Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

Brīdinājums! Sociālajos tīklos pārdod nāvējošas "pretsāpju zāles"

© Depositphotos

Noziedznieki sociālajos tīklos, uzdodot par pretsāpju zālēm, pārdod viltotas oksikodona tabletes, kas satur nāvējošu metonitazola devu, un tikai vienas tabletes lietošana var būt letāla, brīdina Igaunijas policija.

Oksikodons ir spēcīgs recepšu pretsāpju līdzeklis, un metonitazēns ir ļoti bīstams sintētisks opioīds, kas līdzīgs fentanilam.

Ziemeļu prefektūras Narkotiku un organizētās noziedzības nodaļas vadītājs Raits Pikaro sacīja, ka ar vienu viltotu tableti var nodrošināt devu apmēram 28 cilvēkiem.

"Tas nozīmē, ka tikai vienas tabletes patēriņš var izrādīties nāvējošs. Piemēram, mēs saņēmām ziņu par gadījumu, kad pieredzējis narkomāns iedzēra vienu astoto daļu no melnajā tirgū iegādātas tabletes un pēc tam pārdozēja," sacīja Pikaro.

Marta beigās, aizturot narkotiku noziedznieku, policija arī atrada līdzīgu tableti.

"Šie incidenti ir pirmās pazīmes bīstamai tendencei, kas jau ir izplatījusies citur pasaulē, kur noziedznieki izplata sintētiskos opioīdus recepšu zāļu tablešu veidā. Šis izplatīšanas veids ir īpaši bīstams, jo tabletes ir grūti vizuāli atšķirt, un pārdozēšanas risks ir ļoti liels. Līdz šim nav izdevies noskaidrot viltoto tablešu izcelsmi vai noziedzniekus, kas tās izplata un no kuriem daži darbojas sociālās saziņas grupās, piemēram, "Telegram". Mēs katru dienu strādājam, lai notvertu bīstamo vielu izplatītājus," sacīja Pikaro, par aizdomīgiem gadījumiem lūdzot ziņot policijā.

Igaunijas atbildīgās institūcijas arvien vairāk pauž bažas par dažādo narkotisko vielu izplatību valstī un pieaugošo pārdozēšanas gadījumu skaitu.