Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Krievi Ukrainā noslepkavojuši vismaz 15 gūstekņus

© Scanpix

Kopš 2023.gada decembra sākuma Krievijas karaspēks nogalinājis vismaz 15 Ukrainas karavīrus, kuri mēģinājuši padoties, teikts cilvēktiesību organizācijas Human Rights Watch (HRW) ziņojumā.

Ziņojumā norādīts, ka, izmantojot 2023. gada decembrī un 2024. gada februārī sociālās saziņas vietnēs publicētos lidrobotu videoierakstus, HRW izpētījusi trīs gadījumus, kuros noslepkavoti vismaz 12 ukraiņu karavīri.

"Visos šajos gadījumos Ukrainas karavīri demonstrēja skaidru nodomu padoties un pārtraukt piedalīties kaujas darbībā un bija uzskatāmi par personām ārpus ierindas (hors de combat), uzbrukums kurā aizliegts saskaņā ar starptautiskajām humanitārajām tiesībām vai kara likumiem," teikts ziņojumā. Autori arī norāda, ka divos no trim gadījumiem viņi varēja pārbaudīt ģeogrāfisko atrašanās vietu.

Turklāt HRW izmeklējuši vēl divus līdzīgus gadījumus. Cilvēktiesību aktīvisti analizējuši 19. februārī sociālās saziņas vietnēs publicēto video, kurā Krievijas karavīri noslepkavoja trīs neapbruņotus Ukrainas karavīrus, kas padodas. Video aprakstā bija norādīta slepkavības vieta, taču ziņojuma autori nevarēja neatkarīgi apstiprināt šo informāciju.

Organizācija informējusi arī par citu epizodi, kurā tika noslepkavoti seši ukraiņu karavīri. HRW par pamatu izmeklēšanai ņēma kāda ukraiņu karavīra liecību, kā arī publikācijas plašsaziņas līdzekļos. "Šo materiālu kopums liecina, ka incidenta laikā tika noslepkavoti seši karavīri, lai gan viņu nogalināšanas apstākļi šķiet mazāk skaidri," raksta ziņojuma autori.

Cilvēktiesību aktīvisti uzskata, ka šīs slepkavības nav bijuši atsevišķi gadījumi. Piemēram, HWR izpētījusi 2024.gada 5.februārī publicēto lidrobota videoierakstu, kurā vīrieša balss "bez acīmredzamām šaubām par tās autentiskumu" pavēl Krievijas karavīriem kaujas laukā Doņeckas apgabalā neņemt ukraiņu karavīrus gūstā.

"Neņemiet gūstekņus, visus nošaujiet," ziņojuma autori citē viņa pavēli.