Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Baltkrievijā ieslodzīta sieviete uz tualetes papīra gabala atklāj cietuma brutālo realitāti

© Pixabay.com

38 gadus vecā Kacjarina Novikava atklāti dalās ar Baltkrievijas cietuma skarbo realitāti, raksta "tv3.lt".

Ieslodzītā aprakstīja, kā pēc 2023. gada viņu vairākkārt piekāva drošības spēki. Jūnijā, pēc tam, kad viņu aizturēja nakts vidū, viņa kļuva par vienu no daudzajiem politieslodzītajiem valstī, kuru pārvalda autoritārais Lukašenko.

Uz aprakstīta tualetes papīra gabala sieviete stāsta:

"Viņi man iesita pa galvu.” Novikava, apraksta, kā viņai praktiski uzbrukuši vairāki aizturēšanas darbinieki. Sievietes stāsts tika publicēts neatkarīgajos Baltkrievijas medijos.

2020. gada augustā Baltkrieviju satricināja masu protesti par pretrunīgi vērtētā Lukašenko pārvēlēšanu uz sesto termiņu, ko opozīcija un Rietumu liberāļi nosodīja kā negodīgu. Kopš tā laika Baltkrievijas varas iestādes ir aizturējušas vairāk nekā 35 000 cilvēku. Cilvēki, no kuriem daudzi tiek pakļauti spīdzināšanai aizturēšanas laikā, baidās, ka būs spiesti pamest valsti, un varas iestādes nosauc viņus par "ekstrēmistiem", ziņo Baltkrievijas cilvēktiesību centrs.

Novikavai, kura piedalījās opozīcijas protestos, janvārī tika piespriests 6,5 ​​gadu cietumsods. Viņa tika apsūdzēta par naida izraisīšanu un Iekšlietu ministrijas darba kavēšanu.

Pēc piekaušanas Novikavas veselības stāvoklis pasliktinājās, un viņa uzskata, ka viņai nav sniegta nepieciešamā medicīniskā palīdzība. "Es nokritu no gultas augšējās guļvietas un sasitu galvu pret grīdu," rakstīja Novikava, piebilstot, ka viņas traumas tikai nofotografētas, bet ārstēšana netika sniegta.

Kamēr lielākā daļa politieslodzīto tiek turēti vieninieku kamerā, Novikava sacīja, ka atrodas kamerā kopā ar valsts lielākā neatkarīgā tiešsaistes ziņu portāla "Tut" galveno redaktori Marinu Zolotovu, kurai piespriests 12 gadu cietumsods.

Pašlaik Baltkrievijā atrodas 1385 politieslodzītie, tostarp Nobela prēmijas laureāts Aless Beliackis.