Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu nometņu vadītājiem un darbiniekiem, iespējams, noteiks papildus prasības

© Ilze Zvēra / F64

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija otrdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas deleģē valdībai noteikt papildu prasības bērnu nometņu vadītājiem un darbiniekiem.

Deputāti virza grozījumus, reaģējot uz pēdējā laikā izskanējušajiem gadījumiem par vardarbības un seksuāla rakstura nodarījumiem, kas sastopami arī bērnu nometnēs.

Grozījumi stiprinās prasības bērnu nometņu vadītāju kompetencei un atbildībai drošības noteikumu ievērošanā un jebkāda veida vardarbības risku novēršanā gan dalībnieku, gan personāla un bērnu savstarpējās attiecībās, uzsver likumprojekta autori.

Šobrīd valdība ir pilnvarota reglamentēt bērnu nometņu organizēšanas un darbības noteikumus. Deputātu virzītie grozījumi paredz paplašināt pilnvarojumu, un valdībai vajadzēs noteikt prasības gan nometņu vadītājiem un darbiniekiem, gan vadītāju profesionālās kompetences pilnveidei. Tāpat valdībai būs jānosaka kārtība, kādā izsniedz, reģistrē, aptur vai anulē bērnu nometnes vadītāja apliecību.

Likumprojekta autori uzsver, ka nav pieļaujama situācija, ka nometņu vadītājam saglabā tiesības vadīt citu nometni, uzsākot izmeklēšanu par iespējamu nometnes vadītāja pārkāpumu vai to konstatējot, nometņu vadītājam saglabātos tiesības vadīt citu nometni. Tādēļ nepieciešams noteikt, kādos gadījumos tiek apturēta vai anulēta bērna nometnes vadītāja apliecība, aicina deputāti.

Lai grozījumi Izglītības likumā stātos spēkā, tie vēl jāskata Saeimai trīs lasījumos.

Portāls "Delfi" un Latvijas Radio vēstīja, ka vairākas jaunas sievietes nākušas klajā ar apsūdzībām, ka laikā no 2013. līdz 2019.gadam viņas seksuāli izmantojuši nometņu rīkotāji no jauniešu organizācijas "K.I.D". Līdz policijai bija nonācis viens ziņojums, bet noziedzīgs nodarījums konstatēts netika.

Pēc publiski izskanējušās informācijas par bērnu tiesību pārkāpumiem nometnēs Valsts izglītības satura centrs (VISC) rosināja grozīt Ministru kabineta noteikumus, kas regulē nometņu norisi un darbību, kā arī pārskatīt nometņu vadītāju apliecības iegūšanas kārtību un izglītības prasības to vadītājiem.

VISC uzskata, ka jāizvērtē iespējas un personu atbildība dažādos gadījumos, lai būtu iespēja nekavējoties rīkoties situācijās, kad pastāv aizdomas par nometnes vadītāja vai cita nometnes darbinieka nepieļaujamu rīcību. Reizē jānosaka prasības ikvienam nometnes darbiniekam, kurš tiek piesaistīts darbam ar bērniem un jauniešiem, kā arī jānosaka stingrākas prasības arī dienas un diennakts nometņu organizēšanai.