Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Zāļu valsts aģentūrā skaidro Krievijā vai Baltkrievijā reģistrēto zāļu izplatību Latvijā

© Oksana Džadana/F64

Tikai atsevišķos gadījumos Latvijā kā nereģistrētas zāles tiek izplatītas un lietotas Krievijā vai Baltkrievijā reģistrētās zāles, informēja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Latvijā nereģistrētas zāles ir Latvijas Zāļu reģistrā neiekļautas zāles, kuras ir reģistrētas un tiek lietotas kādā citā valstī. ZVA vērš uzmanību, ka ārstniecības persona uzņemas atbildību, parakstot pacientam Latvijā nereģistrētas, bet citā valstī reģistrētas un lietotas zāles.

Krievijā vai Baltkrievijā reģistrētās zāles Latvijā tiek izplatītas un lietotas tikai tad, kad nav bijušas citas pieejamas alternatīvas. Piemēram, kā nereģistrētas zāles no Krievijas ir ievestas zāles "Natrii thiosulfas, šķīdums intravenozām injekcijām 3000 mg/10 ml, N10 ampulās", kuras lieto neatliekamajā medicīnā un kurām šobrīd nav pieejami analogi un nav informācijas par aizvietošanas iespējām.

ZVA atzīmē, ka atšķirībā no 20.gadsimta 90.gadiem Krievijā vai Baltkrievijā ražotas zāles pēdējo desmit gadu laikā veidojušas niecīgu Latvijas tirgus daļu. Pēc ZVA teiktā, vien 0,25% no Latvijā reģistrētajām un pieejamajām zālēm kā viens no galaprodukta ražotājiem vai aktīvās vielas ražotājs ir reģistrētas Krievijas vai Baltkrievijas kompānijas.

Vaicāti par medicīniskām ierīcēm, ZVA norāda, ka laikā no 2022. līdz 2024.gadam tā nav saņēmusi nevienu paziņojumu par vidēja riska un augsta riska klašu medicīnisko ierīču laišanas tirgū uzsākšanu Latvijā, kuru ražotāja valsts būtu Krievija un Baltkrievija. Piemēram, vidēja riska medicīniskās ierīces ir elektroencefalogrāfi, perifēro nervu stimulatori, medicīnas laboratoriju reaģenti infekcijas slimību ierosinātāju noteikšanai.

ZVA rīcībā nav informācijas par to, cik daudz medicīnisko ierīču un to komplektējošo daļu tiek importētas Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, jo atbilstoši normatīvo aktu prasībām aģentūrai šāda informācija netiek iesniegta, apkopota un uzkrāta.