© Foto: Pexels.com

Daudzi no mums ne reizi vien ir saskārušies ar intuīcijas izpausmi: lēmums tiek pieņemts vienā mirklī bez loģiska pamata. Te var saskatīt kaut ko noslēpumainu un maģisku, taču zinātniskie pētījumi pierāda, ka pie vainas ir intuīcija. Tas arī ir domāšanas veids, tikai īpašs, augstāks.

“Mums ir zināšanas, par kurām mēs pat neapzināmies, kamēr tās nav vajadzīgas, kamēr mēs tās nepielietojam. Tas nozīmē, ka jūs varat tikt galā ar savām bailēm, ar “kratīšanu vēderā”, kontrolēt savu likteni un sākt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Lai to izdarītu, jums vienkārši godīgi jāatbild sev uz sekojošiem 6 jautājumiem,” saka sociālais psihologs Deivids Maierss.

Intuīcija (no latīņu valodas - iekšēja, cieša, klusa kontemplācija) ir spēja garīgi novērtēt situāciju un, apejot spriešanu un loģisko analīzi, uzreiz pieņemt pareizos lēmumus. Šāds lēmums var rasties, vai nu intensīvas pārdomas rezultātā, vai arī bez tā.

1.Vai ir kontakts ar apkārtējo pasauli?

Foto: pixabay.com

Vai esat kādreiz domājuši par to, kā cilvēki, kas nonākuši ekstremālās situācijās, pieņem lēmumus? Viņiem nav laika kļūdīties. Piemēram, kā ugunsdzēsēji uzmin brīdi, kad viņiem jāizkļūst no degošas ēkas? Vēlāk viņi vairs nevarēs no tā izkļūt... Šķiet, ka sestā maņa viņiem to pasaka. Psihologs Harijs Kleins, kurš pēta šo fenomenu, uzskata, ka tas viss ir saistīts ar “sesto prātu”. “Laika gaitā ugunsdzēsēji sāka pamanīt smalkus signālus, kas citiem bija nemanāmi. Tā ir viņu neapzinātā darbība. Tas ir, viņi pastāvīgi pārbauda savu iekšējo “kontrolsarakstu”. Ja sarakstā kaut kas tiek pārkāpts, tā ir briesmu pazīme”.

Lai “uztrenētu” šo spēju, vispirms saprotiet, cik labi pārzināt savu māju, biroju vai pagalmu. Un atrodiet mājās, darbā un pagalmā 3 objektus, kurus iepriekš neesat pamanījuši.

Tas palīdzēs trenēt spēju pamanīt izmaiņas. “Saņemot” ziņojumu no ārpuses, pieņemiet lēmumu. Piemēram, ja pamanāt, ka ieejā ir nobružāts elektrības vads, nomainiet to.

2.Vai esat empātisks klausītājs?

Lai attīstītu intuīciju, ir jābūt uzmanīgam pret citu vārdiem. Jo vairāk informācijas saņemat, jo labāk varat pieņemt lēmumu. Izvēloties uzņēmumu, “jaunpienācēji” paļāvās uz tā reputāciju. Viņi intuitīvi rīkojās pareizi. Sarežģītā situācijā speciālisti iesaka, ja nevarat izdomāt, sekojiet risinājumam, kas jums rezonē, pat ja nevarat saprast, kāpēc tas šķiet pareizs.

Vispirms pajautājiet sev: "Cik bieži es pārtraucu cilvēkus?", "Vai es vēlos dzirdēt apstiprinājumu, ka man ir taisnība, nevis citu viedokli?". Uzturiet acu kontaktu ar personu, ar kuru runājat. Tas palīdzēs viņu patiešām dzirdēt. Pēc kāda laika jūs iemācīsities pamanīt to, ko citi neredz.

3.Vai saproti savu ķermeņa valodu?

Foto: pixabay.com

Cilvēki ar labi attīstītu intuīciju labāk saprot citus, galvenokārt pateicoties pareizai neverbālo signālu uztveršanai. Spēja “lasīt” sejas ir prasme, ko esam ieguvuši evolūcijas gaitā.

Agrāk dzīve grupā, ciltī cilvēkam bija ārkārtīgi svarīga: trimda varēja nozīmēt nāvi. Un cilvēki bija spiesti pievērst uzmanību citu sejas izteiksmēm, dažādiem “sociālā viedokļa” paušanas veidiem.

Sāciet apgūt ķermeņa valodu, skatoties uz smaidošu cilvēku. Ja smaidīšanas brīdī ap acīm parādās krunciņas, tad tas liecina par patiesu prieku. “Mākslīgs” smaids izpaužas tikai ar lūpām. Citas nepatiesības pazīmes var būt bieža mirkšķināšana vai rīšana, vai ierobežotas roku kustības.

4.Vai nebaidāties riskēt?

Visveiksmīgākie ir uzņēmumi, kuros ne visiem darbiniekiem ir specializēta izglītība un kuri profesijā nav iekļuvuši viegli vai uzreiz. Kopumā tādi uzņēmumi, kas riskēja.

Negaidīta situācija ļauj cilvēkam atvērties, atpazīt sevi, savas slēptās spējas un apzināties sevi daudz lielākā mērā nekā tad, kad viņš parasti “iet straumei līdzi”. Kad cilvēks riskē, viņš mobilizējas, izrāda iniciatīvu un iztēli, kas ļauj precīzāk novērtēt situāciju un rast optimālo risinājumu.

Izbaudi iespēju darīt kaut ko, kas tev ir neparasts. Pat mazās lietās. Dodieties pa jaunu maršrutu vakara pastaigā vai ļaujiet sev pēkšņi piezvanīt kādam, kuru tikko atcerējies.

Tas palīdzēs labāk izprast savu raksturu un arī iemācīs pieņemt aktīvus lēmumus.

5.Vai kontrolē sevi?

Foto: pixabay.com

Padomājiet par to, kas jums ir labāks par citiem. Piemēram, darbs vai darbs mājsaimniecībā, dzīvnieka apmācība vai automašīnas vadīšana. Un par to, kas izraisīs visspēcīgāko iekšējo reakciju, uzdodiet sev pēc iespējas vairāk jautājumu: “Kāpēc es to jūtu? Pirms kāda laika? Uz ko tieši es reaģēju?” utt. Pierakstiet savas atbildes. Tas palīdzēs pieņemt intuitīvus lēmumus nākotnē.

6.Vai vari atlaist?

Foto: Pexels.com

Neatkarīgi no tā, vai mēs to apzināmies vai nē, mūsu smadzenes strādā 24 stundas diennaktī. Ja jūs atļaujat sev nepievērst nekādu uzmanību visiem nodevīgajiem “ja”, “varbūt”, “kā būtu, ja”, tad jaunas intuitīvas idejas radīsies daudz ātrāk. Sevis izzināšanas periodos vislabāk ir atpūsties no ierastajām

Darot to, kas mums patīk, mēs dodam smadzenēm telpu, lai to saprastu. Ir svarīgi atrast vismaz 30 minūtes lasīšanai, pastaigai, dejošanai - visam, kas jums patīk un novērš uzmanību no ikdienas stresa un stingrā grafika.

Šajā laikā nedomājiet par neko konkrētu. Ļaujiet galvai būt “tukšai”, lai domas brīvi nomaina cita citu. Un nebrīnieties, ja drīz iegūsit rezultātu, par kādu sapņojāt.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv