Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīna sākusi savā vēsturē lielākā lidmašīnu bāzes kuģa izmēģinājumus

© Pixabay.com

Trešais Ķīnas lidmašīnu bāzes kuģis “Fujian” trešdien, 1. maijā, devās uz pirmajiem jūras izmēģinājumiem, ziņo laikraksts Global Times.

Lidmašīnu bāzes kuģis pameta Šanhajas Dzjanjanas kuģu būvētavu aptuveni pulksten 8:00. Jūras izmēģinājumi galvenokārt ir vērsti uz kuģa spēkstaciju un elektrisko sistēmu uzticamības un stabilitātes pārbaudi.

Jau iepriekš mediji bija vairākkārt vērsuši uzmanību uz to, ka kuģis ir gandrīz gatavs, un arī pērn arī tika ziņots, ka jau 2025. gadā “Fujian” tiks nodots Ķīnas flotei.

“Fujian” ir gaisa kuģu bāzes kuģis, un tā garums ir aptuveni 315 m, bet platums - aptuveni 75 m.

Kuģa tilpums ir 80 tūkstoši tonnu, un jaunais aviācijas bāzes kuģis ir lielāks par “Liaoning” un “Shandong” - diviem citiem lielākajiem šīs klases Ķīnas kuģiem.

Tas ir arī lielākais un jaudīgākais karakuģis, ko jebkad uzbūvējusi kāda Āzijas valsts, un viens no visu laiku lielākajiem jūras spēku kuģiem pasaulē.

Svarīgi ir arī tas, ka “Fujian” kļuvis par pirmo Ķīnas gaisa kuģu pārvadātāju, kas saņēmis CATOBAR (Catapult Assisted Take Off But Arrested Recovery) sistēmu, kas ļauj lidmašīnai pacelties, izmantojot katapultu. Lidmašīnu palaišanai tiks izmantotas jaunākās elektromagnētiskās katapultas.