Riharda Vāgnera operas "Tristans un Izolde" ievadu, kā arī kopā ar Valsts Akadēmisko kori "Latvija", soprānu Perīnu Madefu un mecosoprānu Zandu Švēdi sniegs Gustava Mālera Otrās simfonijas lasījumu.

Lielajā ģildē ceturtdien, 11.aprīlī, plkst.19 norisināsies sezonas pēdējais kamermūzikas koncerts "Tango. Argentīnietis Eiropā". Muzicēs akordeonists Artūrs Noviks, vijolnieki Sandis Šteinbergs un Raimonds Melderis, altists Arigo Štrāls, čellists Ainārs Paukšēns, kontrabasists Raivo Ozols un ģitārists Kaspars Zemītis. Tiks atskaņota Sabīnes Ķezberes, Matīsa Čudara, Rišāra Galjāno, Marselo Nisinmana, Jēkaba Nīmaņa un Astora Pjacollas mūzika.

Lielajā ģildē ceturdien, 18.aprīlī, plkst.19 viesosies viens no starptautiski pazīstamākajiem lietuviešu diriģentiem - Modests Pitrens, kurš koncertā "LNSO, Haidna Čellkoncerts un Brāmsa Trešā" kopā ar LNSO un korejiešu čellistu Džeminu Hanu skatītājus vedīs muzikālā piedzīvojumā, atskaņojot Jozefa Haidna Čellkoncertu Domažorā un Johannesa Brāmsa Trešo simfoniju.

Koncertā "LNSO, Reinis Zariņš un Andris Poga" ceturtdien, 25.aprīlī, plkst.19 Lielajā ģildē pianista Reiņa Zariņa un diriģenta Andra Pogas atskaņojumā dzirdēsim Vitolda Lutoslavska Klavierkoncertu. Programmā arī Lilī Bulanžē skaņdarbs "Skumjā vakarā" un Antona Bruknera Devītā simfonija.

Plānots, ka 9.maijā plkst.19 Lielajā ģildē skatītājiem būs iespēja piedzīvot LNSO rezidējošā komponista Ešenvalda jaunās simfonijas pirmatskaņojumu, Roberta Šūmaņa uvertīru "Manfrēds", kā arī Ludviga van Bēthovena Piekto klavierkoncertu. Pie diriģenta pults būs Jānis Stafeckis, savukārt soliste - Aurēlija Šimkus.

LNSO 98.sezonas noslēguma koncerti norisināsies 17.maijā plkst.19 Rīgā un 18.maijā plkst.17 Latgales vēstniecībā "Gors". Koncertā skanēs Ešenvalda vokāli simfoniskais tēlojums "Ezeri atmostas rītausmā", igauņu komponista Arvo Perta opuss "Credo", kā arī Ludviga van Bēthovena ikoniskā Devītā simfonija. Uz skatuves kopā ar LNSO galveno virsdiriģenti Kristīnu Posku uzstāsies koris "Latvija", pianiste Agnese Egliņa un solisti - Elīna Šimkus, Irma Pavāre, Artjoms Safronovs un Edgars Ošleja.

LNSO pavasara sezonā bērniem un jauniešiem piedāvās divus "LeNeSOna" cikla koncertus 17.februārī un 13.aprīlī, kā arī divus cikla "Simfoniskais hits ar "Goran Gora"" koncertus 25.janvārī un 14.martā.