Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Pārgājienos Krustkalnu dabas rezervātā varēs iepazīt slēgtās teritorijas

© Kaspars Krafts/f64

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) no maija līdz oktobrim organizē piecus pārgājienus Krustkalnu dabas rezervāta slēgtajā teritorijā, aģentūru LETA informēja pārvaldē.

Pārgājieni pārvaldes darbinieku pavadībā notiks 5.maijā un 18.maijā, 31.augustā, 21.septembrī un 12.oktobrī. Katrā grupā var pieteikties ne vairāk kā 15 dalībnieki. Skolēnu grupas iespējams pieteikt ārpus šiem noteiktajiem datumiem.

Krustkalnu dabas rezervāta iepazīšana notiek Krākas avotu takā. Tā ir teju divus kilometrus gara, un tās veikšanai jāatvēl vismaz divas stundas. Taka ved pa meža ceļu un ļauj iepazīt pļavu biotopus un Krāku avotus, kas ir valsts aizsargājamais ģeoloģiskais objekts. Viens no avotiem ir zināms arī kā svētavots, kura apkārtnē konstatētas vairākas kulta vietas, par ko liecina teikas par raganu darbību šajā apkārtnē.

Pateicoties Kohēzijas fonda finansējumam, Krustkalnu un Teiču dabas rezervātos ir izveidota infrastruktūra, taču to ir iespējams apmeklēt tikai pārvaldes darbinieku klātbūtnē un tikai noteiktos laikos. Pārējā laikā liegumu ievērošanu novēro ar video kamerām.

Lielāko daļu Krustkalnu dabas rezervāta teritorijas klāj meži un dažādie augšanas apstākļi nodrošina dzīves vidi daudzām sugām, tostarp retām un aizsargājamām augu sugām. Piemēram, Sibīrijas mēlziedei, dižajai aslapei, Lēzeļa liparei un rūsganajai melncerei. Šajā rezervātā mīt un barojas daudzveidīgi putni un zīdītāji - konstatētas aptuveni 152 putnu un 40 zīdītājdzīvnieku sugas. Rezervātā sastopami ūdri, āpši, jenotsuņi, lapsas, meža caunas un zebiekstes, arī lielie baltmugurdzeņi, trīspirkstu dzeņi un mežirbes, nakts plēsīgo putnu faunu pārstāv meža pūce, urālpūce, apodziņš un ausainā pūce.