Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Palielinās spriedze Īrijas un Lielbritānijas diplomātiskajās attiecībās

© Unsplash

Īrijas valdība apstiprinājusi, ka uz robežas ar Ziemeļīriju policija netiks izvietota, Londonā pavēstīja Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrija.

Īrijas un Lielbritānijas diplomātiskajās attiecībās palielinājusies spriedze pēc tam, kad Lielbritānijas parlaments pieņēma likumu par nelegālo imigrantu sūtīšanu uz Ruandu un sāka pieaugt patvēruma meklētāju plūsma no Lielbritānijas uz Īriju.

Trešdienas vakarā notikusi Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministra un Īrijas premjera vietnieka telefonsaruna.

Londonā bažas vairojās pēc tam, kad Īrijas tieslietu ministre Helēna Makentija bija paziņojusi, ka plāno darbam ar robežas jautājumiem papildus norīkot 100 policistu.

Kaut arī Dublina norādīja, ka šie policisti netiks norīkoti, lai fiziski uzraudzītu robežu ar Ziemeļīriju, Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks pauda, ka vēlas viest skaidrību, vai robežas tuvumā nebūs pastāvošās kārtības traucējumu vai kontrolpunktu.

"Īrijas vicepremjers apstiprināja, ka Īrijas policijas likumsargi netiks izvietoti uz Ziemeļīrijas un Īrijas robežas un ka Īrijas valdībai ir stingra apņemšanās nodrošināt [Lielbritānijas un Īrijas] Kopīgās ceļošanas zonas ārējo robežu," teikts Ziemeļīrijas lietu ministrijas paziņojumā.

Vēl viens spriedzes avots diplomātiskajā strīdā ir Dublinas lēmums atzīt Lielbritāniju par drošu valsti, uz kuru var sūtīt atpakaļ patvēruma lūdzējus.

Abas valdības ir atzinušas, ka pastāv operacionāla vienošanās, kas ļauj uz otru valsti nosūtīt patvēruma lūdzējus, tomēr Dauningstrīta uzsver, ka tai nav pienākuma tos uzņemt atpakaļ.

Sunaks sacīja, ka viņam nav intereses par patvēruma lūdzēju atpakaļ sūtīšanas vienošanos, ja Eiropas Savienība neļauj Lielbritānijai sūtīt atpakaļ patvēruma lūdzējus, kas Lielbritānijā ieradušies pāri Lamanšam no Francijas.