Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Veselība

"Bailes no zobārsta ir pagātne!"

© Depositphotos

Atbild zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga sertificēta bērnu zobārste Zane Lazda.

- Vai piena zobus ir vērts labot?

- Šo jautājumu var aplūkot no vairākiem aspektiem. Pirmkārt, ir jāsaprot to, ka cauri zobi( zobu kariess) ir slimība, kura ir jāārstē! Nekādā gadījumā piena zobus nedrīkstētu atstāt bez ievērības, domājot ka tie jau tāpat nomainīsies.
Ir dzirdēts mīts, ka piena zobi jau nesāp. Nē, tie sāp tieši tāpat kā pastāvīgie zobi. Neārstēti tie var iekaist un radīt spēcīgas sāpes, kā arī sastrutot. Ja piena zobs ir bijis stipri bojāts, un ir izveidojies iekaisums, to var nākties izraut. Tas, savukārt, var būt par iemeslu nepareiza sakodiena attīstībai. Ja ir zaudēti vairāki piena zobi, bērnam ir grūtības uzņemt ēdienu. Var tikt traucēta runas attīstība.

Veselīgs bērna smaids un kopti zobi ir pamats veselīga pašnovērtējuma attīstībai.

Publicitātes foto

Mūsdienās kariesa ārstēšana ne vienmēr ir zobu plombēšana, jo ar plombi mēs tikai novēršam slimības sekas. Lai varētu veiksmīgi ārstēt zobu kariesu, būs nepieciešams daudz plašāks pasākumu kopums. Tas ietver gan higiēnas uzlabošanu, gan uztura paradumu maiņu, gan vēl citas individuālas lietas, atkarībā no pacienta vecuma, vispārējā veselības stāvokļa u.c.

- Mūsu bērnībā zobu labošana bija diezgan sāpīga un ļoti nepatīkama procedūra, kas bija iemesls, kādēļ bērni ļoti baidījās no zobārsta un vislabprātāk no šī mediķa apmeklējuma izvairījās. Tas savukārt noveda pie tā, ka lielai daļai bērnu zobi bija diezgan sliktā stāvoklī, kas atstāja iespaidu uz zobu kvalitāti un veselību visa mūža garumā.

Kāds ir mūsdienu jaunās paaudzes zobu stāvoklis?

- Pēdējos gados bērnu zobu stāvoklis ir nedaudz uzlabojies, tomēr tas vēl joprojām ir slikts. Turklāt sabiedrības valda uzskats, ka slikti zobi ir “paaudžu mantojums”. Šis ir viens no visplašāk izplatītajiem mītiem attiecībā uz zobu veselību. Ja vecākiem ir “slikti” zobi, pastāv ļoti liela iespēja, ka vecāki “uzdāvinās” sliktās baktērijas savam bērnam. Bet tam nav nekā kopīga ar pārmantošanu. Kariogēnās (tādas, kas atbild par zobu bojāšanos) baktērijas bērns saņem no vecākiem jau pēc piedzimšanas. Tas notiek, lietojot vienu karoti, aplaizot knupīti utt. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai vecākiem, īpaši mammai, zobi būtu salaboti.

- Rūpes par zobiem bērnībā ietver rūpīgu mazgāšanu un regulārus zobārsta apmeklējumus?

- Ne tikai. No mazotnes veidojot pareizus uztura un higiēnas ieradumus, ir iespējams saglabāt labu zobu veselību.
Pirmkārt, jāatceras tas, ka zobi jāsāk tīrīt, tikko tie parādās mutē. Respektīvi, līdz ko bērnam mutē parādās zobs, tas ir jātīra. Var tīrīt ar mazu, speciāli zīdaiņiem paredzētu zobu birstīti. Bet var arī sākumā izmantot marles plāksnīti. Ir arī aptiekās nopērkamas zīdaiņu zobu kopšanai paredzētas salvetītes. Līdz ko sākam izmantot zobu birsti, drīkst lietot arī zobu pastu. Pavisam maziem bērniņiem uz zobu birstes liekam pavisam nelielu, kā rīsa graudiņš, zobu pastas daudzumu. Sākot no divu gadu vecuma, zirņa lieluma zobu pastas daudzumu. Būtu svarīgi izvēlēties fluorīdus saturošu zobu pastu. Bērnu zobu pastai vajadzētu saturēt ne mazāk kā 1000ppm fluorīdu.
Ir gadījies dzirdēt, ka vecāki uztraucas par to, ka mazs bērniņš nemāk izpļaut un izskalot muti, tāpēc zobu pasta tiek norīta. Ja netiek pārsniegts rekomendētais zobu pastas daudzums, tad šāda norīšana ir
absolūti veselībai nekaitīga.


- Bet, ja, neskatoties uz rūpīgo kopšanu, zobi tomēr sabojājas, bet bērnam ir ļoti bail no zobārsta un viņš kategoriski atsakās doties pie zobārsta vai, pat nogādāts zobārsta krēslā, atsakās atvērt muti?

- Ja piena zobiņi ir bojāti, to noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības. Noteikti jādodas pie zobārsta, kurš piedāvās piemērotāko ārstēšanu konkrētajā situācijā. Arī manā praksē zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga, pastāv gadījumi, kad zobu labošana ir apgrūtināta. Ļoti maziem bērniem ir grūti sadarboties. Gadījumos, kad zobu bojājumi ir daudz un plaši, iespējams būs nepieciešama ārstēšana vispārējā anestēzijā(narkozē). Bieži man uzdod jautājumu, vai zobus labot narkozē ir kaitīgi. Vispirms gribu teikt, ka ideālā gadījumā bērnu zobiem būtu jābūt veseliem, lai ārstēšana nebūtu nepieciešama. Tāpēc, vēlreiz gribu uzsvērt, ka zobu bojāšanās ir slimība, kuru nepieļaut ir mūsu-pieaugušo spēkos. Tomēr, gadījumos, kad bērnam ir nepieciešama sarežģīta zobu ārstēšana, ir daudz bojātu zobu, tiek plānota zobu ekstrakcija (raušana), vai bērns ir ar ierobežotu spēju sadarboties, piem., vēl ļoti mazs vai ar iepriekšēju traumatisku pieredzi, es noteikti ieteiktu labošanu narkozē.
Tādā veidā ir iespējams salabot zobus kvalitatīvi, samazinot komplikāciju biežumu un atkārtotas ārstēšanas nepieciešamību. Zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga, ārstēšana notiek stingrā anesteziologu vadībā, ievērojot visus nepieciešamos drošības pasākumus, turklāt, mūsu anesteziologi ir specializējušies darbā tieši ar bērniem, kas ir ļoti svarīgs faktors izvēloties pakalpojumu sniedzēju.
Gan Latvijā, gan pasaulē medicīnā arvien vairāk tiek domāts par pacienta komfortu procedūras laikā. Daudzas manipulācijas, kuras vēl pirms pavisam neilga laika tika veiktas bez narkozes, tagad tiek veiktas pilnā anestēzijā (narkozē). Tādējādi samazinot pacienta bailes un nevēlēšanos savlaicīgi doties pie speciālistiem.

- Vai vispārējā anestēzija ir vienīgais risinājums?

- Mūsdienās pieejami arī dažādi līdzekļi, kas zobu bojāšanos aptur, tādējādi ļaujot sarežģītāku ārstēšanu atlikt līdz brīdim, kad bērns ir gatavs sadarboties ar zobārstu. Tomēr to, kāda būs labākā ārstēšana konkrētajam bērnam, izvērtēs Jūsu bērna zobārsts. Lai sasniegtu labus ilgtermiņa rezultātus bērna zobu veselībā ārkārtīgi svarīga ir arī vecāku iesaiste gan bērna zobu ikdienas kopšanā, gan arī veidojot pozitīvas, sadarbīgas attiecības ar zobārstu.

- Kā sagatavot bērnu pirmajam zobārsta apmeklējumam?

- Vislabākais veids, kā izveidot bērnam pozitīvu sadarbību ar zobārstu, ir regulāras un nesāpīgas vizītes pie zobārsta vai zobu higiēnista. Pirmā vizīte pie zobārsta jāieplāno līdz viena gada vecumam. Jo parasti tieši šajā vecumā izveidojas nepareizi uztura ieradumi, kas var veicināt zobu bojāšanos.
Bērnu zobārsts izskaidros vecākiem, kādi ir veselīgi uztura ieradumi, kā arī parādīs zobu tīrīšanas tehniku un palīdzēs izvēlēties piemērotākos līdzekļus.
Ja pirmā vizīte pie zobārsta bērnam ir tad, kad zobiņš jau sāp, vizīte būs nepatīkama un visticamāk atstās negatīvas sekas nākotnē.

Cauri zobi nav nolemtība. No tā var izvairīties, veidojot veselīgus zobu kopšanas ieradumus un draudzīgas attiecības ar bērnu zobārstu!!!

- Jūs uzsvērāt - bērnu zobārstu. Vai tiešām ir tik būtiski izvēlēties tieši bērnu zobārstu, nevis jebkuru dentistu?

- Pasaulē un arī Latvijā, pabeidzot zobārstniecības pamatstudijas un iegūstot zobārsta grādu, ir iespēja papildus apgūt kādu no zobārstniecības apakšspecialitātēm. Viena no tām ir bērnu zobārstniecība. Tas nozīmē, ka zobārsts rezidentūras ietvaros trīs gadu garumā padziļināti apgūst zināšanas un prasmes tieši darbā ar bērniem. Latvijā ir aptuveni 20-25 bērnu zobārstu.
Lai uzturētu labu mutes dobuma veselību vai veiktu zobu labošanu, ne vienmēr būs nepieciešams sertificēts bērnu zobārsts. Tomēr, ja nepieciešama sarežģītāka ārstēšana, teiksim, ārstēšana narkozē, zobu attīstības traucējumi, bērnam vispārējās veselības traucējumi, komplicētas zobu traumas u.c. ,es ieteiktu vērsties pie bērnu zobārsta.

***

Zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga Katrīnas dambis 16, Rīga +371 670 982 60