Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

FM rosinās izmaiņas auto mantošanas kārtībā nepilngadīgiem bērniem

© Depositphotos

Finanšu ministrija (FM) ir ņēmusi vērā tiesībsarga atzinumu par trūkumiem auto mantošanas kārtībā situācijās, kad par transportlīdzekļa vienīgo īpašnieku kļūst nepilngadīgs bērns, un rosinās grozīt Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumu, aģentūrai LETA sacīja Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

Janvārī Tiesībsarga birojs izplatīja paziņojumu, ka ir konstatējis trūkumus auto mantošanas kārtībā situācijās, kad par transportlīdzekļa vienīgo īpašnieku kļūst nepilngadīgs bērns.

Kā skaidro birojā, Latvijā līdz 16 gadu vecumam netiek pieļauta transportlīdzekļa reģistrēšana uz bērna vārda. Arī tad, ja bērnam no 14 gadu vecuma ir atļauts vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekli (mopēdu), tas vien nedod viņam tiesības kļūt par tāda transportlīdzekļa īpašnieku. Tomēr atšķirīga kārtība ir tad, ja nepilngadīgs bērns transportlīdzekli manto. Tādos gadījumos tiek pieļauts, ka to reģistrē uz nepilngadīgās personas vārda un reģistrācijas apliecībā norāda datus par tās aizbildni. Tiesībsarga ieskatā tādā veidā šiem bērniem iestājas tāda pati atbildība kā pilngadīgajiem transportlīdzekļa īpašniekiem, un tas ir nesamērīgi.

Grāvere sacīja, ka FM ir ņēmusi vērā tiesībsarga atzinumu un izstrādājusi priekšlikumu grozījumiem Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumā. Grozījumi paredz papildināt likumu, nosakot to, ka slēdzot apdrošināšanas līgumu, apdrošināšanas prēmijas apmēra noteikšanai gadījumā, ja par transportlīdzekļa īpašnieku ir kļuvis nepilngadīgais, transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādītais transportlīdzekļa turētājs tiek pielīdzināts transportlīdzekļa īpašniekam.

FM šo jautājumu ir pārrunājusi ar Saeimas Juridisko biroju un virzīs to izskatīšanai Saeimā, sacīja Grāvere.