Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā ieradīsies slavens amerikāņu dokumentālo filmu režisors

© pexels.com

Kinoteātrī "Kino bize" no 25. aprīļa līdz 28. aprīlim norisināsies Rīgas Pasaules filmu festivāls, kura īpašais viesis būs amerikāņu dokumentālā kino režisors un Hārvarda universitātes profesors Ross Makelvijs, informē festivāla rīkotāju pārstāvis Māris Prombergs.

Makelvija filmas apskata tādas universālas tēmas kā vecāku attiecības ar bērniem, attiecības ģimenē un paaudžu konfliktus, eksistenciālus jautājumus par dzīvi un nāvi, kā arī mīlestību uz kustīgo attēlu.

Festivāla retrospekcijas programmā iekļautās Makelvija dokumentālās filmas pēta viņam pazīstamas vietas un personas - "Kaut kāda saistība ar mūri", "Nenoteikts laiks", "Spožās lapas", kā arī viņa slavenākā filma "Šērmana maršs", kas ieguvusi Sandensas kinofestivāla balvu par labāko dokumentālo filmu, kā arī 2000. gadā tika atlasīta saglabāšanai Kongresa bibliotēkā kā kulturāli, vēsturiski vai estētiski nozīmīga filma.

Paredzēts, ka svētdien, 28. aprīlī, norisināsies meistarklase "Dokumentālais kino pēc 30 gadiem", kurā režisore Kristīne Briede sarunāsies ar Makelviju par viņa filmogrāfiju un darbu mijiedarbi ar notikumiem dzīvē. Makelvijs piedalījās 1990. gadā rīkotajā Roberta Flaertija seminārā, kas norisinājās Jūrmalā, pulcinot padomju un ASV filmu veidotājus vienā telpā.

Festivāla pamatprogrammā ar nosaukumu "Dzīve" tiks iekļautas filmas, kas interesējas par to, kā būt dzīviem. Lielākā daļa no atlasīto filmu režisoriem viesosies Rīgā un klātienē piedalīsies sarunās pēc seansiem.

Festivāls tiks atklāts ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 18 ar igauņu režisores Līsas Nimikas filmu "Saules pulkstenis". Filma "Saules pulkstenis" aicina skatītājus ceļojumā pa Igaunijas lauku ainavām Krievijas pierobežā.

Kinoteātrī "Kino bize" ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 18 notiks festivāla atklāšana, kam plkst. 20 sekos Makelvija filmas "Šērmana maršs" seanss. Savukārt ceturtdien, 26. aprīlī, plkst. 16 interesenti varēs noskatīties īsfilmu programmu "Transformācijas", plkst. 18 - Makelvija filmu "Nenoteikts laiks", plkst. 21 - kinolenti "Apdzīvotais vulkāns".

Iecerēts, ka sestdien, 27. aprīlī, plkst. 10 varēs noskatīties īsfilmu programmu "Starp paaudzēm", plkst. 12 - filmu "Zelta nomalē", plkst. 14 - filmu "Degošā uguns", plkst. 16 - kinolenti "Vilku bars", plkst. 18 - Makelvija filmu "Spožās lapas", plkst. 20.30 - filmu "Stiprais vīrs no Burengas", plkst. 22.30 - filmu "Vietas, kurās neesam".

Kinoteātrī "Kino bize" svētdien, 28. aprīlī, plkst. 11 demonstrēs kinolenti "Dezertieri", kam plkst. 13 sekos Makelvija meistarklase ar Briedi. Savukārt plkst. 15 varēs noskatīties amerikāņu režisora filmu "Kaut kāda saistība ar mūru", plkst. 17 - filmu "Flotācija", plkst. 19 - "Aurora", plkst. 21 gaidāms festivāla noslēgums, kurā demonstrēs filmu "Spēlējot mirušo".