Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Pasaulē

"AstraZeneca" atsauc no tirgus savu Covid-19 vakcīnu

© Pixabay.com

Farmācijas gigants "AstraZeneca" ir paziņojis par savas Covid-19 vakcīnas atsaukšanu visā pasaulē. Uzņēmuma paziņojumā teikts, ka lēmums bija tikai komerciāls un to noteica atjaunināto vakcīnu pārpalikums, vēsta BBC.

Vairākus mēnešus iepriekš "AstraZeneca" tiesas dokumentos atzina, ka tās vakcīna dažos gadījumos var izraisīt dzīvībai bīstamu blakusparādību - asins recekļu veidošanos.

Oksfordas universitātē izstrādātā vakcīna bija viena no pirmajām, kas tika izlaista Covid-19 epidēmijas laikā. Pirmajā lietošanas gadā vakcīna izglāba vairāk nekā sešus miljonus dzīvību.

Uzņēmums pieteikumu par brīvprātīgu vakcīnas reģistrācijas apliecības atsaukšanu Eiropas Savienībā iesniedza 5. martā, un tas stājās spēkā otrdien. Līdzīgi pieteikumi nākamajos mēnešos tiks iesniegti Apvienotajā Karalistē un citās valstīs, kuras ir sertificējušas vakcīnu ar nosaukumu "Vaxzevria".

Jāpiebilst, ka "AstraZeneca" vakcīna nekad nav bijusi atļauta lietošanai Amerikas Savienotajās Valstīs.

"AstraZeneca" paziņoja, ka vakcīna tiek izņemta no tirdzniecības komerciālu iemeslu dēļ - vakcīna vairs netikšot ražota vai piegādāta, jo tā ir aizstāta ar atjauninātām vakcīnām, kas cīnās pret jauniem variantiem, norāda ražotājs.

Vakcīnai atzīta reta blakusparādība, kas izraisa asins recekļu veidošanos un zemu trombocītu līmeni asinīs. TTS jeb tromboze ar trombocitopēnijas sindromu ir saistīta ar vismaz 81 nāves gadījumu Apvienotajā Karalistē, kā arī simtiem nopietnu veselības bojājumu. Vairāk nekā 50 iespējamie upuri un mirušo radinieki ir iesnieguši prasības pret "AstraZeneca" Augstākajā tiesā - šis reti sastopamais sindroms konstatēts aptuveni diviem līdz trim cilvēkiem no 100 tūkstošiem vakcinēto ar šo vakcīnu.

Tomēr "AstraZeneca" uzstāj, ka lēmums atsaukt vakcīnu nav saistīts ar atzīšanu, ka tā var izraisīt TTS. Farmācijas kompānijas paziņojumā teikts, ka tā ir “nejaušība”.