Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Kultūra

Literatūras gada balvu prozā piešķir Kuzminam, dzejā - Pujātam

© Pixabay

Latvijas Literatūras gada balvu (LALIGABA) par labāko prozas autordarbu šogad piešķīra Svenam Kuzminam par romānu "Skaistums un nemiers", kuru izdevusi "Dienas grāmata", informē LALIGABA.

Kategorijā "Labākais dzejas autordarbs" par uzvarētāju atzīts Marta Pujāta krājums "Dāma baltos džinsos", kuru izdevis "Neputns", savukārt balvu kategorijā "Labākais literatūras autordarbs bērniem" saņēma Kārlis Vērdiņš par krājumu "Jandāliņš", kuru izdevis apgāds "Liels un mazs".

Kategorijā "Labākais prozas tulkojums latviešu valodā" par uzvarētāju atzīts Viktara Marcinoviča romāns "Mova" Māras Poļakovas tulkojumā, kuru izdevis "Prometejs", savukārt uzvaras laurus kategorijā "Labākais atdzejojums latviešu valodā" plūcis krājums "Sirreālisms igauņu dzejā" Guntara Godiņa atdzejojumā. Krājumu klajā laidusi izdevniecība "Neputns".

Kategorijā "Spilgtākais darbs literatūrzinātnē" par uzvarētāju atzīta Ingunas Daukstes-Silasproģes monogrāfija "Balsis pār jūru", kuru izdevusi "Dienas grāmata". Balvu nominācijā "Spilgtākā debija" ieguvusi Linda Mence ar dzejas krājumu "Apļi", kuru izdevis "Neputns".

Mūža balvu par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas literatūrā piešķīra dzejniecei, prozistei un tulkotājai Margitai Gūtmanei. Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas - dzejniekam un tulkotājam "Contram" jeb Margum Konnulam par latviešu literatūras tulkošanu un popularizēšanu Igaunijā, kā arī Ronaldam Briedim par kultūras izglītības programmas "Literārā akadēmija" vadīšanu 20 gadu garumā.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka LALIGABA rīkotāji šogad pieņēmuši lēmumu esošā budžeta ietvarā palielināt laureātu balvu fondu, tādējādi ikviens balvas ieguvējs saņems par 50% lielāku naudas prēmiju nekā iepriekš. Debijas balvu kopš pagājušā gada finansiāli atbalsta Jelgavas tipogrāfija. Tāpat šīgada laureāti būs pirmie, kas saņems jaunā dizaina balvas. Dizaina autors ir Dāniels Šatalovs, kura darbs 2023. gadā ieguva pirmo vietu sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA) rīkotajā konkursā LMA dizaina programmas studentiem.

2023./2024. gada LALIGABA ekspertu komisijā darbojas tās priekšsēdētāja, rakstniece Ieva Melgalve, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, dzejnieks, atdzejotājs un mūziķis Pēteris Draguns, literatūrzinātniece un pētniece Madara Āriņa, dzejniece un publiciste Ligija Purinaša, rakstnieks Osvalds Zebris, tulkotājs, atdzejotājs un publicists Ilmārs Zvirgzds.

LALIGABA ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem. Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.