Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Baltā zvirbuļa jubilejā – 10 zvirbuļi

© F64

Šogad Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta iedibinātajai gada balvai kultūrā Baltais zvirbulis aprit jau desmitā jubileja.

 To saņēma 10 Rīgas pašvaldības kultūras darbinieki un sadarbības partneri par pagājuša gada veikumu kultūras nozarē, bet kopumā Baltā zvirbuļa nosaukums piešķirts 164 balvas ieguvējiem. Desmitgadei par godu klajā nācis arī izdevums Baltais zvirbulis. Gada balva kultūrā 2004–2014.

Par 2013. gada Baltajiem zvirbuļiem kļuva ne tikai māksliniecisko kolektīvu vadītāji, bet arī bibliotekāre, mākslinieks, skolotājs un apvienība ARS Nova. Viena no laureātēm ir māksliniece Ilda Sīlis, kura 1973. gadā nodibināja ādas mākslinieciskās apstrādes klubu Nianse un joprojām studijas dalībniekiem palīdz apgūt un pilnveidot ādas mākslinieciskās apstrādes prasmes. Viņas darbi atrodas arī Krievijas Kultūras ministrijas kolekcijā, Tretjakova galerijas kolekcijā un privātkolekcijās Austrālijā, Dānijā, Francijā, Japānā, Kanādā, Lielbritānijā un citviet.

Balvu saņēma Arvīds Platpers, vīru kora Absolventi mākslinieciskais vadītājs, – par ilggadīgu un nozīmīgu profesionālo ieguldījumu kora mūzikas attīstībā. Viņš ir daudzkārtējs skolēnu, studentu un Vispārējo latviešu dziesmu svētku virsdiriģents un pastāvīgs dziesmu svētku žūrijas loceklis. VEF Kultūras pils vīru vokālā ansambļa mākslinieciskais vadītājs Vilnis Salaks balvu saņēma par radošo ieguldījumu latviešu tautas mūzikas saglabāšanā un popularizēšanā. Viņš publicējis vairāk nekā 100 krājumu ar latviešu tautasdziesmu un deju apdarēm, vairāk nekā 1800 oriģināldarbu koklēm, klavierēm un instrumentālajiem ansambļiem. Balva piešķirta Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības koncertorganizācijas Ave Sol koncertmeistarei Ilzei Dzērvei (par ilggadēju un izcilu koncertmeistara darbu) un Rīgas kultūras centra Iļģuciems amatierteātra Rampa režisorei Inārai Čakstei. Režisore izaudzinājusi ne vienu vien amatierteātra Rampa aktieru paaudzi, viņas audzēkņi kļuvuši par aktieriem arī profesionālajos teātros.

Balvu saņēma Gunta Ozola par ieguldījumu Rīgas Centrālās bibliotēkas kā Eiropas līmeņa publiskās bibliotēkas tēla veidošanā. Viņa Rīgas publisko bibliotēku tīklā strādā vairāk nekā 30 gadu. Māras Muižnieces Rīgas Mākslas skolas kompozīcijas skolotājs Vilnis Heinrihsons tika apbalvots par novatorisku pieeju izglītības programmu pilnveidošanā. Ar viņa dalību pirmo reizi izglītības programmas apgūšanas procesā tiek ieviests un izmantots laikmetīgās mākslas veids – performance.

Par Balto zvirbuli kļuva Jānis Liepiņš, jauniešu kora Kamēr… mākslinieciskais vadītājs. Viņam balva piešķirta par komponista Džona Lutera Adamsa koncertuzveduma Svētā vēja dziedājumi mākslinieciski augstvērtīgu pasaules pirmatskaņojumu. Tika atzīmēts, ka, to izpildot, koris izgājis ārpus pierastās uzstāšanās robežām. Nominācijā Sadarbības partneris balvu saņēma vides un grafiskā dizaina mākslinieks Visvaldis Asaris par radošumu svētku noformējuma koncepciju izstrādē un apvienība ARS Nova – par multifunkcionālās koncertzāles Mūzikas nams Daile izveidi un augstā mākslinieciskā līmenī īstenotiem projektiem un koncertiem Rīgā.