Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jūnijā kinoteātra "Splendid Palace" pagalmā izrādīs franču kino

© Gints Ivuškāns/f64

Jūnijā kinoteātra "Splendid Palace" pagalmā būs skatāmas franču kinorežisoru filmas, aģentūru LETA informēja SIA "Rīgas nami" sabiedrisko attiecību vadītāja Dace Preisa.

Sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā "Splendid Garden" brīvdabas kino sākot no 5.jūnija vasaras vakaros būs skatāmas trīs kino klasikas filmas, kuru baudīšanu papildinās Francijas virtuve sadarbībā ar "Vīna Studija Splendid" šefpavāriem.

Vasaras izlasē iekļautās filmas radījuši franču kino režijas klasiķi, kas ietekmējuši Eiropas kino: franču jaunā viļņa režisora Fransuā Trifo kanonizētā filma "Žils un Džims" un Žaka Demi muzikālās drāmas - "Rošforas meitenes" un "Ēzeļa āda".

Režisora Demī 1967.gada kinolente "Rošforas meitenes" galvenās lomas spēlē Katrīna Denēva un Fransuāza Dorleaka. Filmā skan Mišela Legrāna mūzika. Kannu kinofestivālā šī filma saņēma trīs balvas, ieskaitot "Zelta palmas" zaru. Tā bija nominēta piecām ASV Kinoakadēmijas balvām "Oskars".

Savukārt Demī 1970.gadu kinolenti "Ēzeļa āda" iedvesmojusi Šarla Pero pasaka par karali, kurš vēlas precēties ar pasaulē skaistāko meiteni, bet neviena nav skaistāka par viņa meitu. Lai izvairītos no tēva kaprīzes, krustmāte palīdz meitenei bēgt no pils, pārģērbjoties ēzelīša tērpā. Muzikālā fantāzijas komēdija kļuva par franču kulta filmu un tiek uzskatīta par Demī finansiāli visveiksmīgāko filmu viņa karjerā. Bēgošo princesi spēlē Denēva un muzikālo ietērpu filmai radījis komponists Legrāns.

Režisora Trifo 1962.gada filma "Žils un Džims" pieder franču jaunajam vilnim. Tā ir kinolente par draudzību, jaunības bohēmu, emocijām un mīlestību. Filmas darbība notiek 20.gadsimta sākumā Parīzē. Lomas filmā atveido Žanna Moro, Oskars Verners un Anrī Sers.